Tabără în Străinătate California – Ziua 10

Jul 14
Jul 15
Jul 16
Jul 17
Jul 18
Jul 19
Jul 20
Jul 21
Jul 22
Jul 23
Jul 24
Jul 25
Jul 26
Jul 27
Jul 28

Ziua 10 – Balene și Apus

Ziua de luni a început foarte devreme fiindcă azi avea loc activitatea la care ne-am înscris încă de săptămâna trecută – turul de observare al balenelor, sau Whale Watching. Toți elevii din tabără s-au trezit devreme pentru a participa la această activitate și la ora 9 plecam grăbiți din campus pentru a prinde barca!

La ora 10 fix ne urcam pe barcă împreună cu alți aproximativ 100 de turiști înscriși la acest program. Eram entuziasmați fiindcă panoul de la intrarea în magazinul organizatorului de tururi anunța faptul că în ultimele zile au văzut foarte multe balene, din mai multe specii. Biologul marin care a însoțit grupul pentru a răspunde la întrebările legate de animalele pe care urma să le vedem ne-a anunțat că suntem chiar în sezonul balenelor albastre, respectiv perioada în care acestea vizitează țărmurile din Sudul Californiei.

1 - tabara engleza san diego 230718

Călătoria pe barcă avea să dureze aproximativ trei ore, timp în care unii dintre elevi au descoperit faptul că au rău de mare. Din fericire, angajații de pe barcă aveau la îndemână suc de ghimbir și diverse tablete pentru rău de mare. Totuși, nu le-a fost așa rău încât nu au putut să se bucure măcar puțin de călătorie. Încă de la început am fost anunțați că suntem în căutarea unor animale sălbatice, așa încât nu există nicio garanție asupra faptului că vom vedea într-adevăr balene în excursia noastră! Totuși, am rămas optimiști.

3 - tabara engleza california 230718

După nici o jumătate de oră am început să vedem delfini! Mai întâi doar câțiva, după care sute de exemplare care înconjurau barca! Mai mici, mai mari, care se hrăneau sau care se luau la întrecere cu barca – toți elevii au fost foarte impresionați de numărul foarte mare de delfini pe care parcă îi vedem ”la tot pasul”! Ghidul ne-a explicat faptul că este vorba despre delfinul comun, întâlnit în toate oceanele temperate ale lumii. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu văzusem niciodată delfini în realitate, în sălbăticie și așa de aproape de noi. Ne-am bucurat de spectacolul făcut de către aceștia!

2 - tabere engleza san diego 230718

4 - tabere engleza california 230718

Călătoria ne-a dus la 24 de km de țărm, în ape adânci de aproximativ 900 de metri, în căutarea belenelor cărora le vedeam respirația de departe – jetul de apă aruncat de acestea când veneau la suprafață să respire fiind ușor vizibil la orizont, cerul fiind perfect albastru și fără nori! Totuși, până la urmă, am reușit să vedem clar un singur exemplar atunci când aceasta a venit la suprafață să ia aer. Balena a fost vizibilă pentru foarte puțin timp, însă nu ne-a părut rău, spectacolul delfinilor și experiența navigării pe ocean a meritat din plin!

5 - tabara san diego 230718

6 - tabere san diego 230718

7 - tabara california 230718

La ora 13:40 am ajuns înapoi în campus, la timp pentru a evita cozile de la masa de prânz. Pe lângă mâncărurile deja cunoscute, bucătarul a pregătit și o salată cu creveți și paste. După masa de prânz toți elevii au avut cursuri. Azi, impresiile au fost trimise de Ioana, Alexia și Alexandru:

Astăzi ne-a predat profesoara unit 12, care era despre modă. De asemenea, am făcut și un proiect. Trebuia să desenăm în grupe un outfit și să reprezentăm un brand, după care să-l prezentam în fața clasei. Am recapitulat vocabularul, am jucat kahoot și un joc de pronunție clară. În concluzie m-am simțit bine și a fost o oră constructivă, dar și distractivă în același timp!

Azi a fost o zi foarte interesantă la cursuri, am învățat despre sistemul solar și posibilitatea existenței altor forme de viață în univers. Am lucrat pe grupe și am făcut un proiect despre Saturn, pe care l-am prezentat profesorului. Colegii sunt simpatici, la fel și profesorul care încearcă să ne facă să ne simțim cât mai bine ?.

Astăzi a fost o zi interesantă, fiind ziua de naștere a doi colegi – una din Danemarca și un brazilian. Chiar dacă a fost o sărbatoare, prima oră a fost serioasă despre producerea unui film 7 K. A doua oră am avut petrecerea cu piniata, chipsuri și sucuri.

8 - tabere california 230718

Activitatea propusă pentru seară i-a încântat aproape pe toți elevii din tabără. Singurii care au ales un alt program au fost Iulia, care a mers la plajă cu prietenii internaționali și David, care a optat să își petreacă seara în campus. Restul, împreună cu Alessia, prietena din Italia pe care Diana a invitat-o cu noi, ne-am pus pe drum spre parcul național Sunset Cliffs, drumul fiind de aproximativ 45 de minute, cu două autobuze.

9 - tabara america 230718

10 - tabere america 230718

13 - tabara cu insotitor california 230718

Am ajuns la fix pentru a surpinde apusul. Sunset Cliffs fac parte dintr-un parc natural protejat, în partea de sud a orașului San Diego, în Ocean Beach. Am stat aproximativ o jumătate de oră la poze pe stâncile sculptate de valuri de sute ori mii de ani. Peisajul este într-adevăr frumos, iar de pe stâci se vede neobstrucționat apusul.

16 - tabere de vara california 230718

15 - tabara de vara america 230718

Elevii din tabără s-au bucurat de sutele de poze pe care și le-au făcut aici, iar, la final, câțiva localnici i-au invitat pe ei, dar și pe alți turiști prezenți acolo, să participe împreună la o activitate ce presupunea cântatul unor melodii inspiraționale – cum ar fi Imagine – a lui John Lennon.

11 - tabara sua 230718

12 - tabere sua 230718

Am pornit apoi la pas spre centrul lui Ocean Beach, pe care nu am apucat să îl vizităm atunci când am venit aici la surf. Ocean Beach este locul în care se adunau adepții mișcării hippy și totodată presupusul loc unde s-a introdus surfingul în San Diego. De altfel, întreg locul este mai relaxat și mai tolerant decât restul plajelor din San Diego – sau aceasta a fost impresia noastră.

Înapoi în campus, elevii au primit vederi pe care le-au completat cu toții, urmând ca mâine să le trimită celor dragi, de acasă. Nu-i așa că e frumos atunci când găsiți în cutia poștală și altceva în afară de facturi? 🙂

14 - tabere cu insotitor california 230718

Nu ratați jurnalul de mâine!

Mai multe imagini din tabăra de limba engleza San Diego aici: Album Facebook Tabără California

Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără California 2018 – ziua 10