De ce e recomandat să studiezi în străinătate pe perioada vacanței

Studiul în străinătate este extraordinar: la orice vârstă și pentru orice perioadă de timp. Din ce în ce mai mulți oameni înțeleg diferența pe care o face studiul în străinătate, chiar și pentru câteva săptămâni. O așa numită vacanță educațională nu doar că impresionează angajatorii pentru că te ajută să obții o multitudine de abilități care îți vor scoate CV-ul în evidență, dar este și o modalitate interesantă și distractivă de a cunoaște oameni noi în timp ce descoperi o nouă țară și o cultură diferită.

Dar cea mai bună metodă de a afla cum sunt aceste vacanțe educaționale este să îi întrebăm pe foștii elevi. Iată așadar impresiile lui Isabel despre vacanța sa educațională de două săptămâni în Paris.

Why-you-should-study-abroad-during-your-vacation-SQUARE-568x464

Isabel, de ce ai decis să folosești două săptămâni din vacanța ta pentru a învăța limba franceză în Paris?

De mult timp mă gândeam să îmi îmbunătățesc cunoștințele de limba franceză. Am învățat-o la școală, dar o folosesc foarte puțin și am decis că acum este momentul să exersez. Am cinci săptămâni de vacanță în fiecare an, dar nu am vrut să le folosesc pe toate la un curs de limbă străină – mai mult, durata maximă de timp cât pot lipsi de la birou este de două săptămâni legate. Călătoria la Paris pentru două săptămâni a fost o decizie bună pentru mine, dar la mine în clasă erau cursanți care stăteau mai mult sau chiar renunțaseră temporar la slujba lor pentru a învăța limba franceză.

Te simți relaxată și cu bateriile încărcate după ce ai fost la cursuri timp de două săptămâni?

Nu voi minți, studiul în străinătate pentru două săptămâni nu este la fel de relaxant precum o vacanță pe plajă. Am avut cursuri în fiecare zi (mai puțin în weekend, bineînțeles), dar după cursuri m-am plimbat mult și m-am bucurat de atmosfera din braseriile franțuzești, lucru care mă relaxa. Era un mediu diferit și un alt ritm, și într-adevăr m-am relaxat, însă într-un mod diferit. După două zile, uitasem deja totul legat de jobul meu.

Ce ai învățat pe durata cursului în străinătate?

Chiar dacă nu am mai folosit limba franceză de peste 15 ani, mi-am dat seama că încă îmi aduceam aminte o bună parte din ea, în special atunci când citeam, dar problema era comunicarea în limba franceză. Astfel că cele două săptămâni m-au ajutat în special pe partea conversațională. Pentru a profita din plin de timpul petrecut în străinătate, am optat pentru anumite cursuri care se concentrează pe gramatică și exprimare orală, și după doar câteva zile, am simțit diferența: eram mult mai încrezătoare atunci când trebuia să vorbesc, ceea ce a fost cu siguranță țelul meu pe durata șederii în Paris. Puteam să comand mâncare și să am conversații simple cu diverși oameni. Inițial, atunci când foloseam limba franceză și spre exemplu, îmi era adresată o întrebare, mai întâi căutam răspunsul în limba mea maternă pentru ca mai apoi să îl traduc. După cursul din Paris, creierul meu gândea în limba corectă atunci când auzea o întrebare în limba franceză.

Care a fost cea mai mare surpriză pe durata șederii în Paris?

Cea mai mare surpriză a fost locația școlii. Știam că EF Paris se află în centrul orașului, dar nu am știut exact cât de central este poziționată. Este lângă Galeriile Lafayette, un mare centru comercial în centrul orașului Paris. Școala se află într-o clădire istorică foarte frumoasă, dar pe interior este foarte modernă și luminoasă. Beneficiază și de o terasă pe acoperiș, o extraordinară mașină de cafea și profesori minunați.

Care este cel mai mare beneficiu al vacanței educaționale?

