10 lucruri pe care doar cei care au trăit în Marea Britanie le pot înțelege

Regatul Unit se mișcă în ritmul său ploios și politicos, iar pentru cei care au trăit prin aceste locuri minunate, sunt câteva trăsături ale vieții britanice pe care numai noi le știm. Așa că toarnă-ți o ceașcă de ceai și hai într-o călătorie în care să ne amintim o listă de lucruri pe care doar cei care au trăit în Marea Britanie le pot înțelege.

10 lucruri pe care doar cei care au trăit în Marea Britanie le pot înțelege 26042020

1. Ploaia este de fapt chiar minunată

Fără îndoială când ai ajuns aici nu îți plăcea vremea ploioasă, dar acum ai da orice pentru a fi cu prietenii într-o cafenea din Londra și să urmărești lumea grăbită, în timp ce ploaia cade furtunos afară. Regatul Unit are un șarm aparte când ploaia începe să cadă.

2. Toate patru anotimpurile într-o singură zi este ceva normal

Te-ai obișnuit să pleci de acasă pe o vreme însorită, să aștepți autobuzul în stație pe un viscol de toamnă, să înduri torentul de iarnă și apoi să te bucuri de o după-amiază primăvăratică. Asta este doar întâlnirea de zi cu zi cu cea mai indecisă vreme din toată lumea.

3. Lumea se schimbă când iese soarele

Așadar Marea Britanie nu are parte de multe zile cu adevărat toride, dar și când are, britanicii știu cum să profite la maxim de ele. Pantalonii scurți, cremă de soare din belșug, și grătarele ies la lumină de sub stratul de praf – e cu neputință să nu te prindă magia unei zile însorite (chiar dacă este cu 9-10 grade mai frig decât în orașul tău natal!).

4. Chiar poți avea convingeri puternice despre ceai

Nu te mai mulțumește orice ceașcă de ceai făcută în grabă. Ai învățat de la cunoscători că prepararea ceaiului este o artă în Marea Britanie și că aici se ia asta foarte în serios. Părerile despre cum să faci ceașca de ceai perfectă diferă de la om la om, și știi prea bine că dacă pui la îndoială abilitatea unui britanic de a face ceai îl vei înfuria chiar și pe cel mai pașnic dintre ei.

5. Există altă mâncare tradițională englezească în afară de fish & chips

Marea Britanie are o reputație nu tocmai plăcută când vine vorba de aspectul culinar, dar îți dai seama că nu e chiar așa. Aici poți găsi orice preparate culinare ți-ai dori în restaurante noi apărute, dar mereu vom avea street food de îți lasă gura apă și cafenele independente ce se răspândesc în toată țara.

6. Nu toți britanicii vorbesc la fel

Regatul Unit are o gama largă de accente și slang, ceea ce poate fi derutant la început, dar oricine a trăit aici va pleca cu o percepție avansată despre dialecte regionale, cum ar fi jargonul Cockney care rimează, sau accentul tărăgănat din West Country, și va lua cu sine un accent britanic autentic și un vocabular pe care nu îl poți învăța din cărți.

7. Se poate să existe un subînțeles în exprimare

Ceea ce îți spune un britanic și ceea ce vrea cu adevărat sunt de fapt doua lucruri total diferite. Probabil că ți-a luat ceva vreme să îți dai seama, dar acum te-ai prins de înțelesul parțial ascuns atunci când cineva îți spune ‘‘Nu îmi merge foarte rău‘‘, ‘‘Poate ne vedem mai târziu‘‘, sau ‘‘Nu mă deranjează‘‘.

8. Umorul britanic este un gust ce trebuie dobândit

Umorul britanic poate fi un aspect cultural mai greu de perceput (iată un ghid pentru începători care te poate ajuta să îl înțelegi). Sarcasmul aproape neobservabil, deprecierea de sine și unele comentarii răutăcioase, toate fac parte din conversațiile britanice. Odată ce prinzi semnele indicative, te simți de parcă ai înțeles o limbă ascunsă, și începi să o folosești ca pe o armă sigură pentru a te face plăcut de localnici. Și în plus îți deschide o întreagă lume de filme și programe TV britanice.

9. Britanicii sunt înnebuniți după sporturi. Pe bune.

Nimic nu starneste o conversație între britanici cum o fac competițiile sportive. Asta îi dezbină, asta îi unește, și tot asta este lucrul despre care britanicii vorbesc cu cel mai mare interes.  Sportul nu poate fi evitat în Marea Britanie: în ziare, la TV, la radio, pe stradă, în cafenele și baruri, peste tot e plin de discuții despre orice de la fotbal, rugby, până la tenis și cricket.

10. Mediul rural este splendid (și cizmele de cauciuc – wellies – sunt mereu necesare)

Oriunde te afli în Marea Britanie ești mereu în apropierea unei regiuni rurale. Probabil că ai explorat parcurile naționale, ai rătăcit pe coastă, și te-ai relaxat pe plaiurile verzi care sunt foarte des întâlnite pe la sate și orașe, în timp ce purtai cizmele de cauciuc binevenite când se adună norii de ploaie. Și dacă nu ai avut niciodată wellies nu se pune că ai fi trăit vreodată în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. 🙂

 

Acest articol este o traducere și adaptare a 10 things that only those who lived in the UK understand.