EF Youth Leadership Forum 2015

Rezultate EF Challenge for High Schools 2015

Provocarea EF pentru Licee este un concurs internațional de discursuri ce se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani. În anul 2015, tema ce a trebuit să fie dezbătută a fost „How do languages open the world for you?”, elevii pregătind discursuri de 3 până la 5 minute. Mai multe detalii despre acest concurs aici: Concursul Internațional de Discursuri.

Paul Vălean este câştigătorul din România care a participat la EF Youth Leadership Forum în Tarrytown, New York în perioada 16 – 22 august 2015. Forumul a reunit 24 de tineri de pe tot globul prezenți pentru a împărtăși idei despre modul în care limbile pot deschide, conecta și a îmbunătăți lumea. Paul a beneficiat de:

  • Bilet de avion din România în New York şi retur
  • Cazare în campusul de limba engleză al şcolii EF New York
  • Pensiune completă (mic dejun, prânz, cină)
  • Transfer de la şi la aeroport
  • Transport în New York

Pe parcursul întregii săptămâni, elevii au luat parte la seminarii, workshopuri, discuții de grup, prezentări și bineînțeles, o festivitate de absolvire!

Paul este elev în clasa a XII a la Colegiul Național “Emanuil Gojdu” din Oradea, la specializarea matematică – informatică, deşi nu este foarte pasionat de aceste materii, preferată fiind chimia. La această competiție a participat sub îndrumarea profesoarei Cătălina Georgescu. Am discutat cu Paul despre participarea la competiție şi experiența sa de la New York.

 

Cum ai aflat de Concursul Internațional de Discursuri?

Am aflat de concursul EF Challenge for HighSchools de la cadrul didactic care îmi predă limba engleză la şcoală.

Ce te-a determinat să participi la acest concurs?

Am dorit să particip la concurs din momentul în care am auzit de acesta deoarece multiculturalitatea este un subiect care mă atrage, tema concursului fiind despre importanța practicării şi vorbirii unei limbi străine.

În ce a constat pregătirea ta pentru concurs?

Pregătirea pentru acest concurs a fost în totalitate o muncă individuală, care a început de la o minimă cercetare în aria temei, urmată de structurarea ideilor pe care, într-un final, le-am prezentat într-un mod creativ, filmându-mă.

Cum a fost participarea la etapa națională a concursului?

Faza națională a concursului s-a ținut la Sibiu unde am concurat cu 17 dintre cei mai talentați şi creativi tineri ai României. Această etapă a fost o experiență inedită, cunoscând elevi din propria țară care se află pe aceeaşi lungime de undă cu mine, şi, desigur, una placută, tot proiectul desfăşurându-se impecabil, fiind bine pus la punct şi organizat.

Finala nationala concurs discursuri 

Cum s-a desfăşurat săptămâna de la New York?

Forumul de la New York a fost ceva de vis, iar când spun asta nu mă limitez la “oraşul de ciment” sau la visul american la care cu toții aspirăm, ci trec puțin peste superficialitatea aparențelor şi mă refer la relația interumană care s-a creat între 20 de tineri care nu aveau nimic în comun în afara de pasiunea pentru unitate.

Săptămâna noastră s-a desfăşurat în campus universitar al EF Education First de lângă New York City, acolo fiind cazați, şi acolo participând la diferite cursuri. Excursia nu s-a axat pe vizitarea oraşului New York, deşi am avut o zi întreagă dedicată pentru aşa ceva, vizitând Statuia Libertății, Times Square, Broadway-ul, de asemenea vizionarea unui musical pe Broadway. În rest, s-a axat pe dezvoltarea fiecărui participant în parte, prin cursuri de leadership, după care pe aplicarea intelectului acumulat pentru dezvoltarea muncii în echipă şi a conexiunilor între persoane.

Lăsând la o parte clişeele de rigoare, a fost o experiență pentru care merită să te zbați. A fost cu adevărat ceva de neuitat şi ceva care a contribuit foarte mult la dezvoltarea personală.

EF Youth Leadership Forum 

Care este lucrul cel mai valoros pe care l-ai învățat din participarea la această competiție?

Cel mai de valoare lucru pe care l-am învățat este adevărata valoare a muncii în echipă, care, de regulă, este subestimată.

Ce recomandări ai pentru elevii care intenționează să participe la ediția din anul 2016 a Concursului Internațional de Discursuri?

Vă recomand să nu ezitați să participați la acest concurs. Dacă tema vă atrage în orice fel posibil, tratați-l cu seriozitate şi veți vedea că rezultatul nu va fi dezămagitor şi veți rămâne cu o experiență adânc impregnată în memoria voastră şi cu mari influențe în ceea ce priveşte viitorul vostru!

 

A fost lansată tema pentru Concursul Internațional de Discursuri 2016: “Do you believe nothing is impossible?”. Detalii aici: Concurs Discursuri 2016.