Cum să îți pregătești copilul pentru succes în carieră

Fiecare părinte își dorește ca al său copil să reușească în viață. Genul de reușită la care speră poate să varieze, dar, mai mult decât să fie bun, productiv și creativ, cei mai mulți părinți au o dorință adâncă pentru copil: să ajungă departe în carieră.

În decada ce urmează, cele mai multe domenii vor fi afectate de automatizare și robotică, crescând astfel importanța calificărilor ce ne diferențiază de mecanisme și aparate. În timp ce roboții și algoritmele preiau controlul asupra majorității sarcinilor, aptitudinile precum creativitatea, adaptabilitatea și inteligența emoțională vor deveni esențiale pentru succes.

 Cum sa iti pregatesti copilul pentru succes in cariera 290720

Cum putem dezvolta aceste aptitudini la copii? Cum să îi pregătim pentru un viitor de succes?

Oferă-i provocări

Părinții câteodată se așteaptă sau își doresc ca experiența de viață a copilului să urmeze același curs ca a lor, dar lumea de mâine va arăta complet diferit, și părinții trebuie să privească imaginea în ansamblu și să își imagineze ce alegeri sunt necesare astăzi pentru a-l pregăti pe copil pentru cel mai bun viitor posibil.

În timp ce educația formală va continua să creeze cadrul intelectual pentru cele mai multe cariere, să privim dincolo de aceasta va deveni la fel de important. Abilitatea de a reține și de a recita lucruri – pe ceea ce se concentrează educația clasică – nu va mai fi de ajuns într-o lume în care roboții și algoritmele se vor descurca mult mai bine decât oamenii. Se estimează că se vor pierde aproape 5 milioane de slujbe în anii viitori, potrivit unui raport World Economic Forum, iar în cele mai multe domenii, capacitatea de a gândi creativ și de a evolua permanent vor deveni esențiale.

O minte creativă se poate dezvolta prin provocări ce îți lărgesc orizontul și prin deprinderea permanentă de lucruri noi. Dacă nu ai studiat niciodată în străinătate, ajută-l pe copilul tău să ajungă să facă asta. Dacă nu ai avut ocazia să lucrezi sau să faci voluntariat într-o țară complet diferită de a ta, fă-ți curaj și sugerează-i această posibilitate copilului tău. Respectând personalitatea și interesele copilului tău, oferă-i provocări care să îi dea oportunitatea să se pregătească pentru viitorul ce îi stă înainte.

Învață-l să se adapteze

Experiențele care îi împing pe copii în afara ariei lor de confort îi vor pregăti mult mai bine pentru lucrurile pe care le vor avea de înfruntat în viitor. La nivel practic, să fie adaptabili îi ajută pe cei mici să scape de limitările pentru ce ar putea să devină în carieră. Cele mai avantajoase locuri de muncă și cele mai bune echipe ale viitorului vor fi mult mai fluide, independente și flexibile față de cum ne putem imagina astăzi. Și de asta trebuie să clădim o forță de muncă adaptabilă și bine pregătită.

Intelectual vorbind, adaptabilitatea dezvoltă flexibilitatea mentală și încrederea de sine, cât și o dorință de a învăța permanent și de a face schimbări în carieră atunci când se cere. Jon Williams (Joint Global Leader, People and Organisation, PwC) îi încurajează pe cei tineri să se privească pe sine ca pe “un set de priceperi și îndemnări și nu ca pe un rol sau o profesie predefinită.”

Una din cele mai eficiente căi pentru dezvoltarea adaptabilității copilului este să îi îndemnăm să învețe în străinătate. Să trăiască într-un oraș nou, să își facă prieteni noi, și să se familiarizeze cu o cultură nouă și cu un nou mod de a face lucrurile, toate acestea stimulează o deschidere către nou care le va folosi în viitor.

Ajută-l să se conecteze

Abilitatea de a stabili legături trecând peste tot felul de bariere deja diferențiază cei mai de succes lideri, oameni de știință, oameni de afaceri și artiști. Problemele globale necesită soluții globale, iar liderii de mâine vor avea nevoie să fie mai dezvoltați pe plan emoțional, social și cultural.

David Deming, profesor de educație și economie la Harvard University, evidențiază încă un motiv pentru care aptitudinile interpersonale vor avea o importanță mai mare în viitor: Pe măsură ce multe sarcini și posturi devin automate, să poți îmbina cunoștințele tehnice cu valențele sociale te va ajuta să ajungi la cele mai potrivite oportunități.

Să călătorești este cel mai plăcut mod de a îți dezvolta un simț al conexiunii, și al rețelelor sociale, dar să studiezi și să lucrezi în străinătate este mereu mai benefic. Oferă copilului o profunzime a înțelegerii și o experiență ce nu poate fi egalată cu o excursie. De asemenea le oferă oportunitatea de  a învăța limba – ceea ce este cel mai eficient mod de a te apropia de o cultură nouă și de noi moduri de gândire.

Importanța limbii

Cunoașterea a două sau mai multe limbi străine poate clădi flexibilitate mentală, rezistență și elasticitate, arată studiile. În perspectiva unei speranțe de viață de  100 de ani pentru mai bine de jumătate din cei ce se nasc în prezent, tehnicile de învățare care ne păstrează mințile tinere și agile devin mai importante ca niciodată.

Dar cunoștințele de limbi străine aduc mai mult decât atât, anume: abilitatea de a comunica eficient și natural cu oameni din diferite colțuri ale lumii. Considerată limba de bază pentru relațiile internaționale, prioritatea numărul unu devine astfel studiul limbii engleze. Engleza este vorbită în peste 100 de țări de un număr estimat de 1,5 milioane de oameni și va rămâne mai mult ca sigur lingua franca și pentru următoarele decenii. De la știință și medicină, la afaceri și drept, o bună stăpânire a limbii engleze este considerată esențială pentru succes. Un start timpuriu nu are atâta importanță precum perseverența și dedicația pentru studiul acesteia, ideal într-o țară unde se vorbește engleza nativ și unde experiența de trai faclitează acest proces.

Sărbătorește realizările

Părinții ar trebui să încurajeze schimbarea și să celebreze creșterea și dezvoltarea. Acestea sunt componente esențiale către succesul copilului în viitor. Este important să ne asigurăm că învață bine la școală și că ajunge la o universitate bună, dar la fel este și să privim dincolo de rezultatele evidente și către o lume în continuă schimbare în care creativitatea, adaptabilitatea și inteligența emoțională sunt competențe cel puțin la fel de mai importante.

 

Acest articol este o traducere și adaptare a How to set your child up for career success.