10 motive pentru care iubim Oxford

Oxford este un oraș cu multe fațete, fiind renumit pentru universitatea sa de clasă mondială, dar și pentru cultura și istoria britanică. Istoria sa bogată și arhitectura uimitoare l-au transformat într-unul dintre cele mai renumite orașe din Anglia. În timp ce tradiția este elementul definitoriu pentru Oxford, remarcăm totuși legătura autentică cu modernitatea și diversitatea pe care tinerii studenți le-au adus treptat cu ei.

Ești tentat de o excursie în Oxford? Iată zece motive pentru care ar trebui să vizitezi orașul.

 1. Cultura

Nu poți vorbi despre Oxford fără să aduci un omagiu secolelor de cultură britanică. Universitatea Oxford (adesea în competiție cu Cambridge pentru titlul de cea mai bună universitate din Anglia) își are originea în 1096. În afară de reputația sa pentru o educație excelentă, Oxford a continuat să prospere în secolul XX, devenind un important centru de fabricare a mașinilor în 1930. De atunci a înflorit într-un fermecător oraș studențesc – chiar și o scurtă plimbare prin Oxford te va duce pe străzi pietruite, admirând frumoasa arhitectură britanică.

Tabara internationala Oxford 240618-12

  1. Limba

Cel puțin la fel de îndrăgită ca cultura britanică este, desigur, engleza britanică. Locuitorii prietenoși ai orașului Oxford și studenții relaxați interacționează ușor cu turiștii, oferindu-ți șansa de a exersa limba engleză și a-ți perfecționa renumitul accent britanic.

  1. Biblioteca Bodleian

Bodleian este principala bibliotecă de cercetare a Universităţii din Oxford, fiind una dintre cele mai vechi biblioteci din Europa. Când aceasta a fost deschisă, în anul 1602, avea 2000 de cărţi în colecţie, iar în prezent are peste 12 milioane, fiind a doua cea mai mare bibliotecă din Marea Britanie, după British Library din Londra. În timpul turului, pe lângă bibliotecă, se pot vizita Divinity School, Convocation House. Cel mai impresionat element îl constituie tavanul în stil gotic flamboyant, împodobit cu peste 450 de sculpturi ornamentale cu diferite semnificaţii. Divinity School este primul amfiteatru construit pentru susţinerea cursurilor şi a examenelor la Universitatea din Oxford.

  1. Punting

Dacă vrei sa ai parte de o plimbare relaxantă, cu priveliști frumoase de-a lungul râului Cherwell, o opțiune extrem de interesantă este puntingul, activitate specifică doar pentru Oxford și Cambridge. Un punt este o barcă lungă și îngustă, cu fundul plat și capetele pătrate, deplasată de o persoană care stă în picioare pe unul dintre capete și împinge pe fundul apei cu un băț lung de metal. Punturi se pot închiria de lângă Magladen College,  Puntingul oferă un prilej de amuzament pentru cârmaci, dar și ocazia de a-și dovedi priceperea.

9 tabere elevi oxford anglia 260618

  1. Muzeul Ashmolean

Muzeul de artă și arheologie Ashmolean este primul muzeu universitar din lume. Construit în 1678, Muzeul Ashmolean găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din multe colțuri ale lumii, aparținând unor diferite perioade istorice. Unele dintre acestea au fost descoperite de arheologi, altele au fost special făcute pentru muzeu sau au fost donate muzeului de către oameni obișnuiți, turiști sau iubitori de artă. Întreaga colecție a muzeului reprezintă o adevărată comoară culturală pentru Oxford.

Fiind parte a Universității din Oxford, cunoașterea și educația sunt principiile cheie pe baza cărora funcționează muzeul, aici găsindu-se o varietate de exponate: picturi de artă modernă din diferite perioade; obiecte aparținând culturii din Japonia, China, India, Egipt; instrumente muzicale și tapițerii; diferite tipuri de bijuterii, sculpturi și alte obiecte fascinante, pe care le vei putea descoperi.