Cel mai mare beneficiu a fost faptul că am putut să îmi reîmprospătez cunoștințele de limba franceză și am reînceput să îndrăgesc limba. Studiul în străinătate a fost o motivare bună pentru a continua exercițiul – încă mai am cărțile de la curs și intenționez să urmăresc filme în limba franceză. În ciuda faptului că am urmat un curs intensiv, cu peste 30 de cursuri pe săptămână, am avut timp să mă bucur cu adevărat de Paris: văzusem orașul doar în scurte excursii de weekend, dar acum am avut timp să descopăr cartierele și să mă înconjor cu adevărat de cultură pariziană.

Care a fost cea mai mare provocare?

Am peste 30 de ani, și am trăit singură de multă vreme, astfel că a durat o perioadă de timp până să mă obișnuiesc cu cazarea la familie gazdă. Au fost oameni extraordinari și m-au făcut să mă simt imediat ca acasă: în prima zi, de exemplu, mama mea de la familia gazdă mi-a explicat cum să ajung la școală și cum să mă deplasez cu metroul prin Paris. Dar nu am mai fost întrebată de mult timp dacă voi veni acasă la cină sau ce doresc să mănânc la mic dejun. Nu mai eram obișnuită cu asta, dar am început să mă simt ca acasă încă din în a doua săptămână. Faptul că m-am întors la școală și am avut teme a fost puțin mai complicat la început, în special în prima săptămână. A trebuit să mă reobișnuiesc cu practicile studiului – în special în limba franceză. Dar după câteva zile, am intrat în noul ritm, îmi făcusem prieteni la școală și știam cum se desfășoară cursurile.

Care a fost cel mai frumos lucru din excursie?

Cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase momente a fost vizita la Versailles, faimosul palat regal. Îl mai vizitasem în trecut, dar de această dată am avut timp să mă bucur din plin de el. A fost o zi frumoasă, iar mare parte din timp l-am petrecut în grădini și lângă lacuri. Mulți parizieni erau acolo la picnic, iar eu m-am bucurat de căldura razelor de soare admirând și alți vizitatori.

Cui ai recomanda un curs în străinătate pe durata concediului?

Aș recomanda acest curs în străinătate oricui dorește să își îmbunătățească abilitățile lingvistice. Am încercat să învăț limba franceză de mulți ani, folosindu-mă și de aplicații mobile, dar nu ofereau suficientă substanță pentru a putea avansa. Pe durata șederii în Paris, am auzit doar limba franceză, astfel încât am putut învăța mult mai rapid, fiind o experiență foarte mulțumitoare. Totuși, două săptămâni nu este o perioadă lungă, iar eu sunt de părere că acest tip de vacanță de studiu este cea mai potrivită pentru persoanele care au cunoștințe de bază ale limbii – este mai ușor și mai distractiv de exersat și de folosit limba dacă există deja o bază. Dacă cineva începe de la zero, probabil că ar trebui să studieze pentru mai mult de două săptămâni, pentru a obține cunoștințe de bază și pentru a profita din plin de timpul petrecut la școală.

Ai mai alege o vacanță educațională și dacă da, ai schimba ceva la ea?

Cu siguranță aș alege! Chiar mă gândeam deja la o excursie în care să învăț limba italiană la Roma – m-am și uitat la hoteluri! Ceea ce aș schimba la experiența mea ar fi să locuiesc într-un apartament sau într-un hotel, spre deosebire de a locui la o familie gazdă. Singurul motiv fiind acela că sunt obișnuită să locuiesc singură de atâția ani, și îmi prețuiesc independența și libertatea aceasta de a mă organiza singură. Totodată, prefer poziționarea centrală a unui hotel ori a unui apartament închiriat. În plus, m-aș bucura dacă aș putea să vizitez mai des piețele locale pentru a cumpăra produse proaspete pe care apoi să le gătesc eu.

Acest text a fost tradus și adaptat de pe blogul EF.