Jun 16
Jun 17
Jun 18
Jun 19
Jun 20
Jun 21
Jun 22
Jun 23
Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Ziua 8 – Excursie la Cambridge!
Astăzi a fost o zi lungă în care ne-am întâlnit din nou încă de la 7:50 în recepție – unii mai adormiți decât alții. Puțin după ora 8 autocarul a plecat spre Cambridge, și cei mai mulți dintre cei 60 de elevi au dormit tot drumul.
Fiindcă am plecat așa devreme, cantina nu se deschisese încă, dar școala ne-a pregătit niște pachețele pentru drum – cu biscuiți, fruct, suc și baton de cereale. Drumul a fost lin, nu ne-a deranjat somnul ?.
După o călătorie ce a durat aproximativ 2 ore, am ajuns în Cambridge, unde am început explorarea cu un scurt tur al centrului orașului, ni s-au prezentat principalele obiective și ne-au fost transmise punctul și ora de întâlnire pentru plimbarea pe râu.
Turul a fost făcut de Edmund, unul dintre profesorii din școală, care s-a născut și a studiat în Cambridge. Așadar știa foarte multe lucuri interesante! Ne-a vorbit despre King’s College, probabil cel mai faimos dintre colegiile de aici, cu a doua cea mai mare basilică din lume, după cea din Vatican. Tot despre basilica aceasta am aflat că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, geamurile au fost date jos și puse în pivnițe pentru a fi protejate. Geamurile sunt cele originale, datând de la construcție bisericii. Nu ar fi nimic extraordinar despre asta, dacă geamurile nu ar fi făcute din bucățele mici tăiate iregular, și colorate, formând vitralii imense. Ne putem doar imagina ce operațiune complexă a fost demontarea acestora.
Edmund ne-a povestit și despre celelalte colegii, cel mai notabil fiind Trinity – despre care vom vorbi și puțin mai târziu. La intrarea în colegiul Trinity este un măr ce se spune că a fost plantat din lăstarul mărului lui Newton, care aici a dezvoltat Teoria Gravitației. Colegiul a fost fondat de către Henry al VIII-lea, care a și murit la câțiva ani după inaugurarea colegiului, lăsând întreaga sa avere acestei instituții academice.
La intrarea în Trinity, există o statuie a lui Henry ce poartă o coroană pe cap, un glob de aur într-o mână și… piciorul unui scaun vechi în cealaltă mână. De fapt, el avea un sceptru care a fost furat, iar studenților li s-a părut ciudat ca un rege să nu aibă nimic în mână, așa încât, s-au furișat și au pus piciorul scaunului în locul sceptrului.
La finalul turului, am pornit cu elevii din grupul nostru de tabără pentru a bifa două obiective importante ale orașului până la ora 15:15, atunci când avea loc reîntâlnirea cu ceilalți elevi internaționali și cu reprezentanții școlii.
Cambridge este un binecunoscut oraș de pe râul Cam din estul Angliei, care găzduiește prestigioasa Universitate din Cambridge, datând din anul 1209. Printre colegiile renumite, se numără King’s College, Trinity College, St John’s College și Magdalen College. Se spune că Universitatea a fost fondată de savanți care au plecat din Oxford în urma unei dispute cu reprezentanții orașului.
Numele orașului a apărut foarte simplu – negustorii au construit un pod peste râul Cam pentru a le scurta un ocol de 7 mile atunci când voiau să își vândă bunurile celor de pe partea cealaltă a râului. Podul a fost așa de util încât numele locului a rămas: Cam Bridge.
Ne-a atras atenția Corpus Clock – un ceas sculptural aflat în fața bilbiotecii Taylor a Colegiului Corpus Cristi, numit și mâncătorul timpului. A fost inaugurat în anul 2008, în urma unei investiții de 1 milion de lire sterline, iar cadranul ceasului pare a fi învârtit de o insectă imensă ce devorează timpul.
Am vizitat apoi chiar King’s College cu a sa capelă și curțile frumoase. Aici nu am putut intra în clădirile școlii, însă capela a fost extrem de impresionantă. Am aflat mai târziu că Războiul Rozelor a însemnat că durata construirii capelei a fost de circa 100 de ani. A trebuit ca Henry al VIII-lea sa finalizeze construcția la finalul războiului.
Sunt foarte multe similitudini între Oxford și Cambridge: ambele au colegii universitare (multe colegii având chiar același nume), predare se face pe bază de tutoriale și au secole de tradiție. Totuși, Cambridge pare a fi mai compact – străzile din centru mai mici și colegiile mai apropiate.
Am urcat în turnul Bisericii Great St Mary’s, pentru o deosebită priveliște panoramică asupra orașului. 123 de trepte mai târziu am ajuns în vârf, dar scara era aici mai îngustă așa că urcarea a fost mult mai grea decât în turnul din Oxford. De sus am putut admira o panoramă superbă a orașului, dar și curțile colegiilor de sub noi unde se pregăteau ceremoniile de absolvire ce vor avea loc săptămâna viitoare.
Am avut apoi aproape două ore în care elevii să își ia masa de prânz sau să descopere alte curiozități ale orașului. La 15:30 toți elevii erau la punctul de întâlnire și în scurt timp ne-am urcat în bărci unde cel care a condus puntul a fost și ghidul nostru, oferindu-ne pe parcursul a 45 de minute tot felul de informații interesante despre oraș.
Rivalitatea dintre Cambridge și Oxford este binecunoscută, datând de mai bine de 800 de ani, dintr-o perioadă în care aceste două Universități erau singurele din Anglia. De altfel, Universitatea de aici a fost fondată de studenți ce au plecat din Oxford.
Clare College a fost fondat de Lady Clare, o foarte tânără și foarte bogată nobilă. Până la 19 ani fusese căsătorită de trei ori, și tot de trei ori văduvită. În 1414 a inaugurat colegiul așa că e de înțeles de ce doi soți au murit de bolile epocii medievale, iar al treilea în război.
La competițiile de punting, Cambridge a câștigat doar cu 2 titluri mai multe decât Oxford, însă s-a distanțat la numărul de premii Nobel, cu 95 față de numai 60 ale celor din Oxford. Colegiul Trinity este încă printre cele mai bogate instituții din Anglia, deținând numeroase pământuri și afaceri printre care Arena O2 din Londra și 50% din magazinele Tesco. În trecut însă, se spunea că poți merge pe jos din Cambridge în Oxford traversând doar terenuri aparținând Trinity College.
În ambele orașe este un Pod al Suspinelor, ambele orașe au câte un muzeu ce aparține de Universitate, precum și câte o editură bine cunoscută. În ambele orașe există câte o grădină botanică, câte o bibliotecă și mai multe companii de teatru, însă Oxford este mai mare cu aproximativ 30%. Cu toate că în trecut Universitatea din Cambridge era cunoscută ca excelând la științe exacte, iar Oxford la filologie și științe sociale, acum diferențele dintre departamentele celor două universități sunt foarte mici, procesul de învățare fiind foarte riguros la ambele.
La ora 19:45 am sosit înapoi în campus, la timp pentru cină iar seara a fost foarte liniștită pentru toți elevii, excursia de azi dovedindu-se suficientă pentru energia lor, mai ales după ce ieri am explorat la pas centrul Londrei!
Mai multe imagini din excursia la Cambridge aici: Album Facebook Tabără Oxford
Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără Oxford 2019 – ziua 8