Locurile de muncă moderne evoluează rapid, grație tehnologiei digitale, creșterii economiei prin contracte determinate şi într-un sistem de colaborare și creșterii valorii capitalului social în tiparele de consum individuale. Nu mai este suficient pentru companii să concureze pe piața globală. Se așteaptă din ce în ce mai mult să se comporte etic, să își implice activ clienții și să elimine elementele rele înainte ca acestea să păteze marca. Într-adevăr, Barometrul de Încredere Edelman din 2019 a raportat că 56% dintre oamenii din întreaga lume au încredere în întreprinderi „să facă ceea ce este bine”, comparativ cu doar 47% care au încredere în guvernele lor.
Aceste schimbări rapide au provocat un boom în educația angajaților. În Sloan Management Review și Proiectul de Studiu și Cercetare Globală pentru Afaceri Digitale din 2018 al Deloitte, unde au fost chestionați 4.300 de directori și profesioniști din întreaga lume, s-a constatat că 90% dintre ei consideră că trebuie să-și actualizeze abilitățile cel puțin anual și 44% consideră că dezvoltarea trebuie făcută pe tot parcursul anului.
În același timp, proporția tot mai mare de lucrători în aranjamente de lucru atipice, cum ar fi contractul de muncă, liber profesionist, cu jumătate de normă și munca pe proiect, înseamnă că tot mai mulți oameni sunt excluși din modelele de formare existente. Gestionarea segmentelor de talente externe și optimizarea ecosistemului forței de muncă vor necesita noi moduri de gândire despre formare și dezvoltare. Învățarea autonomă are potențialul de a aborda unele dintre aceste probleme, cu conturi de instruire individuale gestionate de angajați care primesc contribuții atât de la angajatori, cât și de la guvern, și micro-acreditări inspectate extern pentru a garanta portabilitatea abilităților.
EF English Proficiency Index este cel mai mare clasament mondial de țări și regiuni în funcție de competențele în limba engleză și oferă o imagine rapidă a competențelor medii actuale în limba engleză în forța de muncă globală. Cel mai recent raport EPI arată că mulți profesioniști din câmpul muncii nu stăpânesc suficient limba engleză pentru a fi pe deplin productivi în rolurile lor actuale sau pentru a evolua către altele noi. Cei însărcinați cu formarea și dezvoltarea angajaților trebuie să aibă o perspectivă strategică asupra cerințelor de competență în limba engleză în fiecare funcție și pentru fiecare persoană din cadrul organizației lor.
Engleza la serviciu: public vs. privat
Competența în limba engleză în toate domeniile competitive este remarcabil de omogenă. Angajații sectorul public rămân de obicei mult în urmă față de colegii lor din sectorul privat.
La prima vedere, acest lucru poate părea un rezultat intuitiv. La urma urmei, dacă un sector este limitat de granițele naționale, acesta este sectorul public. Cu toate acestea, multe roluri guvernamentale și educaționale – inclusiv predarea limbii engleze, diplomație, cercetare și misiuni internaționale de menținere a păcii – necesită în mod direct cunoștințe în limba engleză și, pentru orice rol, cunoașterea acestei limbi oferă profesioniștilor acces la o gamă mai largă de idei, practici și persoane. În plus, competențele în limba engleză comparabile cu cele din sectorul privat le-ar permite angajaților publici să urmărească alte oportunități de carieră ca reacție la schimbările economice sau în viața lor personală. O carieră pe viață este un artefact al trecutului. Imensul decalaj de competență în limba engleză dintre angajații din sectorul public și cel privat ar trebui să fie o preocupare majoră pentru guvernele cu forțe de muncă slab echipate pentru a lucra pentru oricine altcineva.
Lăsat în afara echipei
În prezent, companiile operează cu niveluri ridicate de colaborare, cu structuri plane, neierarhice și instrumente dedicate pentru rețelele interne. Aceste inovații își propun să facă companiile mai agile, mai inovatoare și mai echitabile. Dar datele EF arată că unele părți ale organizațiilor au fost lăsate pe dinafară. Persoanele care își desfășoară activitatea în operațiuni, administrație și roluri de tehnician au, în medie, niveluri mult mai scăzute de competență în limba engleză decât colegii lor de muncă. Acest decalaj îi împiedică să fie membri productivi ai echipelor multinaționale și le limitează perspectivele de carieră. Cercetări recente efectuate de McKinsey Global Institute au constatat că aproape două treimi din locurile de muncă includ o parte substanțială a sarcinilor care ar putea fi automatizate, pe baza tehnologiei actuale. Atunci când piața muncii se micșorează, oamenii care își pierd locul de muncă au nevoie de oportunități de a pivota către noi poziții. Dacă abilitățile lor de engleză lipsesc, această tranziție se va dovedi dificilă.
Obținerea unei promovări
Managerii vorbesc engleza mai bine decât directorii și personalul din fiecare regiune, cu excepția Asiei. Decalajul de competențe este deosebit de important în Europa, care are o competență medie mai mare în limba engleză pentru adulți. Această constatare sugerează că, în Europa, companiile ar putea avea o barieră în tranziția de la funcții de începător la funcții manageriale, în care personalul nu este promovat decât dacă vorbește limba engleză. Aceeași regulă nu pare să se aplice directorilor, unde selecția este mai rigidă și alte calități de conducere primesc mai multă atenție. Directorii sunt aproape întotdeauna mai în vârstă decât angajații obișnuiți, iar datele EF arată că persoanele de peste 40 de ani, în medie, stăpânesc mai puțin limba engleză raportat la toți respondenții la test. Este posibil să nu existe întotdeauna candidați calificați pentru funcții executive care să aibă și cunoștințe bune de engleză.
Acest articol este o traducere și adaptare a The impact of English at work. Pentru mai multe informații despre cursurile de limba engleză pentru companii și guverne, accesați următorul link: EF Language Training.