Pentru cei mai mulți tineri, mai ales cei care nu sunt obișnuiți cu tehnicile vorbitului în public, să construiești, să revizuiești și să livrezi discursul perfect poate părea o adevărată încercare. Însă nu trebuie să fie chiar așa! Folosindu-te de câteva tehnici simple, de câteva trucuri și de foarte mult exercițiu, discursul perfect devine un țel considerabil mai ușor de atins. Adesea am văzut mergând alături de elevii Qdays în tabere internaționale, tineri care deveneau de-a dreptul pasionați de public speaking după câteva lecții în școlile EF de limbă străină așa că putem spune cu toată sinceritatea că unii dintre cei mai talentați vorbitori în public au nevoie doar de puțin ajutor pentru a-și descoperi această abilitate.
Pregătire generală
CINE: Cui te adresezi? Cine sunt ascultătorii tăi? Identifică-i și construiește-ți discursul pentru cei ce vor urmări clipul tău.
CE: Definește subiectul și argumentele principale. Notează-ți tema principală despre care vrei să vorbești, și enumeră punctele pe care vrei să le adresezi în discursul tău.
CUM: Adaptează-te formatului! Odată ce ai ideile ordonate ajustează-le pe modelul de discurs și asigură-te că te încadrezi în timpul alocat. Cât îți ia să rostești tot discursul și câte minute ai la dispoziție?
Structură
Introducere – Spune-ne despre ce este discursul tău! La început menționează ideea ce stă la baza discursului și în jurul căreia îți vei construi argumentele.
Cuprins – Dezvoltă în detaliu ideile principale susținute de surse și referințe practice care vor conduce către o soluție.
Concluzie – Încheie cu un sumar al discursului arătând cum argumentele susțin soluția propusă.
Un sfat!
Notează-ți tot ceea ce vrei să prezinți în discurs ca și cum te-ai adresa ascultătorilor. Chiar dacă nu vei citi direct aceste notițe, un desfășurător cu toate punctele despre care vrei să vorbești va funcționa ca o plasă de siguranță, mai ales dacă este primul discurs pe care îl faci. Te va ajuta să-ți învingi și emoțiile dacă vei avea un set întreg de notițe la care să te întorci.
Puncte de legătură
Așadar, ai notat toate aspectele despre care vrei să vorbești. Acum trebuie să găsești punctele de legătură care să le lege la un loc și care să ofere coerență discursului tău.
Imaginează-ți un puzzle! Fiecare piesă din puzzle trebuie să se potrivească natural pentru a oferi o imagine completă. Dacă piesele nu sunt potrivite corect, rezultatul nu va fi clar. Același principiu se aplică și la discursuri. Ascultătorului trebuie să îi oferim puncte de legătură între ideile exprimate. Dacă discursul tău are trei puncte principale, fiecare dintre ele trebuie să conducă către următorul. Ține minte asta și atunci când alegi ordinea argumentelor și așează-le într-un mod ce te va ajuta să creezi punctele de legătură.
Revizuirea discursului
Ai stabilit planul discursului? Nu te grăbi! Nu ai terminat încă. Trebuie să te asiguri că totul curge într-o ordine firească. Pentru a verifica acest lucru, trebuie să îl citești cu voce tare de câteva ori. Ține minte să îți formezi tonul și să îți ajustezi limbajul pentru a se potrivi publicului țintă.
Puncte de verificare:
- Verifică faptul că ai inclus toate punctele principale și că le-ai ordonat corect.
- Toate punctele să fie susținute de exemple practice.
- Introducerea și concluzia să fie cât se poate de clare.
- Punctele de tranziție de la o idee la alta să poată fi urmărite cu ușurință.
- Citește cu voce tare, rar și cronometrează-te! (Dacă este prea lung, fă ajustări. Începe să elimini din argumentație mai degrabă decât din punctele principale. Asigură-te că ideile nu se repetă.)
Prezentare
Pentru o expunere perfectă, urmează următoarele considerente:
- Poziția corpului – reflectă nivelul de încredere pe care îl ai și care îți este acordat.
- Contact vizual – să privești către ascultători arată stăpânire de sine și entuziasm.
- Gesturi – folosirea mâinilor contribuie la mesajul discursului și evidențiază punctele importante ale acestuia. (Nu se recomandă folosirea în exces a mâinilor, deoarece pot distrage atenția de la ideea principală pe care încerci să o comunici.)
- Tonul vocii – este important pentru a sublinia detalii specifice și pentru a comunica emoțional. Exersează intonație, articulație, rapiditate, ton, pauze de suspans; toate acestea vor face discursul mult mai interesant și vor ajuta ascultătorul să te înțeleagă mai bine.
Un sfat!
Repetă-ți discursul în oglindă. Înregistrează-te pe telefon și urmărește cu atenție înregistrarea pentru a te asigura că poziția corpului, contactul vizual, tonul vocii și gesturile arată profesionist și sunt plăcute.
Deasemenea e util să vizionezi câteva discursuri pe TED.com pentru inspirație.
Clipul video
Discursul tău trebuie înregistrat într-un clip video, ceea ce înseamnă că poți folosi elemente grafice și sonore pentru ca mesajul tău să aibă un impact mai bun.
Iată câteva lucruri de luat în considerare:
- Locația – alege o locație în care vocea să se audă clar; evită locurile gălăgioase.
- Muzica – este un element foarte folositor ce poate ajuta discursul. Ai grijă totuși ca volumul să nu fie mai tare vocea ta. Până la urmă este important ce ai de spus.
- Imaginea – Poți folosi elemente grafice care să susțină discursul tău. Ține minte totuși, EF Challenge este un concurs de discursuri și trebuie sa te concentrezi pe mesajul vorbit.
Checklist pentru Discursul Perfect
- Răspunde la întrebarea: “What global issue are you most passionate about solving?”
- Scrie un discurs cu o structură clară – scrie-l așa cum îți e natural să vorbești.
- Exersează! – Memorează discursul și rostește-l de mai multe ori.
- Verifică durata – Trebuie să vorbești cel puțin 3 minute, dar nu mai mult de cinci.
- Fii creativ și impresionează-ne! – Zâmbește! Fii relaxat!
Bifează toate punctele din lista de mai sus și cu siguranță ne vei cuceri inimile și vei căpăta încrederea juriului!
Mult Succes!
Iată un exemplu de clip pentru ediția din 2020: