5 motive pentru a-i oferi copilului tău oportunități pe care tu nu le-ai avut

Știm cât de mult adori să îți vezi copilul crescând, dezvoltându-se, învățând și creându-și propriile opinii. Dar s-ar putea să fii și puțin impacientat când vezi cum se maturizează, când tu speri să îl poți ține sub aripa ta protectoare pentru întreaga sa viață. Nu este simplu să vezi cum copilul tău se transformă în adult. Dar știi ce este și mai greu? Să nu îl lași să devină cea mai bună versiune a sa. Împreună cu aspecte esențiale, cum ar fi educație, nutriție și dragoste, timpul petrecut într-o tabără în străinătate este o investiție foarte valoroasă în viitorul copilului tău, în special în lumea globalizată și complexă în care trăim.

5-reasons-to-give-your-kids-opportunities-you-never-had_square

Chiar dacă tu nu ai avut oportunitatea de a călători într-o tabără internațională, de a studia și de a locui în străinătate atunci când erai tânăr, iată cinci motive pentru a îi oferi această oportunitate generației actuale:

1. LASĂ-L SĂ ÎȘI CUNOASCĂ GRUPUL SOCIAL

Oricât de confortabilă este casa, strada, orașul și chiar viața pe care o duci, lumea este mult mai largă decât cei ce trăiesc în imediata noastră apropiere și cu care interacționăm. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că relațiile sociale, mai degrabă decât bogăția sau statutul social, sunt esențiale pentru fericirea noastră. Pentru tineri și adolescenți, identificarea “oamenilor lor” este un proces foarte important ce se desfășoară în permanență. Grupurile sociale sunt esențiale pentru un copil în creștere și suportul (sau lipsa sa) primit din partea lor afectează modul în care înțeleg această lume, precum și găsirea propriului lor loc în ea. Este minunat faptul că pentru copilul tău sunt oameni importanți acasă, fie că vorbim de părinți, familia extinsă sau prieteni, dar este o diferență între “tribul” lor și oamenii care îi înconjoară zi de zi. Tinerii care fac parte din grupul social al fiului sau fiicei tale vor avea aceleași interese, țeluri comune, și îi vor îmbunătăți încrederea în sine.

Prin călătorii și studiu în străinătate, tinerii sunt încurajați în mod natural să petreacă timp cu alți elevi care au aceleași valori și interese. Această perioadă de timp din viața unui copil poate fi intensă și provocatoare, iar acest grup social deseori va rămâne aproape de ei pentru întreaga viață.

2. AJUTĂ-L SĂ SE SIMTĂ ÎN LARGUL SĂU ORIUNDE, CU ORICINE

Dacă este un lucru pe care elevii care studiază în străinătate, expații și cei ce călătoresc în mod frecvent îl împărtășesc, acesta este faptul că în ciuda diferențelor culturale și lingvistice, oamenii sunt toți la fel. În acest moment, copilul tău, fie el adolescent sau tânăr adult, se poate să nu înțeleagă asta. La suprafață, de la distanță, sau prin intermediul știrilor ori a ecranului telefonului, se poate să pară că sunt puține similitudini între ea/el și un alt tânăr din China, Singapore, Australia, SUA, Franța, Argentina sau Africa de Sud. Dar dacă îl vei lăsa pe copilul tău să experimenteze viața, și să își facă prieteni în oricare dintre aceste locuri (sau în toate!), te poți relaxa urmărind cu încântare cum i se lărgește lumea, iar empatia pentru alții i se intensifică.

3. AJUTĂ-L SĂ ÎȘI ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ ABILITĂȚILE LINGVISTICE

Nu este o metodă mai bună de a învăța o nouă limbă și a deveni mai încrezător în abilitățile de comunicare decât timpul petrecut în străinătate. Lecțiile de viață și de limbă străină sunt de neegalat, iar în lumea de astăzi și pe piața locurilor de muncă, faptul că ești bilingv sau multicultural – este într-adevăr un avantaj. Acest lucru înseamnă că tinerii care nu au măcar cunoștințe medii în cel puțin o limbă străină – și înțelegerea culturală aferentă – riscă să piardă oportunități de a lucra și a locui în altă țară, chiar și temporar, pe parcursul vieții lor. Avantajele studiului limbii străine sunt nenumărate: de la șansa de a avea un viitor internațional până la îmbunătățirea capacității de asimilare a creierului, și chiar scăderea riscului de demență.

4. PLANETA VA PĂREA MAI MICĂ, IAR OPORTUNITĂȚILE VOR FI MAI APROAPE

În urma acestei prime experiențe internaționale, alte oportunități vor fi mai ușor de imaginat. Crede-ne pe cuvânt: emoțiile pe care fiul sau fiica ta le simt inițial dispar imediat ce se acomodează cu stilul de viață în străinătate – iar mai apoi, va arăta inițiativă când vine vorba de încercări și situații noi. Această încredere în sine vine de la cele discutate în punctul 2, respectiv înțelegerea faptului că, la bază, suntem cu toții la fel, precum și din energia motivațională dată de îmbunătățirea încrederii în sine ca urmare a depășirii unei provocări.

5. OFERĂ-I ABILITĂȚILE DE CARE ARE NEVOIE

Acum, mai mult ca oricând înainte în viața copilului tău, oamenii sunt dezbinați politic și social. În multe părți ale lumii, emoțiile și anxietatea sunt la cote ridicate. Fiul sau fiica ta face parte din viitoarea generație de intelectuali, politicieni, părinți, lideri și agenți ai schimbării ale căror contribuții vor stabili direcția socială și politică a acestui secol. Tinerii trebuie să dețină abilitățile necesare pentru a contribui eficient și pentru a modela lumea pe care o moștenesc; timpul petrecut în străinătate departe de părinți este o modalitate minunată de a îi ajuta să dezvolte aceste abilități.

Călătoriile, imersiunea culturală și studiul unei limbi străine încurajează independența, creativitatea și gândirea creativă, deschiderea spre nou, precum și abilități de rezolvare a problemelor, de interacțiune socială și lingvistice – toate acestea contribuie la dezvoltarea liderilor, a intelectualilor și a cetățenilor capabili să gândească rațional și să contribuie pozitiv la dezvoltarea societății.

Acest text a fost tradus și adaptat de pe blogul EF.