Tuturor ne place limbajul codat: abrevierile și acronimele sunt metode bune de a înlesni și a grăbi conversația, în special când tastezi repede pe un telefon alunecos. Iar în engleză chiar nu ai cum să le eviți. Iată 15 exemple pe care le vei întâlni des și pe care orice vorbitor de engleză ar trebui să le cunoască.
Mai întâi, o fițuică rapidă:
- Abrevierile sunt cuvinte prescurtate și cărora câteodată li se pune punct la sfârșit (de exemplu: vb. pentru verb și adj. pentru adjectiv)
- Acronimele sunt grupuri de litere ce se pot pronunța ca pe un cuvânt, folosindu-se ca denumiri și se formează din prima literă a fiecărui cuvânt dintr-o expresie (NASA – National Aeronautics and Space Administration).
- Inițialele sunt cuvinte pronunțate pe litere, cum ar fi U.N. (the United Nations). (Observație: înaintea inițialelor se folosește de obicei articolul “the”, dar nu și la acronime. Exemplu: “I’m an interpreter at the UN,” sau “I have an interview at NASA.”)
1. RSVP – Vă rugăm să răspundeți
La fel ca multe dintre expresiile din limba engleză, și aceasta provine din franceză. RSVP vine de la: “Répondez s’il vous plait”. Vei întâlni acest îndemn pe invitațiile la nuntă sau la alte evenimente. Chiar! Nu uita să răspunzi! – astfel, gazda va știi câte porții de file de somon să comande.
2. ASAP – As soon as possible
“Can you get this in ASAP?” asta vei găsi scris în mailul primit de la șeful tău. În funcție de proiectul la care lucrezi, asta poate să precipite lucrurile sau poate că nu – în orice caz, nu îți dă foarte multe timp pentru gândire.
3. AM/PM – Înainte de miezul zilei și după miezul zilei
Este mare diferență între ora 5 dimineața și 5 după-masa – iar acești doi termeni ajută să le deosebim. Ține minte, nu trebuie să le folosim dacă suntem pe orar de 24 de ore (6PM este același lucru cu 18:00). Și ai grijă să îți setezi alarma corect. Alarma de dimineață care sună la 7PM nu te mai ajută cu nimic.
4. LMK – Let me know
Fără pretenții, prietenesc – bun de folosit la finalul unui mesaj text. LMK arată că ești interesat să primești o confirmare sau mai multe detalii.
5. BRB – Be right back
Câteodată când comunicăm pe chat ceva poate să ne solicite atenția în altă parte: fie soneria, animalul de companie care vrea să iasă afară sau o poftă irezistibilă de cafea. Nu te stresa – doar spune-i celui cu care “vorbeai” că vei reveni imediat – BRB.
6. DOB – Date of birth
“What IS my DOB?” probabil că te-ai întrebat când ai citit asta prima dată. Sună ca o alegere greșită la îmbrăcăminte sau un medicament rău la gust. Stai liniștit, cu toții avem o DOB. Probabil că sărbătorești în fiecare an cu prea mult tort, înghețată și pălării caraghioase.
7. CC/BCC – Carbon copy/blind carbon copy
Deși se referă la vechimea unui email, acești termeni sunt împrumutați din era analogică, atunci când copiile se făceau folosind hârtie din carbon. Un mic sfat de conveniență: când adaugi mai multe adrese de email în câmpul CC, să știi că fiecare care primește mesajul poate vedea și adresele celorlalți. Și nu răspunde cu “reply all” decât dacă chiar vrei să răspunzi la toată lumea din conversație.
8. TBA/TBC- To be announced/To be confirmed
Mai ții minte invitația prietenului tău la care trebuia să RSVP ASAP? Fii atent dacă menționează locația ca fiind TBA sau pe mire ca TBC. Asta înseamnă că aceste aspecte nu sunt încă bătute în cuie.
9. ETA – Estimated time of arrival
“See you on Tuesday, ETA 9 PM.” S-ar putea să vezi asta când cineva călătorește cu avionul, dar nu știe sigur ora sosirii.
10. TGIF – Thank God it’s Friday
Un imn al angajaților din toată lumea; se cântă în fiecare vineri seară – înseamnă că weekendul a sosit.
11. FOMO – Fear of missing out
Și odată cu venirea weekendului se instalează și starea de FOMO. Imaginează-ți: ai fost invitat în oraș, dar nu prea ai chef să ieși. Dar în același timp, știi că va fi distracție și îți va părea rău dacă nu te duci. Așa că exasperezi gândindu-se ce să faci.
12. IMO – in my opinion (or IMHO – in my humble opinion)
Cu toții avem niște opinii. Așa ni le putem exprima.
13. n/a – not available, not applicable
Se folosește când completezi un formular și vrei să notezi că informația cerută într-o anumită secțiune nu este disponibilă în cazul tău.
14. aka – Also known as
Această mică bijuterie se folosește când vrei să te referi la ceva sau la cineva în alt fel decât cu numele sau denumirea sa – cum ar fi o poreclă. Cum i-ai spune prietenului din copilărie: Gigi, aka ”Blondu”, sau cum te-ai referi la cel mai bun jucător de fotbal: Hagi, aka ”Regele”.
15. DIY – Do it yourself
Oameni care preferă să facă totul cu mâna lor, decât să ceară ajutor găsești în orice domeniu. De la reparat aparate electronice, la tapițerie, până la renovarea întregii case, după cum îți poți imagina proiectele DIY pot rezulta în succese remarcabile sau în dezastre totale.
Vrei să îți îmbunătățești limba engleză? Urmează un curs în străinătate într-una dintre școlile EF Education First din Anglia, SUA, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud sau Singapore.
Acest articol este o traducere și adaptare a 15 English abbreviations you need to know.