Fie că ești un profesionist cu experiență, stagiar ori student, să susții o prezentare este o încercare solicitantă, în special dacă nu o faci în limba maternă. Dar cu un mic efort – și cu ajutorul acestor 10 sfaturi – îți poți transforma prezentarea dintr-una bună într-una excepțională.
1. Folosește pauza
În mod obișnuit oamenilor nu le plac pauzele de liniște. Este inconfortabil. Este incomod. Dar în timpul unei prezentări, pauzele controlate pot fi aliatul tău. Când te urci pe scenă pentru a-ți începe prezentarea, toate privirile sunt îndreptate spre tine. Și ce trebuie să faci? Stai așa pentru un moment și scaldă-te în liniște. Respiră adânc. Rămâi nemișcat. Ar putea fi inconfortabil, chiar incomod, dar fă-o cu încredere: privește către public să vezi cum anticipează momentul și sunt nerăbdători să audă ce ai de zis.
Folosește pauzele de liniște și pe parcursul discursului. Folosește pauza să creezi suspans. Să subliniezi puncte importante. Și să eviți sunetele neplăcute de umplutură cum ar fi: um, uh, er, ah, like, etc.
2. Folosește limbajul corporal
Experții spun că 55% din exprimare ține de limbajul non-verbal. Când ții un discurs, trebuie să fii stăpân pe limbajul tău corporal. Încearcă să nu te miști prea mult. Nu te juca cu pixul. Nu îți târâ picioarele și nu îți aranja hainele. Nu căsca (dacă te poți abține) și nu te pune în fața proiectorului când prezinți. Iar când te miști, fă-o cu premeditare.
3. Spune o poveste
Oamenilor le plac poveștile – ne place să le auzim și ne place să le spunem. Tuturor, fără excepție, ne place o poveste bine spusă. Așadar, când te gândești cum să îți începi prezentarea, de ce să nu începi cu ceva ce rezonează în fiecare dintre noi: o poveste. “Bună ziua, doamnelor și domnilor! Astăzi vreau să vă spun o poveste.“ Și asigură-te că povestea este cu conținut personal. Poate fi despre tine, sau despre altcineva. Poate fi istorică, sau futuristă, dar să zugrăvească o imagine în cuvinte care antrenează interesul și simțurile și îți conduce ascultătorii într-o călătorie.
4. Folosește elemente vizuale
O imagine face cât o mie de cuvinte. Imaginile sunt mai puternice decât textul. Probabil, cel mai des întâlnită greșeală într-o prezentare este să folosești prea mult text scris. Asta poate crea probleme dintr-un motiv lesne de înțeles. Într-o prezentare te exprimi prin vorbire. Dacă au prea mult text de citit, ascultătorii nu vor mai fi atenți la tine și la ce ai de spus. Mai mult decât atât, oamenii rețin mult mai ușor dacă povestea este însoțită de o imagine.
5. Fă contact vizual
Contactul vizual este un alt aspect important al limbajului non-verbal. Dacă folosești notițe (ceea ce este perfect acceptabil), încearcă să nu citești tot timpul de pe foaie. Asigură-te că notițele tale conțin cuvinte cheie care să îți împrospăteze memoria pe cât posibil. Fă-le succinte. Iar când interacționezi cu ascultătorii, uită-te prin încăpere. Fă contact vizual cu unii membri ai publicului, și apoi treci mai departe. Asta îți va face discursul să pară mai degrabă o conversație – ca și cum ai vorbi cu ei, nu către ei.
6. Captivează publicul
Oamenii se pricep la multe lucruri în general. Dar nu așa de bine la a rămâne atenți pentru mult timp. În medie un adult poate rămâne concentrat pe un subiect în mare între 8 secunde și 20 de minute. Dacă îți antrenezi publicul în a face ceva în timpul prezentării, ai o modalitate bună să rupi ritmul și să le captezi atenția. Poți adresa o întrebare și să le ceri un răspuns. Sau să le ceri să răspundă ridicând o mână. Sau poți spune “închideți ochii, și amintiți-vă un moment în care…“. Sau poți spune o glumă care să stârnească râsete. Orice alegi să faci, să fie spontan. Chiar dacă orice public, în general, tinde să se plictisească, sau să se uite pe telefon, dacă le captezi atenția angajându-i într-o acțiune, îi va împiedica să facă asta și îi va ajuta să asculte ce ai de spus.
7. Intonează
Pur și simplu este aproape imposibil să vorbești rar într-o prezentare. Încetinește exprimarea și apoi încetinește încă puțin. Intonează. Și nu te gândi prea mult să ai o pronunție perfectă sau o gramatică impecabilă. Publicului nu îi pasă așa de mult de aceste aspecte pe cât crezi. Ține minte asta mai ales dacă faci o prezentare într-o altă limbă decât limba ta maternă. De exemplu, dacă ești nesigur pe nivelul tău de limba engleză, să știi că nu e cazul. Ceea ce ai de spus este ceea ce contează, așadar concentrează-te pe stăpânirea de sine și încrederea cu care prezinți.
8. Nu te lungi
Cu excepția weekend-urilor și a vacanțelor, cele mai multe lucruri durează prea mult. Amintește-ți orele de la școală, o întâlnire la birou sau ultimul zbor cu avionul. Te-ai gândit vreodată la una dintrea acestea ca ar fi fost “prea scurtă“? Probabil că nu. Așa că ține minte, cu cât publicul primește mai multă informație, cu atât uită mai mult din ea. Așadar concentrează-ți prezentarea pe o idee clară și bine argumentată.
9. Încheie cu succes
Cum îți închei prezentarea este la fel de important ca felul în care o începi. Așadar, întreabă-te care este mesajul pe care vrei să îl transmiți? Cu ce vrei să rămână ascultătorul? Concentrează această idee într-o frază care să exprime concis ideea inițială. Și dă-i valoare – ceva care merită împărtășit. Concluzionează cu o idee puternică, una care să rezoneze în mințile ascultătorilor tăi.
10. Spune mulțumesc!
Ascultătorii tocmai ți-au oferit ce au avut ei mai de preț: timpul lor. Așadar, mulțumește-le pentru asta!
Acest articol este o traducere și adaptare a How to give a great presentation: 10 easy and effective tips.