Tabără Internațională California – Ziua 12

Jul 14
Jul 15
Jul 16
Jul 17
Jul 18
Jul 19
Jul 20
Jul 21
Jul 22
Jul 23
Jul 24
Jul 25
Jul 26
Jul 27
Jul 28

Ziua 12 – Cowboy, teste și o seară în oraș

În această dimineață elevii au avut timp suficient pentru micul dejun, pentru a se pregăti de o nouă zi, și pentru a-și căuta haine puțin mai groase, dimineața fiind destul de friguroasă azi. Vremea s-a îndreptat repede, iar căldura și soarele ne-au însoțit pe tot parcursul zilei.

Old Town Historic Park este la capătul liniei 35, ce pleacă de lângă școală, așadar suntem la doar câteva stații distanță, lângă centrul de transport Old Town de unde luăm tramvaiul spre centru și este așa cum îi spune numele, orașul vechi. Zona de interes pentru noi este cea a parcului istoric ce comemorează vremurile timpurii ale orașului San Diego și include multe clădiri istorice din perioada 1820 – 1870. Parcul a fost înființat în 1968 și mulți ani la rând, Old Town San Diego a fost cel mai vizitat parc național din California.

1 - tabara california 250718

2 - tabere california 250718

Prima așezare europeană pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii din prezent, a fost San Diego Presidio, avanpost militar ce făcea parte din California Spaniolă. Atunci când California a fost admisă în SUA, în anul 1850, San Diego care încă se limita la zona vechiului oraș a fost numit reședință a zonei administrative San Diego, chiar dacă populația orașului era de numai 650 de locuitori.

5 - tabara engleza california 250718

Începând cu anii 1860, s-a promovat foarte mult Gaslamp Quarter (zona vizitată ulterior) ca noul centru al orașului și astfel, mulți locuitori din Old Town s-au mutat în Downtown, însă până atunci, acesta era centrul orașului, având primărie, tribunal și clădiri administrative. Foarte multe clădiri istorice se află aici, unele dintre ele fiind ocupate de mici comercianți, iar altele fiind pe post de muzeu.

Printre muzeele interesante pe care le-am vizitat aici se numără Wells Fargo, postul de diligență. De aici plecau atât scrisorile, cât și valorile trimise din San Diego în restul Americii, iar camera era plină cu seifuri, trăsuri, post de telegraf și povești ale șerifilor și paznicilor de diligență ce au înfruntat în vestul sălbatic bandele de răufăcători.

4 - tabere san diego 250718

Elevii au fost foarte atrași de magazinul de pipe și trabucuri, unde carismaticul vânzător îmbrăcat în șerif ne-a povestit despre exponatele sale – magazinul fiind totodată un muzeu cu tot felul de obiecte vechi de uz general. Tot acest magazin a vândut și cea mai scumpă pipă din lume, fiind listat astfel de către Cartea Recordurilor în anii ’80.

Un alt muzeu interesant a fost sediul administrativ, cu primul tribunal, primăria și sediul șerifului. Aici era o înregistrare audio în care se povestea despre viața celor trei personaje importante pentru orice oraș de pe acea vreme. Interiorul unui restaurant a fost recreat pentru ca vizitatorii să poată vedea atât zona de servire a mesei, cât și bucătăria.

6 - tabere engleza california 250718

3 - tabara san diego 250718

”Muzeul” dulciurilor a fost din nou vizitat de elevi – de această dată comerciantul de aici fiind axat pe fondant de casă. Hotelul Cosmopolitan încă mai funcționează în clădirea originală din 1870, și încă mai are aspectul de film western, cu salon și restaurant și camere la etaj ce dau spre curtea interioară.

De fapt, totul era făcut să pară parcă rupt dintr-un film western – de la magazinul fierarului și până la clădirea de grajduri cu ale sale trăsuri în care am putut citi despre vechii cowboy ce erau întâlniți aici. Până și magazinul de pietre prețioase și semiprețioase avea o zonă unde doritorii puteau învăța cum să filtreze apa de râu în căutarea aurului.

7 - tabara engleza san diego 250718

Desigur, existau multe magazine de suveniruri însă de afară, ele nu luau ochii vizitatorului prin culori țipătoare, din contră – purtau nume parcă din vremurile acelea – așa încât totul era cât mai autentic cu putință. Influențele mexicane se simțeau la tot pasul, granița fiind la numai 20 de mile. Mai mult decât culori țipătoare, ne atrăgeau în magazine vânzătorii, mai toți costumați pentru a aduce la viață atmosfera anilor de glorie ai Old Town.

O parte din elevi au mai cerut să meargă la mall astfel încât ne-am împărțit și am ajuns cu doritorii pentru o ultimă tură de cumpărături și înapoi în campus pentru a prinde masa de prânz. Azi, specialitatea au fost pastele pentru care elevii puteau să aleagă sosul dorit, dintre pesto, sos de roșii cu carne sau sos cu legume. Au urmat cursuri și mulți dintre elevi au continuat seria de testări.

8 - tabere engleza san diego 250718

La ora 19, masa de seară s-a axat pe specialități franțuzești – pulpă de rață și carne de vită cu diverse garnituri. Desertul a fost compus dintr-un compot de pere cu înghețată de vanilie. Energie pentru seara ce a urmat, fiindcă Tudor, Diana și Alexandru s-au înscris la campionatul de fotbal, iar liderii împreună cu Alexandra, Sara, Ruxi, Heleny, Ioana, Mara și Xaria au explorat o nouă parte a orașului – Gaslamp Quarter. Pentru a ajunge aici am folosit autobuzul și apoi tramvaiul.

9 - tabara internationala sua 250718

În 1867 a început construcția acestui cartier ce cuprinde nu mai puțin de 94 de clădiri istorice ocupate încă de chiriași și de mici buticuri, cafenele, baruri ori restaurante. Se spune că mâncarea aici este foarte gustoasă! Noi nu ne-am oprit aici pentru cină însă într-adevăr arătau foarte bine restaurantele. Am luat totuși o pauză, la un uriaș magazin de bomboane ?.

10 - tabara america 250718

12 - tabara sua 250718

Din păcate, galeria lui Chuck Jones, creatorul faimoaselor personaje de desene animate, era în reamenajare. Chuck Jones este numele celui ce a creat numeroase desene animate, părintele animației moderne de care se leagă printre altele: Porly Pig, Donald Duck, Bugs Bunny, Tom și Jerry, Wile E. Coyote, Roadrunner, Dr. Seuss și multe, multe alte personaje!

Horton Plaza Park este în apropiere de un centru comercial cu același nume. Piațeta foarte frumoasă este construită ca un spectacol de lumini, muzică și jocuri de apă în fântâna arteziană! Un loc deosebit în care merită să te relaxezi ascultând melodiile pe care apa din fântână parcă dansează. Tot aici am văzut un hotel impresionant – US Grant.

11 - tabere america 250718

Am sosit înapoi în campus imediat după ora 22, unde ne-am întâlnit cu colegii noștri din tabără. Câțiva dintre ei au încercat să vizioneze un film, Diana aproape a reușit un gol cu călcâiul în timpul campionatului de fotbal, iar echipa lui Alex a ajuns în finala turneului!

Pe curând!

Mai multe imagini din tabăra de limba engleză San Diego aici: Album Facebook Tabără California

Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără California 2018 – ziua 12