Curiozități despre cele mai bune creații arhitecturale ale lumii

Interesul pentru arhitectură poate veni dintr-o obsesie din copilărie pentru Lego. Chiar și celebrul Winston Churchill s-a lăsat impresionat. Spunea “Dăm formă clădirilor, ca mai apoi ele sa ne dea formă nouă.” Lasă-te și tu inspirat cu niște fapte amuzante despre construcțiile noastre preferate.

1. Dongdaemun Design Plaza

Arhitect: Zaha Hadid, “Regina formelor curbe”

Destinație: Seoul, Coreea de Sud

În 2015 Dongdaemun Design Plaza a fost destinația cu cele mai multe taguri din toată Korea! Design Market-ul din interiorul clădirii nu se închide niciodată, așa că oamenii pot absorbi cultura și pot face shopping la Dongdaemun Market, toată ziua bună ziua.

Știai că? Arhitectul, Zaha Hadid, nu a proiectat niciodată o clădire cu unghiuri drepte.

2. 30 St Mary Axe

Architect: Norman Foster, “Eroul high-tech”

Destinație: Londra, Regatul Unit

În opinia comună, 30 St Mary Axe arată ca o navă spațială. Londonezii nu sunt de aceeași părere și au denumit-o “The Gherkin” pentru că arată ca un castravete murat uriaș. Este alcătuită din 7,429 geamuri din sticlă și structura sa conține o lungime de 22 de mile de oțel.

Știai că? Turnul are un design aerodinamic ce face ca vântul să se înfășoare în jurul său, reducând impactul forței.

3. Sagrada Familia

Arhitect: Antonio Gaudi, “Arhitectul lui Dumnezeu”

Destinație: Barcelona, Spania

Situată chiar în centrul cartierului Eixample, capodopera lui Gaudi a fost creată pentru a celebra natura, având piloni în interior proiectați să arate ca niște copaci uriași. Este atât de însemnată încât i-a fost acordat statutul de Patrimoniu Mondial al UNESCO.

Știai că? A fost în construcție de 137 de ani! Și încă nu este gata.

4. Marina Bay Sands

Arhitect: Moshe Safdie, “Modernistul”

Destinație: Singapore

Marina Bay Sands a fost proiectată să semene cu un teanc de cărți de joc, ceea ce i se potrivește pentru că găzduiește un casino impresionant. Deasemenea se laudă cu cea mai lungă piscină suspendată, cu un design de bazin infinit și decorată cu palmieri la o înălțime de 57 de nivele de la sol.

Știai că? Întregul complex Marina Bay Sands a costat peste 8 miliarde de Dolari din Singapore!

5. The Guggenheim

Arhitect: Frank Lloyd Wright, “cel mai mare arhitect american din toate timpurile”

Destinație: New York, SUA

Când s-a deschis în 1959 muzeul Guggenheim nu s-a bucurat de o recenzie favorabilă, unul dintre critici numindu-l “o farfurie de ovăz cu capul în jos”. Arhitectul a proiectat interiorul să aibă un aspect fluid, având o singură încăpere în formă de spirală ce coboară de la vârf la sol, având operele de artă instalate pe peretele exterior.

Știai că? Wright a făcut peste 700 de schițe până să ajungă la cea corectă.

 

Curiozitati despre cele mai bune creatii arhitecturale ale lumii 130720

 

6. Sydney Opera House

Arhitect: Jørn Utzon, “Arhitectul aditiv”

Destinație: Sydney, Australia

Arhitectul Jørn Utzon a câștigat competiția de design pentru Opera House prezentând proiectul său ca pe un vas cu pânze care navighează pe apă. Vizionar! Până la momentul ceremoniei de deschidere onorată de Regina Elisabeta în 1973, peste 10.000 de  muncitori au participat la construcția ei.

Știai că? Sala de Concerte este menținută la o temperatură de 22.5 grade Celsius pentru concertele Orchestrei Simfonice, să mențină instrumentele în condiții perfecte.

7. Walt Disney Concert Hall

Arhitect: Frank Gehry, “Nu mă numiți un arhitect”

Destinație: Los Angeles, SUA

Gehry, unul din cei mai faimoși arhitecți, a creat stilul sălii de concerte din LA să reprezinte mișcarea orașului și să reflecte ritmul muzicii. Un etalon al deconstructivismului, suprafața exterioară fiind compusă din 6.500 de panouri de oțel, fiecare de mărimi diferite.

Știai că? Clădirea atrăgea foarte multă căldură – topind conurile de trafic și supra încălzind apartamentele din vecinătate – până s-a remarcat acest lucru și au sablat suprafața metalică.

8. Panteonul

Arhitect: Apollodor din Damasc (se crede)

Destinație: Roma, Italia

Construit în urmă cu 2000 de ani, Panteonul a fost supranumit “Templul Zeilor”. O adevărată reușită arhitecturală. Cele 16 coloane Corintiene ce susțin intrarea din față cântăresc câte 60 de tone fiecare! (echivalentul a 70 de elefanți)

Știai că? Deține cel mai mare dom suspendat din lume și are o gaură misterioasă ân mijloc,numită ‘oculus’.

9. Stonehenge

Arhitect: Extratereștrii?

Destinație: Salisbury, Regatul Unit

Stonehenge are peste 5000 de ani, ceea ce o încadrează ca o construcție neolitică. Unele din pietrele gigantice au fost transportate mai mult de 150 de mile, dar oamenii de știință și istoricii nu pot spune cu certitudine modalitatea de transport.

Știai că? Scopul structurilor de la Stonehenge încă este dezbătut, dar se crede că ar fi un cimitir antic.

Campusurile EF se află la o aruncătură de băț de aceste bijuterii arhitecturale. Vizitează-ne și poți descoperi alte curiozități în cadrul unui program de studii în străinătate. Vizionare plăcută!

 

Acest articol este o traducere și adaptare a Fun facts about the world’s best architecture.