  1. Festivaluri de dramaturgie

Orașul găzduiește o scenă dramatică plină de viață. Multe locații oferă frecvent spectacole, fie că este vorba de studenți sau actori renumiți. În fiecare an, la Oxford Castle are loc în aer liber Festivalul Shakespeare în lunile iunie și iulie, o ocazie extraordinară de a pătrunde în lumea teatrului englezesc. Anul acesta, printre piesele prezentate întâlnim Romeo și Julieta, Richard al III-lea, Macbeth.

  1. Hogwarts

Există un pic mai multă magie în acest oraș decât v-ați fi așteptat; Colegiul Christ Church a fost inspirația pentru Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry în mai multe filme Harry Potter. Puteți face un tur al faimoaselor săli, ocazie cu care nu puteți rata sala de mese iconică, în stil renascentist, cu tavan înalt, care i-a inspirat pe creatorii seriei Harry Potter.

Tabara engleza Oxford 31.05.19

Christ Church College este unul dintre cele mai mari colegii din Oxford, cu aproximativ 430 de studenți care urmează cursurile de licență și 215 pe cele de masterat. Diferite părți ale clădirilor care formează Colegiul Christ Church au fost folosite pentru anumite scene din filmul “Harry Potter și Piatra Filozofală”. Încăperile au o arhitectură deosebită, desprinsă parcă din alte lumi, iar aici și-a găsit inspirația Lewis Caroll pentru romanul “Alice în Țara Minunilor”, autorul cărții fiind unul dintre studenții de la Christ Church.

Revenind la Divinity School, scene din seria Harry Potter au fost filmate şi în această locaţie: Infirmeria Hogwarts (Harry Potter şi Piatra Filozofală) şi scena balului (Harry Potter şi Pocalul de Foc).

  1. Grădina Botanică

Grădina Botanică din Oxford este cea mai veche grădină botanică din Marea Britanie și una dintre cele mai vechi grădini științifice din lume. Fondată în 1621 ca o grădină de plante medicinale, în prezent aceasta conține peste 8.000 de specii diferite de plante, fiind una dintre cele mai diverse și compacte colecții de plante din lume, care include peste 90% din familiile de plante superioare.
Se pot vizita cinci sere: cea aridă, cea cu palmieri, cea cu plante carnivore, cea cu crini și cea alpină.

  1. Excursie în Londra

Londra se află la doar 2 ore distanță cu mașina de Oxford – iar o vizită în metropola britanică nu poate fi ratată. Recomandarea noastră este un tur cu barca de la Tower Bridge până la Westminster Pier. Multe obiective renumite atrag atenția: Primăria, Millenium Bridge, Catedrala St. Paul, The Shard, Houses of Parliament, Big Ben, London Eye. De la Westminster Pier, se poate continua călătoria spre Westminster Abbey, Buckingham Palace, spre Trafalgar Square, Leicester Square și Picadilly Circus. Pentru cei dornici de cumpărături, Oxford Street oferă o sumedenie de variante, pentru toate bugetele.

Tabara Anglia 31.05.19

Bineînțeles, o vizită în Londra nu este completă fără un tur la British Museum – unde ar trebui să alocați măcar 2 – 3 ore. Muzeul este cel mai mare din Marea Britanie, unul dintre cele mai vechi din lume și este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase muzee de istorie a lumii si a culturii. Colecția permanentă cuprinde peste 8 milioane de obiecte aparținând diferitelor ere și culturi, cele mai multe originând din vechiul Imperiu Britanic și din expedițiile Marinei Regale.

  1. EF Oxford

Școala EF din Oxford se află la 10 minute de centrul orașului, în apropierea facultăților prestigioase, a parcurilor, a cafenelelor și a locurilor de interes cultural. Căminul și școala EF Oxford se află într-o zonă privată, asemenea unui parc. Unul dintre marile avantaje ale campusului este faptul că atât sălile de clasă, cât și clădirile de cazare, cantina, spațiile comune ori birourile profesorilor se găsesc în același complex de clădiri.

Tabăra de limba engleză din Oxford se desfășoară în perioada 23 iunie – 6 iulie 2024 (2 săptămâni).