Cum să fii mai competitiv pe piața muncii: 5 sfaturi

O educație bună nu este suficientă pentru a-ți găsi locul de muncă mult visat pe piața competitivă a muncii din ziua de astăzi – ai nevoie de un amestec potrivit de educație, experiență și alte abilități – inclusiv abilități lingvistice – pentru a te distinge cu adevărat.

Iată cum să devii mai competitiv pe piața muncii:

Cum sa fii mai competitiv pe piata muncii 101120

1. Îmbunătățește-ți abilitățile lingvistice

Învățarea unei noi limbi este un plus impresionant în CV. Nu numai că demonstrează că ești dornic să descoperi lumea, ci arată și angajamentul de a te îmbunătăți și a-ți extinde setul de abilități. Este, de asemenea, o investiție, având o corelație pozitivă cu veniturile mai mari obținute la locul de muncă.

Una dintre cele mai căutate limbi pe care trebuie să le stăpânești este engleza datorită dominanței și importanței sale globale în afaceri, diplomație și mediul academic, dar există o mulțime de alte limbi „dorite”: acestea includ araba, mandarina, spaniola și germana, cu milioane de vorbitori nativi și pondere geopolitică și economică pe scena globală.

2. Câștigă o experiență interculturală

Fie că lucrezi în străinătate sau studiezi într-o altă țară, orizonturile mai largi și experiența câștigată trăind într-o altă cultură sunt lucruri care te ajută să crești pe plan personal. Te vei confrunta cu alte provocări decât cele de acasă și vei deveni mai flexibil și creativ în modul în care rezolvi problemele și abordezi situații neașteptate – toate abilitățile esențiale pe piața muncii din ziua de azi.

Studiile arată, de asemenea, că persoanele care au trăit în străinătate au mai multe șanse să aibă un „sentiment de sine” mai accentuat, deci ești într-o poziție mai bună de a realiza ceea ce dorești de la cariera ta și este posibil să te înscrii doar pentru rolurile de care ești cu adevărat interesat.

3. Obține o diplomă universitară

În multe domenii, obținerea unei diplome universitare îți va crește semnificativ câștigurile și te va ajuta să obții un loc de muncă. Sectoare precum finanțele, economia, politica și afacerile, în special, angajează adesea exclusiv absolvenți universitari pentru diverse roluri. Deci, este esențial să găsești un curs potrivit pentru tine. Și nu doar diploma pe care o primești la final este apreciată de angajatori, ci faptul că ai dovedit că poți lucra din greu, rezolva probleme și gândi singur.

Ai deja o diplomă universitară? Studiul nu ar trebui să se termine aici; formarea continuă (online sau personal – opțiunile de astăzi sunt cu adevărat nelimitate) este o modalitate excelentă de a-ți extinde în continuare setul de abilități.

4. Networking

Zicala „nu contează ce știi, contează pe cine știi” este pe jumătate corectă: o educație bună și experiența de viață potrivită sunt esențiale, dar atunci când vine vorba de găsirea oportunității de muncă perfecte, este vorba și despre persoanele pe care le știi. Relaționarea, deși poate părea o corvoadă, este o parte esențială a creșterii listei de contacte.

Participă la seri de networking, înscrie-te la conferințe și ia parte la discuții politicoase și prietenoase cu toată lumea pe care o întâlnești. Nu uita să păstrezi legătura cu cele mai interesante contacte, chiar dacă nu ești în căutarea unui nou loc de muncă acum. Nu știi niciodată cine, într-o zi, s-ar putea să creadă că ești potrivit pentru un anumit loc de muncă și să îți prezinte numele sau cine ți-ar putea oferi experiență de lucru.

5. Obține experiență de lucru relevantă

Cum obții primul loc de muncă, atunci când fiecare loc de muncă necesită abilități prealabile? Găsește un stagiu de practică – folosește rețeaua de cunoștințe pentru a afla despre oportunitățile de practică în domeniul ales. S-ar putea să trebuiască să renunți la timpul tău liber și să începi de jos, dar pregătirea cafelei, aranjarea documentelor sau pregătirea informațiilor de postat pe social media pentru o companie relevantă sunt primul pas.

Cu o experiență de lucru în CV, vei fi mai calificat pentru un rol cu normă întreagă decât mulți alți candidați care sunt proaspăt ieșiți din universitate. În plus, vei avea o idee foarte bună dacă această carieră este potrivită pentru tine înainte de a te angaja într-un loc de muncă permanent.

 

Acest articol este o traducere și adaptare a How to make yourself more competitive in the job market: 5 tips.