Toată lumea stă pe smartphone mai toată ziua în vremurile noastre, dar se ascunde ceva fermecător în a sta jos și a citi o carte adevărată. De asemenea, se dovedește a fi și foarte eficient în practica de a îți îmbunătăți cunoștințele de limba engleză. Pentru cei care studiază engleza de mai mulți ani, un pont personal ar fi să citească multe cărți în engleză, și apoi să mai citească încă puțin. Când vine vorba să găsești cărți care să fie în aceeași măsură educative în termeni de limbaj, dar și interesante ca poveste, iată o listă de recomandări.
1. 40 Rules of Love (Elif Şafak)
“Every true love and friendship is a story of unexpected transformation. If we are the same person before and after we loved, that means we haven’t loved enough.”
Acest roman nu numai că îți va transforma cunoștințele de engleză, dar și viața. Este foarte frumos scrisă, iar ediția Penguin face ușor chiar și pentru începători să înțeleagă povestea și înțelesul acesteia. Dacă ești interesat de subiecte spirituale, asta e alegerea pentru tine.
2. How to be a woman (Caitlin Moran)
“Why on earth have I, because I’m a woman, got to be nice to everyone?”
Asta nu e o proclamație feministă comun întâlnită. Caitlin Moran este o autoare puternică și convingătoare și nu își ascunde cuvintele. Cartea este perfectă dacă vrei să înveți slang, să înfrunți patriarhatul (cum ar face orice feministă convinsă) și să te mai și amuzi pe alocuri.
3. The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky)
“So, this is my life. And I want you to know that I am both happy and sad and I’m still trying to figure out how that could be.”
Cartea aceasta spune povestea unui adolescent inteligent și ciudat din punct de vedere social, care se confruntă cu o condiție mentală, încercând să își găsească locul său în lume. Dacă ai chef să îți amintești de anii tăi de liceu și să îți rafinezi un pic slangul în limba engleză, asta este alegerea potrivită pentru tine.
4. Deal Breaker (Harlan Coben)
“Acceptance of the inevitable, a sign of a wise man.”
Asta este o serie de cărți fantastic polițiste formidabilă. Myron Bolitar, un baschetbalist profesionist retras din activitate, rezolvă crime împreună cu prietenul său excentric Windsor “Win” Horne Lockwood III. Cartea conține multe mistere și jargon sportiv. Atenție: dacă ți-e greu să lași o carte jos după ce ai început-o, s-ar putea să se întâmple la fel și cu aceasta.
5. Treasure Island (Robert Louis Stevenson)
“Yo ho ho and a bottle of rum”
Cartea asta nu are nevoie de o introducere – este un roman clasic. Cu tot cu pirați, marinari și aventuri, este o alegere perfectă pentru dezvoltarea vocabularului, și a poftei de călătorie.
6. A Thousand Splendid Suns (Khaled Khosseini)
“Marriage can wait, education cannot.”
Aceasta carte oferă o poveste cum nu s-a mai văzut. Te înconjoară cu rutina zilnică și greutățile protagonistelor, Miriam și Laila, în timp ce se străduiesc să își construiască un viitor în Kabul. Limbajul este destul de ușor de înțeles pentru cei mai mulți elevi, dar, în același timp, frumos și provocator. În plus, cartea are niște personaje pe care nu le vei uita foarte ușor.
7. Pride & Prejudice (Jane Austen)
“I could easily forgive his pride, if he had not mortified mine.”
Încă un roman clasic, de data aceasta de la Jane Austen. Deși vocabularul este destul de avansat, dacă îți dorești o provocare, asta va fi alegerea perfectă. Și va fi o provocare să nu te îndrăgostești de oricare dintre personaje, dar în special, de Mr. Darcy.
8. To Kill a Mockingbird (Harper Lee)
“You never really understand a person until you consider things from his point of view… Until you climb inside of his skin and walk around in it.”
O capodoperă a literaturii americane ce îți va oferi o lecție despre istoria Statelor Unite. Se spune că poți înțelege o cultură străină, învățându-i limba. Vrei să încerci?
9. Orientalism (by Edward Said)
“From the beginning of Western speculation about the Orient, the one thing the orient could not do was to represent itself.”
Pentru toți intelectualii care vor să vadă dincolo de stereotipuri, dacă ai dobândit un nivel avansat la limba engleză, cartea asta este o resursă neprețuită pentru înțelegerea lumii ce ne înconjoară și în special cum îi vedem pe cei din jur. De asemenea, este un subiect bun de conversație când călătorești, mai ales în Orientul Mijlociu.
10. Twilight (Stephenie Meyer)
“And so the lion fell in love with the lamb…”
Probabil că nu te așteptai ca aceasta să fie a 10-a recomandare, dar este o recomandare foarte potrivită pentru a învăța engleza la orice nivel. Are o poveste interesantă, iar limbajul este destul de simplu. Nu trebuie să judeci cartea după film.
Acest articol este o traducere și adaptare a 10 best books to learn English with.