10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Ziua Sfântului Patrick

Pe 17 martie, toată lumea este puțin irlandeză. Chiar dacă Ziua Sfântului Patrick este o zi națională doar în câteva locuri – Republica Irlanda, Irlanda de Nord, Newfoundland, Labrador și Montserrat – spiritul irlandez este sărbătorit în întreaga lume. Am creat o mică listă de 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Ziua Sfântului Patrick pentru a te ajuta să îți canalizezi irlandeza sau irlandezul interior.

Ziua Sf Patrick 170321

1. A fost odată ca niciodată

Sfântul Patrick este unul dintre cei mai renumiți ocrotitori ai Irlandei: Conform legendei, el a adus creștinismul pe insulă, a făcut ca trifoiul să fie la modă și a eliberat Irlanda de șerpi. Sărbătoarea marchează moartea Sfântului Patrick și este considerată o sărbătoare religioasă în Irlanda de peste 1500 de ani.

2. Trăiască sărbătoarea oficială!

Irlanda a început oficial sărbătorirea zilei abia în 1903. Deoarece insula de smarald este în principal catolică și Ziua Sfântului Patrick cade de obicei în Postul Mare, a fost o sărbătoare liniștită și religioasă – până în anii 1960, când o lege permitea deschiderea pub-urilor în Ziua Sf. Paddy. (Nu o numiți niciodată Ziua Sf. Patty!)

3. Ocrotitorul cunoscut anterior sub numele de Maewyn

Sf. Patrick nu este de fapt un irlandez pe nume Patrick: născut Maewyn Succat, ocrotitorul irlandez era de fapt britanic. Conform legendei, a fost vândut în sclavie în Irlanda când era adolescent, a devenit religios, a scăpat înapoi în Anglia, a devenit un preot hirotonit pe nume Patrick și a început să convertească la creștinism toți păgânii celtici irlandezi.

4. Eliberarea șerpilor

S-a săturat de acești *** șerpi în această *** țară. *

Conform legendei, Sf. Patrick a eliberat Irlanda de șerpi. Potrivit biologilor, nu au existat niciodată șerpi reali în Irlanda. Explicația diplomatică este că șerpii sunt o metaforă a păgânismului care a fost înlăturat de Sfântul Patrick.

5. Popularitatea trifoiurilor

Se spune că Sf. Patrick a folosit trifoi pentru a le explica irlandezilor Sfânta Treime (Dumnezeu, Fiul și Duhul Sfânt). Celții credeau că fiecare frunză a trifoiului are un sens, așa că folosirea frunzelor de trifoi ca material didactic a fost fructuoasă: Sfântul Patrick a fondat mai multe biserici, școli și mănăstiri și a făcut ca trifoiul să fie popular.

6. Totul este verde

Cât vezi cu ochii, totul este verde: de la păr la haine și chiar mâncare. Nu vorbim aici de spanac, ci de covrigi, clătite și chiar bere – dacă se pot pune coloranți alimentari verzi în el, acesta va fi servit de Ziua Sfântului Patrick. Dar plăcerea de a colora nu se oprește aici: râuri, monumente și chiar stațiuni de schi au devenit verzi pentru a comemora ocazia.

7. Verdele a devenit noul albastru

Chiar dacă toată lumea optează pentru verde, Patrick însuși pare să prefere albastrul, iar dovada poate fi văzută pe steagurile vechi irlandeze. În timpul rebeliunii irlandeze din 1798, purtarea trifoiului și culoarea verde au devenit un simbol al naționalismului – și așa a rămas.

8. Să defilăm

Pe lângă băutură și îmbrăcăminte verde, vizionarea sau participarea la o paradă este modalitatea perfectă de a sărbători Ziua Sfântului Patrick. Destul de interesant este că cele mai mari defilări de Ziua Sfântului Paddy au loc în afara Irlandei, întrucât comunitățile irlandeze de expatriați din întreaga lume iau în serios festivitățile. Mai multe despre cele mai bune parade de Ziua Sfântului Patrick din lume în această postare.

9. Noroc!

În timpul Zilei Sf. Patrick, consumul mondial de Guinness aproape se triplează – de la 5,5 milioane de halbe într-o zi obișnuită la 13 milioane de halbe. Adică 150 de halbe pe secundă! Noroc!

10. Mâncare

Carnea de vită cu varză este un fel de mâncare clasic care se potrivește extrem de bine cu toată berea – chiar dacă felul de mâncare a fost „inventat” de imigranții irlandezi din New York. Acest lucru ar putea explica de ce în SUA se produc în această zi peste 12 de miliarde de kilograme de carne de vită și peste 900 de milioane de kilograme de varză.

 

Acest articol este o traducere și adaptare a 10 things you need to know about St. Patrick’s Day.