Ce examen de limba engleză ar trebui să susții?

Vrei să susții un examen de limba engleză pentru a avea o certificare a nivelului tău de cunoștințe, dar nu știi care test este potrivit pentru tine: IELTS (International Language Testing System), TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) sau un examen Cambridge? Cum diferă ele și ce costuri implică? Există o modalitate de a-ți testa nivelul înainte de a susține un examen de certificare?

Am realizat acest mic ghid pentru a te ajuta să sortezi multitudinea de informații disponibile și să iei rapid o decizie în cunoștință de cauză.

teste limba engleza 020321

Cum aleg examenul corect?

O diferență importantă între cele trei diplome este valabilitatea rezultatului. Un certificat Cambridge va fi valabil pentru tot restul vieții tale, în timp ce IELTS și TOEFL reflectă nivelul actual de engleză și sunt valabile doar doi ani.

Dacă dorești să obții o diplomă de limbă pentru a-ți dovedi nivelul și pentru a menționa asta în CV, un examen Cambridge English este probabil cea mai bună alegere. Examenele IELTS și TOEFL sunt adesea mai relevante pentru cererile de viză, locuri de muncă și pentru a te înscrie la universitate sau facultate, unde este necesar un anumit nivel de engleză pentru a fi acceptat. Între aceste două examene, IELTS este mai frecvent utilizat și solicitat în Marea Britanie, în timp ce TOEFL domină în America (există totuși excepții și multe instituții vor accepta ambele).

Ce trebuie să fac în timpul examenului?

Pentru examenul TOEFL, majoritatea oamenilor aleg testul pe internet (TOEFL iBT). Acest examen este susținut pe computer și durează între trei și patru ore și jumătate (cu o pauză de zece minute). Examenul îți va testa abilitățile de vorbire, ascultare, scriere și citire. În total poți obține 120 de puncte, 30 pentru fiecare modul. Scorul tău pe certificat va fi între 0 și 120, iar acest certificat va fi valabil timp de doi ani.

IELTS se concentrează, de asemenea, pe cele patru module de vorbire, ascultare, scriere și citire. Primele trei module (ascultare, citire și scriere) sunt testate cu un test scris care durează 160 de minute și se face fără pauză. Partea orală a examenului durează 15 minute și este fie în aceeași zi (după o pauză de 10 minute), fie într-o altă zi. Acest lucru depinde de centrul de examinare. Vei primi un scor între 1 și 9 și, la fel ca TOEFL IELTS, este valabil doar doi ani.

Conținutul examenului Cambridge English depinde de tipul de examen pe care îl vei susține. În general, un examen Cambridge durează două zile. Prima zi acoperă cititul, scrisul și ascultarea. Fiecare modul durează una până la două ore, în funcție de nivelul tău. Partea orală a examenului are loc de obicei într-o altă zi și durează aproximativ 15 minute. Această parte a examenului se desfășoară adesea împreună cu un alt elev. Un examen Cambridge se poate da pe computer sau în scris, în funcție de centrul de examinare. Examenul va fi notat în conformitate cu Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL), de la A1 la C2, iar dacă ești între niveluri, vei fi notat cu un nivel mai mic pe scara CECRL.

Cine emite certificatul examenului?

Certificatul TOEFL este emis de către Educational Testing Service (ETS), o organizație americană non-profit, în timp ce IELTS este „deținut” în comun de British Council, IDP Education și Cambridge English Language Assessment. Diploma Cambridge este emisă de Cambridge English Language Assessment, cu sediul la Universitatea Cambridge din Anglia.

Unde și când susțin examenul?

Poți susține toate cele trei examene (aproape) oriunde în lume. Pe site-urile web ale diferitelor organizații vei găsi centrul de examinare cel mai apropiat de tine și te poți înscrie chiar la un examen online. TOEFL și IELTS oferă examene aproape în fiecare săptămână, în timp ce examenele Cambridge English sunt oferite doar de câteva ori pe an, deci va trebui să te organizezi din timp. Dacă faci un curs de pregătire cu o organizație lingvistică precum EF, te vom ajuta să te înscrii la examen și să obții un rezultat foarte bun, desigur.

Dacă optezi pentru examinare în România, găsești centre de pregătire în mai multe orașe ale țării. Îți recomandăm:

Cât costă examenul?

Un examen TOEFL costă în jur de 245 USD, IELTS în jur de 200 euro, iar examenul Cambridge English este cuprins între 165 și 255 euro (în funcție de nivel). Reține că aceste prețuri pot diferi în funcție de locație și pot fi modificate.

Cum mă pregătesc?

Pregătirea este esențială. Nu subestima examenul și începe să studiezi din timp. Poți face acest lucru singur sau cu un curs online, dar dacă dorești cu adevărat să te îmbunătățești și să progresezi pentru a obține cel mai bun scor posibil, cel mai indicat este să faci un curs de limbă. Organizațiile lingvistice, cum ar fi EF, oferă cursuri adaptate la examenul pe care îl vei susține și includ o mulțime de examene de pregătire și practică. Dacă mergi la un curs de limbă în străinătate (studiind engleza în Marea Britanie, SUA sau Canada, de exemplu), îți vei maximiza șansele de a te descurca bine în partea orală a examenului, deoarece vei practica și folosi engleza în lunile și săptămânile de dinainte de examen.

Înainte de a decide

Fă-ți o idee despre nivelul tău actual și dacă un curs de pregătire pentru examen este potrivit pentru tine susținând un test gratuit de limbă – EF SET (EF Standard English Test). Ia în considerare versiunea de 50 de minute a testului pentru o evaluare mai cuprinzătoare și mai precisă a nivelului tău.

 

Acest articol este o traducere și adaptare a You ask, we answer: Which English exam should I take?.