Japonia este o țară surprinzătoare, uimitoare, și plină de contraste fascinante – îmbinând orașele ultra moderne și tehnologia cu tradițiile și meșteșugurile străvechi. În timp ce Japonia este o țară impresionantă de vizitat, mediul vibrant și foarte diferit se poate dovedi un pic dezorientant la început. Dacă vrei să înțelegi cu adevărat această țară și să ajungi să apreciezi frumusețea culturii japoneze – cunoașterea limbii devine esențială.
Iată de ce e o idee bună să înveți japoneză:
1. Câte un pic
Să înveți japoneză nu e ușor, în primul rând din cauza scrierii care combină pictograme numite kanj împrumutate din limba japoneză și folosite în două forme diferite de scriere japoneză. Totuși, gramatica de bază este foarte ușoară, pronunția și regulile sunt surprinzător de simple, iar cunoașterea alfabetului japonez te poate ajuta într-o mare măsură. Chiar dacă nu vei înțelege toate scrierile kanji, vei putea cu ușurință să recunoști sushi scris pe un meniu sau denumirea următoarei stații de metrou pe hartă. Încet-încet vei începe să pricepi logica celor ce te înconjoară – un exemplu încântător ar fi frumusețea orașului Kyoto, străzile căruia sunt aranjate sub formă de grilă. Imediat ce înveți să numeri până la zece, vei realiza că o serie de străzi ce se întind de la un capăt la altul al orașului nu au nume, ci numere! Folosind doar Google Maps cu caractere romane nu ai remarca asta, dar acum că știi îți va fi imposibil să te rătăcești.
2. Creștere și susținere
Între anii 1970 și 1990, expansiunea economică a Japoniei și reputația pentru inovația tehnologică au crescut interesul pentru dezvoltarea multor cariere. În zilele noastre, reputația pentru dezvoltarea economică de neoprit și susținerea pe scena globală aparțin Chinei. Am auzit cu toții că limba mandarină ar fi alegerea logică pentru cei ce vor să învețe o limbă străină cu folos pentru viitor. Dar să nu uităm că Japonia rămâne a treia putere economică mondială și unul din cele mai avansate locuri din lume din punct de vedere tehnologic. Mai multe decât atât, sunt mai bine de 125 de milioane de vorbitori de limba japoneză, deci nu îți va lipsi un partener de conversație.
3. Modernitate, tradiție și o viziune poetică asupra lumii
Japonezii sunt cunoscuți pentru tehnologia inovativă, de la trenuri de mare viteză și baby-sitter roboți, până la dozatoare ce servesc singure bere și benzi de sushi care îți servesc comanda în câteva secunde. În timp ce se bucură de avantajele modernității, Japonia păstrează activ o conexiune strânsă cu partea tradițională: admirând înflorirea cireșilor primăvara și culoarea roșiatică a munților toamna (și filosofând asupra efemerității amândurora); urmarea obiceiurilor străvechi și a ritualurilor religioase cu bucurie și sinceritate; și răsfățându-se cu tot ce are să ofere această minunată insulă.
Natura unică și esența poetică a limbii japoneze este de asemenea de remarcat. Nu ne putem gândi la o altă limbă care poate exprima atâtea nuanțe și subtilități în atât de puține cuvinte – de exemplu sunt multe cuvinte în japoneză care nu pot fi traduse în altă limbă.
4. O provocare distractivă
Provocările unei aprofundări în cunoașterea limbii japoneze aduc cu sine și o răsplată pe măsură, oferind felurite moduri de exprimare și noi moduri de gândire. Limba japoneză este legată de contextul social în care este vorbită. De exemplu, formele de politețe din alte limbi cum ar fi franceza sau germana, în japoneză au o varietate mult mai mare: politicos sau simplu, oficial sau degajat, modest sau respectuos, chiar și alte forme de limbaj folosite în funcție de natura conversației. Având în vedere acestea, turiștilor străini li se acordă multă înțelegere pentru efortul de a vorbi limba locală și în cele mai multe cazuri li se iartă erorile de exprimare.
Poate cea mai mare provocare este multitudinea de kanji care trebuie învățate pentru a fi cu adevărat fluent. O consolare amuzantă ar fi că pentru a putea citi ziarul va trebui să memorezi ‘numai’ vreo 2000 de caractere. Fără îndoială necesită timp, iar unii chiar se bucură de procesul de deprindere a logicii necesare pentru a recrea aceste caractere – unele mai complicate decât altele. Dar este în aceeași măsură o răsplată tocmai datorită complexității acestei limbi ce o face atât de interesantă.
Acest articol este o traducere și adaptare a Why learn Japanese – 4 reasons to take on the challenge.