5 motive pentru care ar trebui să înveți limba franceză

Franceza este o limbă frumoasă. Face ca produse de patiserie precum croissant și pain au chocolat să sune ca picături din rai. Face ca cele mai de bază obiecte să sune incredibil de sofisticat, cum ar fi le bateau, care înseamnă „barcă”. De asemenea, poate face ca numele să sune atât de exotic încât s-ar putea să te inspire să te urci într-un avion chiar astăzi și să pleci într-o vacanță de o lună în, de exemplu, Martinica.

articol-franta-5 motive-sa studiezi

Pe lângă rafinamentul și frumusețea sa absolută, iată 5 motive pentru care ar trebui să înveți limba franceză:

Te conectezi cu (o mulțime de) oameni

Așa cum a spus odată marele și regretatul Nelson Mandela: „Dacă vorbești cu un bărbat într-o limbă pe care o înțelege, asta i se urcă la cap. Dacă vorbești cu el în limba lui, asta îi ajunge la inimă.” Deoarece aproximativ 300 de milioane de oameni din lumea întreagă vorbesc limba franceză, să o vorbești și tu ar însemna că ai putea comunica direct cu 1 din 25 de oameni de pe această planetă. Franceza este limba oficială în 29 de țări și este a doua cea mai studiată limbă din lume, după engleză.

Nu numai asta, dar din cauza populației în creștere a Africii, unde trăiesc aproximativ 50% dintre vorbitorii nativi de franceză, am putea vedea până la 700 de milioane de vorbitori de franceză în lume până în 2050. În același an, ar putea chiar să depășească chineza mandarină și engleza ca fiind cea mai vorbită limbă din lume, după cum sugerează un studiu. Motiv suficient să studiezi limba franceză în Franța și să o adaugi la portofoliul tău? Așa cred.

Înveți să fii diplomatic (și înțelegi istoria lumii)

Franceza este o limbă dragă scenei diplomatice. Este limba de procedură pentru Uniunea Europeană, singura limbă folosită pentru deliberările Curții de Justiție a UE și una dintre limbile oficiale de lucru ale Națiunilor Unite.

Importanța sa istorică este, de asemenea, imensă, în special în Africa, unde perioada colonială – și utilizarea limbii franceze de către coloniștii francezi și belgieni – a conectat grupurile etnice sub o singură umbrelă a vorbitorilor de limbă franceză. Din acest motiv, învățarea limbii franceze îți va permite să te conectezi cu mult dincolo de Franța, o perspectivă interesantă pentru oricine este interesat să înțeleagă mai bine istoria și cultura africană.

Te scufunzi în arte

Este rar să participi la o oră de literatură la școală și să nu vorbești despre eroii literari ai Franței, inclusiv Albert Camus și Alexandre Dumas. Literatura franceză a avut un impact major asupra temelor, stilului de scriere și dezvoltării generale a literaturii în sine, în special în secolul al XIX-lea.

În ceea ce privește moda, Parisul este capitala mondială de necontestat a modei și pe bună dreptate. Este gazda celor mai mari case de modă precum Chanel, Louis Vuitton și Dior, care au redefinit – și continuă să redefinească – ceea ce este stilul. Dacă vrei să te conectezi cu literatura franceză sau să înțelegi ce este cu adevărat acel omniprezent „je ne sais quoi” care definește stilul francez – trebuie doar să înveți limba franceză.

Vorbești limbajul iubirii

În Franța medievală din secolul al XII-lea, nu te căsătoreai din dragoste. Căsătoria era un aranjament economic, social și religios, iar dragostea era ceva de idolatrizat. Aici tradiția Trubadurilor a intrat în scenă. Aceștia îi distrau pe domnii și doamnele castelelor cu cântecele lor de dragoste și poezia care, în cele din urmă, i-au influențat pe cavalerii și mercenarii care se întorceau din luptă și încercau să cucerească doamnele prin cântec. Aceasta era cunoscută sub numele de „l’amour courtois” sau a face curte, o modalitate mai complicată de a încerca să cucerești inima cuiva decât să glisați pur și simplu (pe ecranul telefonului) spre dreapta. Și ce modalitate mai bună de a face curte corect decât „En français”?

Ai o scuză grozavă pentru a merge în Franța

Trebuie să spun mai multe?

Tabăra de limba franceză cu însoțitor din Saint Raphael, Franța se desfășoară în perioada: 23 iulie – 05 august 2023 (tabără de 2 săptămâni).

Acest articol este o traducere a 5 reasons why you should learn French.