10 moduri în care este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii în jurul lumii

Fondată inițial de femei, Ziua Internațională a Femeii este o zi globală pentru a sărbători progresele economice, politice și sociale ale femeilor și pentru a evidenția pașii care mai trebuie parcurși pentru a obține egalitatea de gen. Numărul celor care sărbătoresc Ziua Internațională a Femeii (8 martie) crește în fiecare an, pe măsură ce femeile din întreaga lume se opresc pentru a reflecta și a face planuri de schimbare, purtând adesea mov pentru a simboliza dreptatea și demnitatea și verde pentru speranță. Dar cum a început această sărbătoare?

Începuturile Zilei Internaționale a Femeii

În februarie 1909, bazele Zilei Internaționale a Femeii au fost puse sub forma unei „Zile a Femeii” organizată ca răspuns la o grevă pe scară largă a lucrătorilor din industria confecțiilor din New York pentru salarii mai bune, număr scăzut de ore de muncă, condiții de muncă îmbunătățite și drepturi de vot.

Inițial o zi națională în SUA, ideea a devenit rapid internațională. A fost adoptată pentru prima dată de țările europene după ce, la Conferința Internațională a Femeilor care Muncesc din Danemarca, în 1910, socialista germană Clara Zetkin a propus ideea unei zile permanente în anul calendaristic în care femeile să-și facă auzite vocile. Prima zi internațională a fost sărbătorită în 1911, deși data de 8 martie pe care o știm nu va fi stabilită decât în timpul Primului Război Mondial. Sărbătorită și oficializată de Națiunile Unite în 1975, în fiecare an ONU adoptă acum o temă ca modalitate de a evidenția o problemă specifică și a atrage atenția.

Ziua Internationala a Femeii 040321

Cum este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii în jurul lumii

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare oficială în mai multe locuri și este observată pe scară largă în multe altele. În funcție de locul în care te afli, festivitățile variază de la a oferi și a primi cadouri la demonstrații și proteste politice.

1. Italia

Pe 8 martie, femeilor li se oferă în mod tradițional buchete de mici mimoze galbene – simbolul ales al Zilei Internaționale a Femeii din această țară. De asemenea, văzută ca simbolizând puterea feminină, este obișnuit ca femeile să-și ofere crenguțe de mimoze ca semn al solidarității feminine. (Fiind o țară orientată spre alimentație, vei găsi prăjituri și paste create în culori galbene vibrante care să semene cu floarea!).

2. România

În România, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mod similar cu Ziua Mamei, oferind un motiv pentru care oamenii, în special bărbații, să le mulțumească mamelor, bunicilor și prietenelor, oferindu-le felicitări și flori.

3. Statele Unite ale Americii

Ziua Internațională a Femeii nu este o sărbătoare oficială în Statele Unite, deși luna martie este cunoscută sub numele de Luna Istoriei Femeilor; o perioadă de timp pentru a atrage atenția asupra realizărilor femeilor de-a lungul istoriei, atât din trecut, cât și din prezent. Pe data de 8 martie, orașele capitală găzduiesc mitinguri, conferințe și evenimente de afaceri care reunesc conversații și idei inovatoare în jurul subiectului.

4. Rusia

Deși data de 8 martie a fost o sărbătoare publică națională oficială în Rusia încă din 1918, semnificația sa originală pare să fi uitat în mare măsură de rădăcinile sale politice, recunoscând în schimb femeile în termeni generali prin oferirea de cadouri.

5. China

În timp ce Ziua Fetelor este 7 martie în China, țara a recunoscut Ziua Internațională a Femeii din 1949. Pe 8 martie angajatorii sunt încurajați – deși nu sunt obligați – să ofere personalului feminin o jumătate de zi liberă. Cu toate acestea, există și o parte comercială puternic înrădăcinată, în care bărbații sunt încurajați să cumpere cadouri pentru femeile din viața lor.

6. Australia

Australienii au sărbătorit Ziua Internațională a Femeii de zeci de ani, deși marșurile au devenit deosebit de răspândite de la începutul anilor 1970. Ziua în sine se celebrează în întreaga țară, cu o varietate de discuții în grupuri și evenimente cu femei recunoscute în domeniile lor, care vorbesc public pentru a solicita mai multă reprezentare, egalitate și diversitate la nivel general.

7. Spania

După succesul neașteptat pe scară largă al grevei generale din Spania din 2018, în care peste 5 milioane de oameni au făcut pauză pentru 24 de ore, spaniolii continuă să iasă în stradă. În timp ce o grevă în masă nu este neapărat punctul central al viitoarelor Zile Internaționale ale Femeii, poporul spaniol își exprimă clar obiectivul de a se concentra din ce în ce mai mult asupra drepturilor femeilor și fetelor.

8. Marea Britanie

Desfășurat timp de trei zile la Londra, incluzând Ziua Internațională a Femeii, festivalul Women of the World prezintă vorbitori, activiști și interpreți care se reunesc pentru a aborda problemele cu care se confruntă femeile la nivel global. Fondat în Marea Britanie, WOW are acum festivaluri surori în alte părți ale lumii, cu discuții și expoziții care se împletesc și se prezintă sub un singur nume.

9. Chile

Ziua este marcată de marșuri prin mai multe orașe, în special capitala Santiago, protestatarii purtând probabil batiste verzi pentru a simboliza susținerea drepturilor sexuale și reproductive. Cântări, ritmuri de tobe, chiar și costume elaborate sunt de asemenea întâlnite.

10. Argentina

Sărbătorită încă din anii 1900, argentinienii au marcat în mod obișnuit Ziua Internațională a Femeii oferind cadouri femeilor din viața lor. Cu toate acestea, în ultimii ani protestele au devenit o caracteristică obișnuită, cetățenii ieșind din ce în ce mai mult în stradă pentru a demonstra împotriva violenței, a diferenței salariale încă prezente, a reprezentării egale în artă și a altor schimbări sociale.

 

Acest articol este o traducere și adaptare a 10 ways International Women’s Day is marked around the world.