20 de moduri prin care învățarea limbilor străine schimbă lumea (și îți transformă viața)

S-ar putea să știi că învățarea unei noi limbi este benefică pentru tine (da, bilingvismul este grozav), dar știai că este minunată și pentru restul lumii – și că probabil îți va transforma viața, mai ales dacă descoperi și cultura?

Iată 20 dintre cele mai interesante moduri prin care învățarea unei limbi schimbă lumea:

1. Pe scurt, cu cât oamenii aleg să învețe mai multe limbi, cu atât lumea poate comunica și relaționa mai bine. Nu ești sigur de unde să începi? Investește în abilitățile de engleză – la urma urmei, este lingua franca a lumii.

2. O comunicare mai bună înseamnă, de asemenea, mai puțin loc pentru greșeli. Traducerile greșite pot fi costisitoare în afaceri și pot fi motivul pentru care te afli în stația de autobuz după ce ai cerut indicații către magazinul alimentar (nimeni nu îți va putea da acele minute înapoi).

3. Învățarea limbilor străine este excelentă pentru descoperirea altor culturi, creșterea comunităților și înțelegerea a ceea ce este important și special pentru ceilalți oameni – înțelegerea și compasiunea deschid calea către pace.

4. Limbile străine oferă mult mai multe oportunități pentru tot felul de afaceri, permițând accesul la clienți și baze de clienți mult mai largi din întreaga lume – acest lucru este valabil pentru orice, de la artă (filme, pop etc.) la inginerie.

5. Dacă alegi să studiezi o limbă în străinătate, aspectul imersiv și uneori stimulativ de a trăi noua limbă străină zi și noapte și de a face acest lucru împreună cu oameni din întreaga lume înseamnă că îți dezvolți abilități sociale, cum ar fi comunicarea, rezolvarea conflictelor și rezolvarea problemelor mult mai rapid și mai natural decât ai face de acasă.

6. Există un motiv pentru care cunoașterea unei a doua sau a treia limbi arată foarte bine în CV-ul tău: angajatorii adoră angajații calificați, care sunt excelenți comunicatori, deoarece au impact asupra rezultatelor companiei. În Marea Britanie, unde învățarea limbilor străine în timpul școlii nu este o prioritate, deficitul lingvistic rezultat costă țara până la 48 de miliarde de lire sterline (GBP) pe an în oportunități de afaceri internaționale pierdute.

20 de moduri in care invatarea limbilor straine schimba lumea 041220

7. Învățarea unei noi abilități (inclusiv limbi străine!) s-a dovedit a fi bună pentru sănătatea mintală; te provoacă să păstrezi neuronii activi și poate fi un impuls imens de încredere pe măsură ce vei observa cum te îmbunătățești.

8. Este una dintre cele mai bune modalități de a-ți face noi prieteni în întreaga lume …

9. … și de a-ți construi o rețea profesională internațională care te poate ajuta să avansezi în carieră.

10. Este, de asemenea, foarte politicos! Atunci când călătorești, dacă poți lega cel puțin câteva propoziții în limba maternă a țării gazdă vei câștiga puncte majore și îi vei face pe toți fericiți. Cu cât poți comunica mai mult, cu atât experiența ta cu localnicii va fi mai bună – și cu atât vei construi mai multe legături.

11. Înlesnește posibilitatea cercetătorilor și a inovatorilor de a împărtăși rezultatele cercetărilor cu lumea și cu alți cercetători, astfel încât toată lumea să poată beneficia de cele mai recente progrese în știință, sănătate și tehnologie. Acest lucru este valabil mai ales pentru lucrările academice scrise în limba engleză – acestea sunt menționate mult mai des și astfel au un impact mai mare.

12. Oamenii care vorbesc mai multe limbi reușesc deseori să rezolve creativ problemele, deoarece învățarea unei limbi te învață să privești lumea (și problemele!) dintr-o perspectivă diferită.

13. Munca în echipă aduce rezultate. Și ce face să funcționeze echipele internaționale? Comunicarea puternică bazată pe abilități lingvistice excelente.

14. În timpul procesului de învățare a mai multor limbi, creierul tău devine mai bun la gestionarea conflictelor interne și la luarea deciziilor, mai ales dacă începi să înveți de tânăr. Unele studii arată chiar că persoanele bilingve reușesc mai bine să facă mai multe lucruri odată!

15. Învățarea limbilor străine te ajută să ai acces la o mulțime de culturi și istorii diverse și incredibile care alcătuiesc lumea, iar lărgirea orizonturilor culturale poate fi o sursă uriașă de inspirație creativă.

16. Pe măsură ce culturile diferite se cunosc și lucrează împreună, obținem mai multă diversitate în școli și la locurile de muncă, ceea ce sporește productivitatea și creativitatea, în special în afaceri.

17. Învățarea limbilor străine este excelentă pentru îmbunătățirea memoriei și se crede că întârzie efectele unor boli precum Alzheimer și demența. Aceste boli pun presiune asupra sistemelor de sănătate și asupra economiilor din întreaga lume, astfel încât încurajarea învățării limbilor străine ar putea ajuta sistemele de sănătate, precum și pacienții să facă față bolilor.

18. Călătorești mult mai ușor dacă poți citi indicatoarele locale și cere ajutor oamenilor. Ceea ce este minunat, deoarece călătoriile sunt cea mai bună educație și te vor face și pe tine o persoană mai bună.

19. Învățarea limbilor străine și implicarea în alte culturi ajută lumea să devină un loc mai tolerant și mai deschis. Acest lucru este deosebit de important pentru tinerii care ar putea afla de fapt că „tribul” lor poate fi găsit printre tinerii dintr-un colț îndepărtat al lumii. Acest lucru poate contribui la o lume mai pașnică, conectată, dărâmând bariere foarte reale de comunicare – și conectându-ne într-adevăr cu ceilalți.

20. Angajații bilingvi și multilingvi câștigă adesea mai mult. În SUA, un studiu estimează că poți câștiga cu aproximativ 2% mai mult în fiecare an vorbind a doua limbă, dar această sumă crește cu cât este mai solicitată a doua limbă: limba germană este foarte utilă în industrie și afaceri internaționale pentru SUA, astfel încât vorbitorii de limbă germană pot câștiga în medie cu 3,8% mai mult.

Acest articol este o traducere și adaptare a 20 ways that learning languages changes the world (and transforms your life). Qdays Educational este reprezentantul oficial al EF Education First, cel mai mare operator de școli de limbi străine în străinătate.