Dacă putem da un sfat care să folosească oricui, ar fi să călătorească. Călătorește cât de mult îți stă în putere. Cât de departe poți. Pentru că viața nu este menită să fie trăită într-un singur loc, și cu cât vezi mai mult din lumea asta, cu atât mai multe vei învăța. Nu numai despre obiceiurile și culturile altora, dar la fel de mult și despre tine. Ar putea suna ca un clișeu, dar este atât de adevărat.
Dar nu va fi asta prima oară când vei fi auzit acest sfat. De fapt, mulți alți oameni recomandă călătoritul și de aceea sunt și atât de multe oportunități de călătorie disponibile. Pentru cei care nu știu, un gap year a devenit un ritual de trecere pentru oamenii din ziua de azi, mai ales pentru tinerii de curând trecuți de 20 de ani. Este o oportunitate să te eliberezi (după anii de liceu, de exemplu), să descoperi ce ai vrea să faci în viață și să explorezi ceea ce are lumea asta de oferit înainte să te decizi pe o carieră și să întemeiezi o familie.
Un gap year poate dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani. Totodată, se poate dovedi a fi costisitor și de aceea este important să plănuiești din timp și să începi să economisești cât mai din timp. Ușor de zis greu de făcut, desigur, dar avem câteva indicii care te pot ajuta mai târziu să ajungi să faci uz de pașaportul tău.
1. Stabilește-ți obiectivele
Când ai vrea să pleci într-un gap year? Este mare lucru având în vedere că urmează să investești bani și energie. Stabilește-ți câteva obiective: ce rezultate vrei să obții, unde vrei să ajungi și pe ce perioadă. Asta te va ajuta să îți plănuiești economiile și să îi convingi pe ai tăi să te lase.
2. Ia-ți un job
E deja evident, nu? Asta îți va da posibilitatea să economisești destul pentru a îți permite un gap year. Dacă poți, roagă-ți șeful să faci ore suplimentare, chiar și în weekend. Dacă nu se poate, ia în considerare să lucrezi un al doilea job. Fă ceva pe lângă. Freelance. Babysitting. Plimbă câinele vecinului. Cu cât vei lucra mai mult, cu atât vei face mai mulți bani, și nici nu vei avea timp să cheltuiești (înainte să pleci în gap year desigur!). Așadar când toți ceilalți ies vineri seara în oraș și tu stai să lucrezi, amintește-ți că nu ei, ci tu vei putea petrece o vacanță pe plajă în Thailanda.
3. Stai cu părinții
Ar putea fi dificil dacă deja ai trăit pe cont propriu, pentru că ți-ar diminua gradul de independență și nu ai mai putea să trăiești doar după regulile tale. Chiar și așa, vei avea mâncare făcută de mama, care întotdeauna e cea mai bună, mai puține lucruri casnice de făcut, și cineva care să aibă grijă de tine când te îmbolnăvești. Așadar, nu mai pare chiar așa de rău să stai cu ai tăi.
4. Redu-ți interacțiunile sociale
Nu înseamnă să te izolezi, dar gândește-te de două ori înainte să ieși în oraș să cheltui bani. Băuturi, bilete la film, concerte, mâncare, toate se adună. În schimb, fă o seară de film, acasă. Gătește acasă cu prietenii sau ieși în natură. Vei găsi aer curat, și ghici ce? E gratis!
5. Vinde
Dacă ai multe lucruri prin casă pe care nu le mai folosești, vinde-le! Ține minte, ce e fără de folos pentru tine poate valora mai mult pentru altul.
6. Notează-ți cheltuielile
Verifică mereu cât cheltuiești. Pe mancare, distracție, vicii și alte nevoi în fiecare săptămână. Apoi vezi unde poți reduce costurile sau de unde poți să tai de tot. Gata cu cheltuielile inutile și în curând vei merge la snorkeling în Costa Rica.
7. Economisește la transport
Mergi cu bicicleta, folosește transportul public către școală, către serviciu, sau oriunde poți. Face bine la portofel, pentru sănătatea ta și pentru mediul înconjurător.
8. Deschide un cont de economii
Deschide-ți un cont unde să îți pui banii economisiți în fiecare săptămână și de care să nu te folosești. Dacă tentația e prea mare, roagă-ți unul dintre părinți să îl deschidă pe numele său, în acest fel te asiguri că nu te vei atinge de acei bani.
9. Încearcă o dietă vegetariană
Ne doare sufletul să zicem asta, dar carnea este chiar scumpă. O dietă vegetariană îți va limita consumul de carne la o dată pe săptămână, ceea ce va reduce costurile pe mâncare. Ne pare rău pentru bacon.
10. Cere bani în loc de daruri
E simplu! Cere bani la ocazii speciale, cum ar fi de sărbători sau de ziua ta. Fii sincer cu toți și spune-le pentru ce vrei să economisești bani și e posibil să fie chiar mai generoși. Călătoritul nu a dăunat nimănui.
În final, ține minte că soluția este: totul cu moderație. Rămâi concentrat pe scopul tău și fii stăpânul finanțelor tale! În curând vei putea să faci acea călătorie cu amintiri de neuitat, noi prietenii, în timp ce te descoperi pe tine. Oportunități de călătorie: Cursuri și tabere în străinătate.
Acest articol este o traducere și adaptare a How to save for a gap year: 10 things to start with today.