8 tradiții distractive de Paște din întreaga lume

Sărbătoarea Paștelui înseamnă mult mai mult decât câteva zile libere, pentru a te bucura de iepurași și ouă de ciocolată: este o sărbătoare religioasă importantă, care este acompaniată de tot felul de tradiții și obiceiuri. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, unele dintre aceste practici au fost adaptate și reinterpretate – iar rezultatele ar trebui probabil să fie sărbătorite de toată lumea, peste tot. Chiar dacă nu crezi în iepurașul de Paște.

Traditii de Pasti din jurul lumii 030421

Iată o colecție de tradiții pascale distractive din întreaga lume:

1. Ridicarea zmeielor

Locuitorii din Bermuda au aspirații mari cu ocazia Paștelui: ridicarea zmeielor este distracția preferată a tuturor în timpul sărbătorilor. Aceștia își creează propriile zmeie cu bețe de lemn, hârtie colorată și modele complexe. Toate acestea sunt completate cu un țesut special numit “hummers”, care apoi face un zumzet, cunoscut ca sunetul Paștelui din Bermude. Toată lumea se adună și își lasă să zboare frumoasele construcții – sau merge la Horseshoe Bay Beach pentru a participa la Festivalul Anual al Zmeului în Vinerea Mare.

2. Lectura romanelor polițiste

În unele regiuni ale lumii, Paștele este momentul potrivit pentru crime – și nu vorbim despre smulgerea urechilor de iepurași nevinovați din ciocolată sau spargerea ouălor frumos decorate. Nu, vorbim despre Påskekrimmen, tradiția norvegiană de a citi, urmări și asculta romane polițiste în timpul sărbătorilor de Paște. Întreaga țară pare să fie în suspans, deoarece editorii, posturile de radio și de televiziune produc astfel de romane și chiar și compania de lapte contribuie imprimând povești pe cutii de lapte.

3. Ascunderea cuibului de Paște

Cui nu-i place să caute prin casă și prin curte coșuri umplute cu ciocolată? În Germania, Elveția și multe alte țări, cuiburile de Paște sunt ascunse pentru copii (și pentru unii adulți, de ce nu!). Cuiburile sunt de fapt coșuri sau cutii decorate care sunt umplute cu iepurași de ciocolată, ouă de ciocolată, bomboane și jucării și se spune că sunt ascunse chiar de iepurașul de Paște.

4. Bătăi cu apă

Puține lucruri reprezintă Paștele mai mult ca o luptă prietenoasă cu apă. Așa gândesc polonezii în timp ce sărbătoresc Śmigus Dyngus (Lunea Umedă – festivitățile au loc în lunea de Paște) aruncând cu multă apă unii în alții. În vremurile de demult, era vorba în principal de băieți singuri care alergau fetele singure, dar acum toți se luptă cu apă. Armele alese sunt pistoalele cu apă, recipientele goale de șampon și de detergent de vase și, desigur, gălețile. De fapt, este util orice lucru cu care se poate stropi cu apă.

5. Căutarea ouălor

Ouăle și Paștele merg împreună precum cadourile și Crăciunul – acestea sunt probabil cele  mai consumate preparate în întreaga lume pe durata sărbătorii: oamenii vopsesc și decorează ouăle, le ascund și le găsesc, încearcă să le rostogolească pe gazon cel mai repede, le ciocnesc pentru a vedea al cărui ou se sparge ultima dată (alias cine este câștigătorul, alias cel care este norocos) sau pur și simplu le mănâncă. La fel ca în Haux, Franța, unde aproximativ 1000 de oameni ajung să mănânce o omletă gigantică de Paște formată din peste 4000 de ouă și peste 100 de kilograme de slănină, usturoi și ceapă.

6. Aruncarea cu ghivece de argilă

Ferește-te de ceramica zburătoare pe insula grecească Corfu. (Spoiler: acest lucru nu are nimic de-a face cu vrăjitorul preferat al tuturor.) În sâmbăta Paștelui, la ora 11 dimineața, locuitorii din Corfu aruncă oale de lut (de toate dimensiunile) de pe balcoane. Tradiția datează din secolul al XVI-lea, când oamenii își aruncau toate lucrurile inutile și vechi pe fereastră pentru a se pregăti de Anul Nou – vasele sparte sperie spiritele rele și marchează un nou început.

7. Distribuirea covrigeilor

Luxemburghezii sărbătoresc Bretzelsonnden, duminica covrigului, în a treia duminică din Postul Mare. În Luxemburg, covrigii sunt de fapt produse dulci de patiserie cu glazură și migdale: băieții le dau fetelor pe care le plac un covrig în ziua de duminică.Dacă acceptă deliciul, băiatul are voie să o viziteze pe fată în Duminica Paștelui și va primi în schimb un ou.Dacă toate acestea se întâmplă într-un an bisect, rolurile sunt inversate, iar fetele pot distribui covrigi.

8. Holloween

Suedia și unii dintre prietenii săi scandinavi sărbătoresc Halloween-ul primăvara: în Joia Mare, copiii se îmbracă în vrăjitoare (cu bețe de mătură și ceainice de cupru) și merg din ușă în ușă pentru a cere bomboane. Copiii oferă de obicei adulților ramuri de salcie decorate sau desene în schimbul deliciilor. Tradiția provine din legenda conform căreia vrăjitoarele suedeze s-au dus la Blåkulla înainte de Paște – pentru a petrece cu diavolul. Pentru a se asigura că vrăjitoarele nu se vor întoarce, suedezii fac focuri mari în Duminica Paștelui.

Acest articol este o traducere și adaptare a 8 fun Easter traditions from around the world.