Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10
Ziua 8 – Despre Filme
Ziua de astăzi a fost dedicată Studiourilor Universal, pentru a ne distra și pentru a învăța cum se fac filmele! La ora 8:30 ne-am întâlnit cu toții în fața hotelului, cu bagajele pregătite și gata să pornim la drum. Așteptam cu nerăbdare o incursiune pe platourile de filmare, chiar dacă mai toți elevii din tabără erau somnoroși.
Autocarul a sosit la puțin timp după întâlnirea noastră și peste numai 20 de minute ajungeam la intrarea în parcul Universal! După o coadă scurtă și o verificare a bunurilor aduse în parc, eram la intrare și magia cinematografului ne aștepta! Încă ușor somnoroși, elevii din tabără s-au lăsat pozați până la urmă la intrarea în parc. Cred că nu mai aveau răbdare și doreau să ajungă la atracțiile parcului cât mai repede. Prima oprire: turul de studiouri.
Studiourile Universal sunt un parc de distracții, însă înainte de toate sunt platouri de filmare! Turul original, cel al studiourilor nu se mai face demult cu un tramvai mic, ci cu trenulețe cu patru vagoane și o capacitate de aproximativ 200 de persoane simultan. Coada pentru a accesa această atracție devine foarte lungă, așa că ne-am hotărât să mergem cât mai repede acolo – așteptând la coadă doar 15 minute. Turul în sine durează aproximativ o oră.
Turul studiourilor trece pe lângă mai multe platouri de filmare active – unde se toarnă producții cinematografice ori pentru televiziune. Așadar, de la spectacole cu public la filme pentru marele ecran – multe își au începutul aici. În spatele parcului de distracții – în “vale”, erau niște containere imense – de fapt niște hale similare hangarelor pentru avione ce se regăsesc pe aeroporturi. Înăuntru, tehnicienii, artiștii și inginerii puteau reproduce orice fel de scenă necesară filmării.
Totodată, în jurul studiourilor de filmare erau amenajate diverse spații în aer liber – străzi din New York ori din Londra, zone pitorești suburbane ori cabane montane. Ghidul ne-a explicat cât de ușor se poate schimba fundalul, în funcție de nevoile regizorului și combinând ceea ce vedeam în fața ochilor cu imagini pe ecrane. Din vagon înțelegeam cât de diferit este totul atunci când e trecut prin filtrele camerelor de filmat și ale tehnicienilor.
Am văzut tot aici și cea mai mare imagine albastră de fundal – un panou imens folosit pentru a reproduce digital diverse scene din spatele celei fimate. Spre exemplu, aici s-au filmat scenele de pe apă din filmul Sulley, cel în care un avion plin cu pasageri aterizează pe râul Hudson din New York. Am trecut apoi printr-o experiență 3D! King Kong!
Într-un garaj imens ne-am pus ochelarii 3D primiți când ne-am urcat în trenuleț și ne-am lăsat prinși în mijlocul unei scene de luptă între dinozauri și King Kong. Este cel mai mare și mai complex cinematograf 3D din lume, fiind nevoie de o nouă tehnică de proiecție pentru a putea fi deschis publicului.
Am văzut multe alte platouri de filmare – pentru Jurassic Park, Jaws, filme western sau spații multifuncționale, ce se transformă foarte ușor în funcție de ceea ce este filmat. Am intrat apoi într-un platou de filmare – de acestă dată o reproducere a unei stații de metrou din San Francisco. După câteva clipe au început efectele speciale ce au fost un amestec de apă, foc, zgomot și mișcare, reproducerea unui cutremur de 8.3 grade pe scara Richter! Foarte interesant!
Încă o scenă 3D a urmat – de această dată din Furios și Iute, iar apoi turul s-a încheiat. Pe bună dreptate, un tur foarte interesant după care probabil nu vom mai vedea cu aceeași ochi filmele! Spre exemplu, știați că de multe ori, secvențe întregi sunt filmate ziua, iar apoi cu ajutorul filtrelor se dă impresia că acestea sunt filmate noaptea? Lumina e mult mai ușor de controlat astfel și de multe ori, în aceste scene, asfaltul este udat în prealabil pentru a reflecta mai bine luminile.
Am trecut pe lângă mașini folosite în filme și diverse recuzite, inclusiv una dintre cele mai scumpe scene de film făcute vreodată, în care s-a folosit un avion real și funcțional, Boeing 747 pentru ca Steven Spielberg să poată reproduce urmările unui accident aviatic peste un orășel în filmul War of the Worlds. De cele mai multe ori se folosesc miniaturi pentru astfel de scene, însă nu și Steven Spielberg!
Turul s-a încheiat și am avut timp pentru celelalte atracții – de această dată din partea cu parcul de distracții. Prima oprire – Waterworld!
Waterworld a recreat una din scenele din filmul cu același nume – echipe de cascadori luptându-se pentru controlul atolului. Aici, spectatorii din primele rânduri au fost udați până la piele de actori pe scutere acvatice ori bărci cu motor! Totul a culminat cu explozii și efecte speciale care mai de care mai spectaculoase! Elevii din tabără știau foarte bine că se pot aștepta să se ude, însă de această dată au scăpat :).
Nu am fi avut nicio șansă să vedem întreg parcul dacă rămâneam împreună, și fiindcă exista doar o singură ieșire din parc, ne-am împărțit în echipe pentru a-l parcurge mai ușor. Totodată, parcul are o piață centrală și radial, diverse tematici legate de filme Universal, pentru a fi vizitate în funcție de interesul fiecăruia!
Seria Harry Potter este reprezentată pe o bucată foarte mare din parc. Aici elevii din tabără au putut să se pozeze alături de faimosul tren cu tot cu conductor, au putut încerca un roller coaster sau au trecut virtual prin diverse scene de film în simulator. Întrega zonă era construită foarte bine pentru a ne aduce aminte de scene din film. Din păcate atracția centrală din zona Harry Potter era închisă astăzi așa încât elevii au ales din celelalte distracții oferite de parc.
În The Simpsons, eram plimbați prin orășelul Springfield pe caruselul virtual, puteam lua masa la restaurantul lui Moe și ne puteam poza cu toate personajele în fața mai multor clădiri recreate. Similar, existau scene pentru Minions, Transformers, Jurassic Park sau The Mummy – toate cu roller coastere virtuale și diverse alte atracții tematice.
La turul Efectelor Speciale am învățat despre modul în care este transpusă pe ecran “magia” cinematografului și felul în care diverse technici sunt utilizate în film. Cascadorii ne-au demonstrat inclusiv o scenă de bătaie și una de pirotehnie. Până la ora 18:30 ne-am bucurat de parc, am luat masa în restaurante tematice și ne-am distrat la toate atracțiile. Am învățat despre filme, cum și unde se fac și am combinat totul cu soare, vreme frumoasă și voie bună! Singurul regret pe care l-au avut elevii a fost faptul că unele atracții aveau cozi cam mari la intrare, însă cei mai mulți dintre ei au fost extraordinar de mulțumiți de ziua de azi!
Călătoria înapoi în campus a durat puțin peste două ore așadar era puțin înainte de ora 21 atunci când am ajuns, iar cele două zile în Los Angeles s-au dovedit a fi destul de obositoare! Mâine ne așteaptă o săptămână nouă în tabăra din California, așadar e timpul să ne odihnim!
Pe curând!
Mai multe imagini din tabăra de limba engleză California aici: Album Facebook Tabără California
Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără California 2019 – ziua 8