Cinci lucruri pe care elevii le pot învăța dintr-un test de engleză

Testele de engleză nu reprezintă un scop în sine, chiar dacă uneori sunt abordate ca și cum ar fi. De fapt, există multe lucruri pe care testele de engleză le arată cursanților.

1. Nivelul lor de engleză pe o scară standardizată

Orice evaluare standardizată de competențe în limba engleză va oferi cursanților un scor pe o anumită scară, adesea internă testului respectiv. Cu toate acestea, deoarece cunoașterea propriului scor nu oferă întotdeauna o imagine clară, elevii vor avea nevoie de o referință externă pentru a-l interpreta. În acest sens, există soluții pentru toate evaluările standardizate importante de engleză. CEFR (Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi) reprezintă scala externă standard, iar examenele EF SET și Cambridge English oferă punctaje pe această scară. Alte teste standardizate de limba engleză utilizează scale diferite, dar există tabele de echivalență disponibile online. Este important ca elevii să înțeleagă că scorul obținut la un test de limba engleză va fi defalcat și pe abilități specifice, cum ar fi citirea și ascultarea.

2. Ce nu știu încă

La un nivel mai profund, după ce și-a testat limba engleză, un elev poate identifica lacunele în cunoștințe. În linii mari, identificarea acestui lucru îi ajută pe cursanți să-și planifice strategiile de învățare. Mai concret, îi poate ghida să aleagă metode de studiu eficiente pentru a aborda punctele slabe în limba engleză. Se confruntă cu dificultăți din cauza unui vocabular limitat? Folosirea cardurilor cu cuvinte-cheie poate fi de mare ajutor. Au dificultăți în înțelegerea limbii engleze vorbite atunci când vorbirea este rapidă? Ar putea încerca să urmărească seriale TV cu subtitrări în limba engleză pentru a se antrena.

3. Cum se compară

Deși învățarea limbii engleze nu este un sport competitiv, cursanții care înțeleg cum se situează pot să-și stabilească mai eficient propriile obiective de învățare și să-și evalueze competențele pentru piața muncii. Cu toate acestea, obținerea acestor date nu este întotdeauna ușoară pentru elevi. Pentru a oferi un suport în acest sens, EF English Proficiency Index furnizează date comparative care permit cursanților să-și evalueze nivelul susținând gratuit testul EF SET. De asemenea, atât elevii, cât și profesorii pot accesa statisticile anuale publicate de IELTS și TOEFL privind scorurile testelor de limba engleză pe țară, în funcție de limba maternă și alți câțiva parametri relevanți.

4. Cât de eficient au învățat

Elevii care își evaluează competențele în limba engleză în timp ce participă la cursuri de engleză dobândesc o perspectivă asupra progresului lor în învățare. (Este destul de comun ca elevii să nu fie conștienți de nivelul progresului sau de lipsa acestuia; uneori au impresia că nu se îmbunătățesc, când de fapt progresează, sau cred că învață fără să rețină prea multe.) O strategie utilă este o evaluare a competențelor în limba engleză la începutul și la sfârșitul semestrului (folosind același test de fiecare dată). Cursanții care au înregistrat progrese vor observa îmbunătățiri imediate, iar cei care nu au înregistrat progrese vor identifica punctele unde trebuie să se concentreze mai mult.

5. Efortul necesar pentru a-și atinge obiectivele

Deși procesul de învățare a unei limbi străine poate fi complex, elevii care își prioritizează dezvoltarea fluentei pot atinge acest obiectiv. Prin identificarea provocărilor lor actuale prin testare, cursanții vor putea decide mai bine cum să-și continue studiile. Noi direcții ar putea include ajustarea nivelului de dificultate, participarea la programe de studiu în străinătate, pregătire suplimentară cu un profesor sau completarea unor programe de instruire de vară.

Acest articol este tradus și adaptat de pe siteul EF – Five things students can learn from an English test.