Tabere Internaționale California – Ziua 11

Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10

Ziua 11 – La Jolla și Testări

În această dimineață elevii din tabăra de limba engleză au avut ocazia să viziteze unul dintre cele mai importante și interesante obiective din San Diego – rezervația naturală La Jolla! Apoi, după ce au participat la cursuri captivante, au suținut testul din ultima săptămână și și-au petrecut seara socializând cu colegii internaționali.

La ora 8:30 am stabilit întâlnirea în recepție pentru a avea timp suficient să ne luăm micul dejun, dar și pentru a ne asigura că ne întoarcem în campus până la masa de prânz. Din păcate, cei mai mulți dintre elevi au preferat să rateze această ocazie alegând să rămână în campus pentru a dormi. Astfel, liderii de grup împreună cu Dari, Maria, Victoria, Alicia și Teodora am pornit să descoperim o nouă zonă frumoasă a orașului.

1 tabara in strainatate 071819

2 tabara in strainatate 071819

La Jolla este un cartier la 19 km nord de centrul orașului, motiv pentru care călătoria noastră a fost destul de lungă. Totuși, odată ajunși am găsit un loc drăguț ce părea a fi extrem de afluent, cu reprezentanțe de mașini scumpe și magazine luxoase. Prima oară ne-am oprit la piscinele naturale, unde am admirat acțiunea oceanului asupra pământului sub forma unor brazde săpate de ocean în stâncă, unde fluxul și refluxul, dar și valurile animau țărmul. Era încă dimineață, norii acoperind cerul ceea ce a însemnat o temperatură foarte plăcută și propice plimbării pe plajă. Zeci de oameni se bucurau de plajă și de aceste piscine făcând baie sau căutând diverse creaturi marine ce rămâneau în piscine odată cu retragerea apei. La Jolla este și o rezervație marină foarte importantă de pe țărmul Californiei de Sud.

3 tabara in strainatate 071819

4 tabara in strainatate 071819

În scurt timp am ajuns și la faimoasele plaje pentru a vedea cu ochii noștri motivul principal ce ne-a adus aici – coloniile de foci și lei de mare! Da, pe malurile oceanului în La Jolla, probabil atrase de faptul că sub apele acestor maluri rezervația naturală oferă multe surse de hrană, se adună diverse colonii de foci și lei de mare. Am avut ocazia să le vedem de aproape în apă și în unele cazuri de foarte aproape, de pe mal.

5 tabara in strainatate 071819

6 tabara in strainatate 071819

Masculi care se luptau pentru dominație ori femele ce leneveau pe plajă alături de puii lor, cu toții erau aici – și desigur erau obișnuiți cu oamenii care se apropiau și le făceau poze.

7 tabara in strainatate 071819

8 tabara in strainatate 071819

 

Am văzut chiar și oameni în apă ce făceau scufundări aici ori care practicau snorkelling. Se spune că sub apă, flora și fauna sunt foarte diverse în aceste locuri. Noi nu am avut ocazia să facem snorkelling aici, însă judecând după mulțimea de oameni din apă, ar fi meritat probabil să încercăm. O altă activitate ce se practică aici este vizitarea peșterilor cu kayakul, însă locul de unde se închiriază era foarte departe de locul unde eram noi, plaja având aici în jur de 11 km lungime.

9 tabara in strainatate 071819

Terenul foarte stâncos a fost sculptat timp de mii de ani și s-au creat peșteri care se vizitează cu ambarcațiuni mici cu vâsle. Noi ne-am mulțumit cu poze spectaculoase! Elevii din grupul de tabără s-au declarat foarte încântați de faptul că au putut admira focile de aproape și au învățat cu această ocazie să diferențieze cele două specii, foci și lei de mare.

10 tabara in strainatate 071819

La prânz din nou, elevii au avut mai multe opțiuni din care să aleagă: paste bologneze sau cu legume, meniul variat de la grill cu burgeri, quesadilla ori fâșii de piept de pui pane cu rondele de ceapă ori cartofi prăjiți sau salate gigant pregătite pe loc de angajații cantinei. Desigur nu au lipsit desertul și mixul de crudități.

11 tabara in strainatate 071819

Sara ne-a povestit astăzi impresiile ei de la cursuri: Am vorbit despre riscurile pe care și le ia o persoana în fel de fel de acțiuni, precum sporturile extreme. Am făcut și un joc de cunoaștere, având niște discuții foarte bogate și interesante cu fiecare coleg din clasă. Am mai jucat încă câteva jocuri împreună, iar cursurile s-au încheiat, profesorul promițându-ne multe altele în următoarele ore.
Am luat cina pe la ora 6, iar la ora 7 ne-am dus în laborator pentru a da testul final. Acesta nu a fost de o dificultate ridicată, dar nici unul ușor. A durat maxim 50 minute și am ieșit cu toții ușurați din cameră.
După examen am mers fiecare in diverse locuri, unii in camerele lor, iar altii pe lângă campus.

Fiindcă ieri Maria a avut o problemă cu telefonul și nu a putut să ne trimită impresiile zilei, le reluăm astăzi: Astazi la cursuri am vorbit despre oameni importanti care au contribuit la schimbarea lumii. In prima ora ne-am uitat la niste videoclipuri despre ei si am vorbit despre ei, iar in a doua ora am facut o dezbatere. Ne-am grupat in doua echipe si fiecareia i-a fost atribuita cate o persoana despre care a trebuit sa se informeze. Tema dezabaterii a fost “who’s more important “, fiecare echipa a trebuit sa demonstreze de ce persoana lor a avut cel mai mare impact asupra lumii.

După cursuri și cina care a fost cu temă asiatică – tăiței, pachețele cu legume, vită cu susan, pui cu ciuperci și alte mâncăruri specifice, elevii s-au reunit pentru testul de absolvire. Testul acesta este dat de către elevi pentru a obține o diplomă în plus la portofoliul academic. Diploma EFCELT este un indicator foarte bun al nivelului de cunoștințe pe care elevul le are în acest moment.

12 tabara in strainatate 071819

Testele de absolvire sunt date pe calculator, în laboratorul școlii, în cazul elevilor noștri, sub supravegherea liderilor de grup. Testul este similar cu testul de plasament, însă diferă puțin fiindcă dificultatea acestuia ține acum cont și de nivelul la care elevul a studiat. În general elevii au considerat testele ca fiind medii spre grele – acestea necesitând atât atenție, cât și managementul timpului pentru a fi completate integral.

13 tabara in strainatate 071819

14 tabara in strainatate 071819

Seara a fost petrecută în campus elevii având din nou posibilitatea de a-și face noi prieteni dintre cei aproape 1,000 de cursanți internaționali. Terenul de fotbal a fost plin, Cristi chiar încercând pentru puțin timp fotbalul alături de colegii internaționali. Nu am avut voluntari pentru volei pe nisip – poate până plecăm de aici vor încerca și acest sport. Tot în campus în această seara, școala a organizat un atelier de creat terrarium-uri – mici ecosisteme pentru plante.

15 tabara in strainatate 071819

Mai multe imagini din ziua 11 de tabără internațională aici: Album Facebook Tabără California

Jurnalul video al zilei este disponibil aici: Jurnal Video Ziua 11 Tabără America