Cum să scrii o scrisoare de intenție: O schiță

Sunt multe aspecte de care trebuie să ții cont când aplici pentru un job, de la networking, la scrierea CV-ului, până la interviu. Și unde mai pui că mai trebuie să scrii și o scrisoare de intenție? Dar și asta este parte din joc – așa că iată câteva sfaturi care să te ajute.

cum sa sctii o scrisoare de intentie 220420

Reguli de bază

Încadrează-te într-un maxim de 3 paragrafe a câte trei-patru propoziții fiecare. Dacă trimiți scrisoarea într-un email, adaugă textul direct și nu îl trimite într-un document atașat, în acest fel angajatorul îl poate citi cu ușurință. Corectează textul de greșeli ca și cum întreaga ta carieră ar depinde de acesta.

Salutul

Fii un bun detectiv, ca Sherlock dacă se poate, și află numele directorului de angajări căruia vei adresa mesajul, și nu folosi sintagma generică: “Dragă doamnă/domnule“.

Paragraful 1: Piesa de rezistență

Într-o scrisoare de intenție nu păstrăm ce-i mai bun pentru final; prima propoziție este crucială. Nu te lungi degeaba, și menționează doar ce-i evident necesar, adică numele și poziția pentru care vrei să aplici. Activează-ți arsenalul și impresionează din prima, să arăți nu doar cât de mult îți dorești, ci și că ești pregătit și potrivit pentru poziția dorită.

Paragraful 2: E timpul să strălucești

Deci crezi că ai calități speciale? Acum este momentul să o dovedești. Evidențiază-ți realizările, valorifică-ți abilitățile, dovedește-ți expertiza. Ai grijă să nu repeți ce ai scris deja în CV, ci dezvoltă acele aspecte spunând o poveste folosind propoziții și fraze. Folosește un ton prietenos, ușor familiar ce îți arată entuziasmul și îți transmite personalitatea – fii îndrăzneț și totodată modest.

Paragraful 3: Fă-ți temele

Fă un pic de investigație și personalizează-ți scrisoarea de intenție. Citește un pic despre companie, despre departament și despre poziția la care aplici. Răscolește tot internetul dacă e nevoie: tot ce înseamnă posturi pe rețelele sociale, profile LinkedIn. Și apoi arată-te cu adevărat pasionat de ce faci, și nu unul care doar dă copy-paste. Profită de avântul creat pentru tranziția către ultima propoziție.

Încheie în forță

Fă un rezumat într-o propoziție care arată de ce te potrivești pentru postul vizat, așa cum se potrivește o rotiță într-un ceas elvețian.

Formalități de încheiere

Desigur, cauți să transmiți mai multe despre tine în cadrul unui interviu, și poți trimite cu plăcere informații suplimentare dacă este nevoie. Nu pierde din vedere scopul tău și nu divaga.

Cu respect,

Și nu uita să te semnezi.

 

Acest articol este o traducere și adaptare a How to write the perfect cover letter: A blueprint.