Tabere în Străinătate Oxford – Ziua 3

Jun 16
Jun 17
Jun 18
Jun 19
Jun 20
Jun 21
Jun 22
Jun 23
Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29

Ziua 3 – Primele cursuri, Christ Church & St. Mary

De dimineață elevii taberei din Oxford s-au reunit la micul dejun. Cu toții eram nerăbdători să începem vizitarea obiectivelor din acest superb oraș academic. Ne-am îndreptat așadar la ora 9 spre centru pentru a vizita University Church of St. Mary, principala biserică a Universității din Oxford, dar și faimosul colegiu Christ Church College.

1 tabara in strainatate anglia 180619

A fost o plimbare foarte relaxantă și plăcută pentru toți, mai ales că soarele ne-a răsfățat câte puțin pe parcursul drumului. După aproximativ 20 de minute, am ajuns la Christ Church College. Acesta este unul dintre cele mai mari colegii din Oxford, cu aproximativ 430 de studenți care urmează cursurile de licență și 215 pe cele de masterat.

3 tabara in strainatate anglia 180619

4 tabara in strainatate anglia 180619

Pe parcursul studiilor, Colegiul devine casa studenților, acesta fiind locul unde studiază, trăiesc și mănâncă. Diferite părți ale clădirilor care formează Colegiul Christ Church au fost folosite pentru anumite scene din filmul “Harry Potter și Piatra Filozofală”, iar pe unele dintre acestea le-am putut admira și noi.

Încăperile au o arhitectură deosebită, desprinsă parcă din alte lumi, astfel că am înțeles acum de unde și inspirația pentru romanul “Alice în Țara Minunilor”, Lewis Caroll – autorul cărții – fiind unul dintre studenții de la Christ Church.

5 tabara in strainatate anglia 180619

6 tabara in strainatate anglia 180619

Am vizitat așadar Sala de Mese, care este și centrul vieții la colegiu, unde studenții și profesorii se adună pentru a mânca cina în fiecare zi, iar cu diferite ocazii este locul care găzduiește diferite evenimente speciale. Tot aici am găsit și primul indiciu ascuns al locului de inspirație pentru Alice în Țara Minunilor, dar și cel mai vechi graffitti, zgâriat cu unghia pe una dintre ușile din colegiu.

8 tabara in strainatate anglia 180619

9 tabara in strainatate anglia 180619

Christ Church College este un obiectiv foarte important pentru toți fanii Harry Potter, ce nu trebuie ratat! Conform misiunii colegiului, chiar dacă anual mii de vizitatori le trec pragul, scopul lor rămâne învățătura și adorarea lui Dumnezeu, iar elevii au fost chiar impresionați de faptul locul este o școală funcțională și nu un muzeu.

10 tabara in strainatate anglia 180619

Am ajuns apoi în grădina din interiorul campusului, care are un design autentic, conturat de o fântână arteziană în centrul căreia se găsește statuia zeului roman Mercur. Am continuat turul până în Catedrala Christ Church, mare parte fiind reconstruită între anii 1170 și 1190. Este unică în lume prin faptul că este atât o catedrală episcopală, cât și capela Colegiului Christ Church.

11 tabara in strainatate anglia 180619

13 tabara in strainatate anglia 180619

 

14 tabara in strainatate anglia 180619

Ne-am plimbat puțin pe străduțele din spatele colegiului, am trecut prin cea mai interesantă poartă pe care vreunul dintre noi a întâlnit-o până acum, o poartă pietonală care permitea accesul unei singure persoane odată. A durat ceva să trecem, mai ales fiindcă în fața noastră mai era un grup de elevi. Apoi, în câteva minute am ajuns la University Church of Saint Mary.

Biserica aceasta este ”inima” Universității din Oxford, fiind prima sa clădire, locul de unde a început formarea faimoasei instituții academice. Încă de la începutul secolului al 13-lea, aici se întâlnea conducerea universității, se acordau distincțiile și tot aici se țineau cursuri. Se spune despre biserica aceasta că este printre cele mai frumoase din Anglia.
15 tabara in strainatate anglia 180619

16 tabara in strainatate anglia 180619

17 tabara in strainatate anglia 180619

Cele 124 de trepte înguste pe care elevii au trebuit să le urce pentru a ajunge în vârful turnului ne-au dat puține bătăi de cap, dar priveliștea spectaculoasă care ne aștepta la final a fost o recompensă primită cu mult entuziasm. Elevii au recunoscut că a meritat efortul, fiind încântați de panorama orașului și a împrejurimilor acestuia. După ce ne-am făcut câteva poze artistice și am surprins cât am putut de bine detaliile care ne-au captat atenția, am coborât din Turn și ne-am întors în campus pe jos, la timp pentru masa de prânz și începutul cursurilor.

19 tabara in strainatate anglia 180619

20 tabara in strainatate anglia 180619

Prânzul a fost din nou variat, macaroanele cu brânză fiind preferatele multora dintre elevi. Roșii umplute cu carne, diverse legume, dar și alte garnituri au fost disponibile. Alți elevi au ales hamburgerii din curte, chiar dacă i-au savurat în cantină fiindcă vremea nu mai era întocmai pe placul nostru.

Vali, care a ales să aibă mai multe cursuri de limba engleză fiindcă și anul trecut a vizitat orașul Oxford alături de noi, ne-a povestit câteva impresii de la cursurile de azi:

La ore a fost minunat. Am unii colegi de anul trecut ceea ce e super. Anul trecut mi s-a părut cam ușor cursul de B2, dar acuma la C2 foarte fain. Profesoara ne explică ce trebuie si ne încurajează să vorbim. Chiar m-am simțit bine când interacționam cu ceilalți. Sper ca toate orele să fie așa!

Elevii și-au terminat cursurile la ora 17:00 și din primele impresii pe care mi le-au transmis aceștia sunt foarte mulțumiți de ceea ce învață. Au primit manualele și caietele de studiu, însă unii dintre ei au primit și lecții ?.

21 tabara in strainatate anglia 180619

Împreună cu școala am organizat una dintre activitățile cele mai așteptate de elevi – o excursie la un musical în West End-ul Londrei! Săptămâna viitoare, miercuri seara, ne vom îmbrăca frumos și ne vom lăsa fascinați de spectacol!

Fiindcă vremea nu este grozavă, elevii și-au luat cina ceva mai devreme, iar apoi au rămas în spațiile comune din campus ori s-au retras în camere pentru a-și face temele și pentru a se odihni.

22 tabara in strainatate anglia 180619

Observ cum participanții își intră în ritm și se integrează în viața socială a campusului. Încep să cunoască elevi noi, din alte țări și încep să își facă noi prieteni. Alice a fost cea care a ieșit la o plimbare de seară cu colegii internaționali cunoscuți aici. Seara școala a organizat lecții de dans latin, Fernando fiind instructorul. Doar Nicoleta a dorit să participe, însă mi-a spus că s-a distrat de minune și așteaptă următoarele lecții de săptămâna viitoare.

23 tabara in strainatate anglia 180619

Pentru mâine avem pregătită o vizită la un alt colegiu faimos din Oxford, iar dacă vremea ne permite, alte activități interesante în aer liber. Nu ratați așadar nici jurnalul de mâine!

Mai multe imagini din a treia zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Oxford

Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără Oxford 2019 – ziua 3