Cum să treci cu brio peste examenele finale: 5 sfaturi

Ai dedicat ore, zile și săptămâni pentru a participa la cursuri și pentru a absorbi fiecare cuvânt de înțelepciune pe care profesorii tăi l-au împărtășit în clasă. Singurul lucru care mai rămâne înaintea binei meritate vacanțe de vară sunt examenele de final de an, iar, în ciuda muncii grele depuse în teme și proiecte de grup pe parcursul anului, aceste examene decid adesea dacă vei petrece vara relaxându-te la plajă sau stresându-te pentru a resusține examenele nepromovate.

Dar nu te descuraja. Am pregătit o listă scurtă de sfaturi și trucuri care te vor ajuta să treci cu bine de examenele finale și să îți petreci vara relaxându-te la soare, în loc să stai printre cărțile prăfuite.

1. Planifică

Planificarea este esențială! Pentru a ține evidența tuturor examenelor și a diferitelor subiecte de studiu, asigură-te că îți organizezi atent programul de studiu. Creează-ți un program personalizat, cu o schiță clară a ceea ce vei studia în fiecare zi. Alocă mai mult timp materiilor pe care le găsești deosebit de dificile și nu uita să planifici câteva pauze pentru a-ți menține motivația.

  2. Ia pauze

  Pauzele în timpul studiului sunt la fel de importante ca timpul petrecut în fața notițelor și cărților – ai nevoie de timp pentru a procesa toate informațiile noi. Folosește-ți timpul liber cu înțelepciune, evitând să petreci prea mult timp în fața televizorului sau pe rețelele sociale. În schimb, folosește-l pentru a dormi, a mânca sănătos și a face exerciții fizice.

  • Adu-ți aminte să …. Dormi

  Pentru a procesa mai bine materia, trebuie să fii odihnit și concentrat. Nu te culca prea târziu, mai ales în noaptea dinaintea examenului. Asigură-te că nu dormi prea mult, deoarece somnul excesiv poate fi contraproductiv și te poate face să te simți mai obosit.

  • Adu-ți aminte să … Mănânci sănătos

  Avem tendința de a merge direct la cămară pentru o gustare când ne plictisim sau folosim dulciurile ca recompensă după ce am realizat ceva. Totuși, pentru a nu fi distras de foame sau a suferi de o scădere a zahărului după dulciuri, asigură-te că ai un mic dejun, prânz și cină adecvate, cu două gustări sănătoase între mese.

  • Adu-ți aminte să … Rămâi activ

  Cercetările arată că există o legătură între exerciții fizice și succesul academic. Când faci cardio (alergare, înot, ciclism etc.) creierul tău primește mai mult oxigen, ceea ce îl ajută să proceseze și să rețină mai bine informațiile noi. Chiar și o plimbare mai ușoară în natură te poate ajuta să înțelegi mai bine informațiile pe care tocmai le-ai învățat.

  3. Gestionează-ți timpul

  Când este momentul să dai examenul, este esențial să îți folosești timpul eficient. Trebuie să fii concentrat și organizat. Petrece primele minute citind toate întrebările și planifică ordinea în care le vei aborda. Rezistă tentației de a începe să scrii imediat. Începe cu întrebarea cu care te simți cel mai confortabil pentru a crește nivelul de încredere de la bun început; după un început bun, este mult mai ușor să treci la întrebări mai dificile. La întrebările cu răspuns multiplu, citește cu atenție toate opțiunile înainte de a alege un răspuns. Întrebările sau răspunsurile foarte asemănătoare pot duce ușor la greșeli. Nu pierde puncte din cauza asta. La întrebările tip eseu, este important să acorzi ceva timp pentru a citi întrebarea și a face un scurt plan cu ideile pe care vrei să le acoperi înainte de a începe să scrii.

  4. Hidratează-te

  Cei mai mulți dintre noi știm că hidratarea este esențială pentru performanța fizică, dar știai că este la fel de importantă – sau chiar mai mult – pentru creierul tău? Deshidratarea poate cauza dureri de cap și epuizare, în timp ce consumul de apă poate spori funcțiile cognitive și îmbunătăți memoria. Menținerea unei bune hidratări în timpul examenelor te poate ajuta să obții rezultate mai bune, așa că nu uita să îți aduci sticla cu apă în sala de examen!

  5. Și apoi… Sărbătorește!

  Este timpul să sărbătorești faptul că ai trecut de examenele finale! Ai urmat sfaturile noastre, ai dat tot ce ai avut mai bun și acum este prea târziu să mai schimbi ceva, așa că nu te mai stresa. Sună-ți prietenii, petrece timp cu familia sau ieși la dans. Bucură-te de sentimentul de libertate după toată munca grea depusă.

  Și dacă rezultatele la examen sunt mai slabe decât te așteptai, nu te îngrijora; viața este minunată pentru că ne oferă a doua șansă și vei avea toate resursele necesare pentru a te descurca mai bine data viitoare.

  Mult succes!

  Acest articol este tradus și adaptat de pe siteul EF – How to survive final exams: 5 tips.