Imersiunea culturală: ce este și de ce este atât de transformatoare

Călătoriile de studii în străinătate îți oferă șansa de a te cufunda pe deplin într-o nouă cultură, adesea pentru prima dată. A fi expus la o cultură bogată și profundă care influențează muzica, mâncarea, băutura, familia, vacanțele, îmbrăcămintea și convingerile poate fi captivant și complet transformator.

Deși s-ar putea să te concentrezi pe învățarea unei noi limbi, ceea ce vei obține printr-o astfel de experiență depășește cu mult abilitățile lingvistice. Vei dezvolta o înțelegere holistică a unei alte culturi și vei ieși din zona ta de confort. S-ar putea chiar să deprinzi niște hobby-uri noi, să înveți câteva rețete locale sau să descoperi un sport preferat.

Ești gata pentru propria ta călătorie de imersiune culturală? Află ce este exact și de ce este atât de transformatoare.

Îmbunătățește-ți empatia și sensibilitatea culturală

Cufundarea într-o altă cultură îți permite să vezi lumea dintr-o altă perspectivă. Cu toții creștem cu un anumit sistem de credințe, iar dacă vezi lumea printr-o altă lentilă îți poate oferi o mai mare apreciere și empatie pentru ceilalți.

Imaginează-ți că vizionezi un documentar despre Roma antică. Dacă nu știi nimic despre istoria romană, s-ar putea să nu ți se pară foarte interesante poveștile despre Panteon sau Băile Caracalla. Cu toate acestea, dacă ai rătăcit prin aceste situri importante și ai aflat despre influența acestei civilizații antice într-o călătorie de studiu în străinătate (în Italia), probabil că îl vei urmări cu o apreciere mult mai mare și vei rememora amintiri plăcute.

Alege noi hobby-uri și interese

Imersiunea culturală te expune la o lume cu totul nouă despre care s-ar putea să nu știi nimic. Ai putea învăța un nou sport, rețetă, stil de artă, limbă sau formă de dans care este adânc înrădăcinată în cultura locală.

În loc să vizionezi la televizor sportul național de lupte sumo din Japonia, de ce să nu urmărești un turneu adevărat în Tokyo? Sau să vezi de aproape istoria modernă la Berlin, să joci un joc de rugby în Anglia sau să urmărești un meci de eSports în Seul? Cufundându-te într-o nouă cultură, creezi noi modalități de conectare cu oamenii și cu lumea. După cum spunea Mahatma Gandhi, „Cultura unei națiuni sălăsluiește în inimile și în sufletul oamenilor”.

Participă la sărbătorile culturale

În vacanță, rar întâlnești localnici, darămite să ai șansa să vezi cum trăiesc. Trăind limba și descoperind cultura locală, poți afla despre alte moduri de viață, credințe și tradiții.

Poți participa la festivitățile cu ocazia Zilei celor Trei Regi în Spania, de Ziua Recunoștinței în SUA sau poți obține o invitație la un grătar pe plaja Bondi din Sydney, de Ziua Australiei. Cine știe, într-o zi s-ar putea să primești chiar și o invitație la evenimentul cultural suprem – o nuntă. Dacă ești suficient de norocos să participi la o nuntă dintr-o altă cultură vei avea parte de o experiență cu adevărat de neuitat.

Înțelege modul în care limba este conectată la cultură

Limba este profund legată de cultură. Fiecare limbă are propriile sale expresii, cuvinte de argou și exprimări care au evoluat de-a lungul timpului. De exemplu, cuvântul japonez „omotenashi” întruchipează conceptul de ospitalitate și serviciu din toată inima, care este adânc înrădăcinat în cultura japoneză. În multe culturi din Asia de Est, înclinarea este o formă comună de salut care semnalează respect și ierarhie, în timp ce în culturile occidentale, strângerea de mână este obișnuită în majoritatea situațiilor.

În Australia, limba informală, prietenoasă și prescurtată este o reflectare a naturii relaxate a culturii australiene. Oamenii se numesc unul pe altul „mate” în multe contexte, chiar și cu persoane pe care tocmai le-au întâlnit, iar multe cuvinte sunt prescurtate sau abreviate: „arvo” pentru „după-amiază” (“afternoon”), „avo” pentru „avocado” și „barbie” pentru „grătar” (“barbecue”).

În Irlanda, multe cuvinte de argou irlandez s-au dezvoltat din versiunile irlandeze ale cuvântului, altele reflectă pur și simplu cât de „gas” (argou irlandez pentru amuzant) sunt irlandezii.

Îmbunătățește-ți achiziția limbii

Știm că imersiunea este o modalitate incredibil de eficientă de a stăpâni cu adevărat o limbă. Să fii înconjurat de vorbitori nativi și să ai oportunități din lumea reală de a folosi limba în fiecare zi poate fi de neprețuit pentru progresul tău și te poate motiva să continui să înveți.

Un alt aspect important al imersiunii culturale este modul în care te poate ajuta să îți îmbunătățești accentul și fluența. Ascultând vorbitori nativi în fiecare zi, la radio, pe stradă, în magazine sau în medii sociale, vei dezvolta un accent autentic și mai natural. Interacțiunea regulată cu vorbitorii nativi îți permite să înțelegi expresii comune pe care le poți încorpora în propriile formulări.

Acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca atunci când auzi „Ce ți-ar plăcea?” în fiecare dimineață când vizitezi o cafenea sau urmând instrucțiunile de la un curs de fitness la sala de sport. Răspunsul la conversațiile din viața reală te obligă să exersezi, ceea ce duce la o mai mare fluență într-o perioadă mai scurtă de timp.

Concluzie

A te scufunda într-o altă cultură este o călătorie transformatoare care te echipează cu perspective de neprețuit despre lumea din jurul tău. Întoarcerea acasă după ce ai avut parte de o experiență culturală profundă poate fi o provocare. S-ar putea să ai aceste idei și interese noi incredibile și să te chinui să găsești oameni cărora să le împărtășești. Destul de interesant, acest lucru este foarte comun și este cunoscut sub numele de „șoc cultural invers”. Să îți acorzi timp să te readaptezi și să te reconectezi este cel mai important lucru de reținut. În timp, s-ar putea să te trezești conectându-te cu mai mulți oameni decât oricând acasă, împărtășind experiențe pe care le-ai putut aduce cu tine din călătoria ta în străinătate.

Nu știi cu ce destinație să începi? Alege o tabără all inclusive cu însoțitor de grup pentru o primă experiență imersivă în străinătate.

Acest articol este o traducere a Cultural immersion: What it is and why it’s so transformative.