Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10
Ziua 9 – O nouă săptămână de tabără!
În această dimineață elevii au avut timp suficient pentru micul dejun, pentru a se pregăti de o nouă zi și pentru o nouă săptămână, weekendul din Los Angeles dovedindu-se destul de obositor pentru cei mai mulți dintre ei. Apoi am pornit să explorăm Old Town până la masa de prânz și cursurile de după amiază.
Old Town Historic Park este la capătul liniei 35, ce pleacă de lângă școală, așadar suntem la doar câteva stații distanță, lângă centrul de transport Old Town de unde luăm tramvaiul spre centru și este așa cum îi spune numele, orașul vechi. Zona de interes pentru noi este cea a parcului istoric ce comemorează vremurile timpurii ale orașului San Diego și include multe clădiri istorice din perioada 1820 – 1870. Parcul a fost înființat în 1968 și mulți ani la rând Old Town San Diego a fost cel mai vizitat parc național din California.
Prima așezare europeană pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii din prezent a fost San Diego Presidio, avanpost militar ce făcea parte din California Spaniolă. Atunci când California a fost admisă în SUA, în anul 1850, San Diego, care încă se limita la zona vechiului oraș, a fost numit reședință a zonei administrative San Diego, chiar dacă populația orașului era de numai 650 de locuitori.
Începând cu anii 1860, s-a promovat foarte mult Gaslamp Quarter (zona pe care urmează să o vizităm) ca noul centru al orașului și astfel, mulți locuitori din Old Town s-au mutat în Downtown; însă până atunci, acesta era centrul orașului, având primărie, tribunal și clădiri administrative. Foarte multe clădiri istorice se află aici, unele dintre ele fiind ocupate de mici comercianți, iar altele fiind pe post de muzeu.
Printre muzeele interesante pe care le-am vizitat aici se numără Wells Fargo, postul de diligență. De aici plecau atât scrisorile, cât și valorile trimise din San Diego în restul Americii, iar camera era plină cu seifuri, trăsuri, post de telegraf și povești ale șerifilor și paznicilor de diligență ce au înfruntat în vestul sălbatic bandele de răufăcători.
La magazinul de pipe și trabucuri ajutorul de șerif a fost de mare ajutor, explicându-ne despre exponatele și istoria acestei colecții – magazinul fiind totodată un muzeu cu tot felul de obiecte vechi de uz general. Tot acest magazin a vândut și cea mai scumpă pipă din lume, fiind listat astfel de către Cartea Recordurilor în anii ’80.
Un alt muzeu interesant a fost sediul administrativ, cu primul tribunal, primăria și sediul șerifului. Aici era o înregistrare audio în care se povestea despre viața celor trei personaje importante pentru orice oraș de pe acea vreme. Interiorul unui restaurant a fost recreat pentru ca vizitatorii să poată vedea atât zona de servire a mesei, cât și bucătăria.
”Muzeul” dulciurilor a fost din nou vizitat de elevi – de această dată comerciantul de aici fiind axat pe fondant de casă. Hotelul Cosmopolitan încă mai funcționează în clădirea originală din 1870, și încă mai are aspectul de film western, cu salon și restaurant și camere la etaj ce dau spre curtea interioară.
De fapt, totul era făcut să pară parcă rupt dintr-un film western – de la magazinul fierarului și până la clădirea de grajduri cu ale sale trăsuri în care am putut citi despre vechii cowboy ce erau întâlniți aici. Până și magazinul de pietre prețioase și semiprețioase avea o zonă unde doritorii puteau învăța cum să filtreze apa de râu în căutarea aurului.
Desigur, existau multe magazine de suveniruri însă de afară, ele nu luau ochii vizitatorului prin culori țipătoare, din contră – purtau nume parcă din vremurile acelea – așa încât totul era cât mai autentic cu putință. Influențele mexicane se simțeau la tot pasul, granița fiind la numai 20 de mile. Mai mult decât culori țipătoare, ne atrăgeau în magazine vânzătorii, mai toți costumați pentru a aduce la viață atmosfera anilor de glorie ai Old Town.
Ne-am întors în campus la timp pentru o masă de prânz foarte variată, cu sandwichuri calde, grill-ul cu burgeri, quesadilla sau sandwichuri cu pui și bufetul cu friptura de vită, orez, hoummous și salata. Apoi elevii au avut timp liber pentru piscină până la începerea cursurilor, însă nu au fost atrași de asta, preferând să meargă la cumpărături sau să își facă ordine în camere.
Iată cum a surprins Alicia ziua de azi:
După un weekend încărcat vizitand cele mai faimoase atracții turistice din LA, astazi am avut un program mai liniștit. Ne-am trezit unii când la 8 jumătate, când la 9, depinde dacă am vrut sa prindem micul dejun sau nu, dupa care am fost sa vizitam Old Town, locul în care s-a înființat inițial San Diego, un orășel plin de magazine amenajate în stil western, din care ne am ales cu câte un suvenir sau un cadou pentru cei de acasă.
Având destul timp la dispoziție, după ce am ajuns înapoi în campus, unii dintre noi s-au odihnit, alții au fost la cumpărături în magazinele din apropiere, iar alții și au ocupat timpul curățând camerele după pizza party-ul de alaltaseara :)))).
Odată ce am terminat cursurile, ne am îndreptat cu toții la Mall, de unde, din nou, ne-am golit portofelele (scuze celor de acasă)!
Cursurile au fost foarte interesante și astăzi, mai ales pentru cei care și-au schimbat grupa de studiu fiindcă elevii ce au cerut acest lucru profesorilor lor, au obținut modificarea începând de azi. La cină ne-am întâlnit cu toții și pentru a putea pleca mai repede la activitățile de seară, elevilor le-a fost reamintit modul în care se pot organiza mai bine pentru a evita coada de la cină, unde se aglomerează destul de tare chiar înainte de ora 18. Strategia a fost de succes și nimeni nu a trebuit să stea la coadă.
Răzvan a fost și el rugat să ne trimită impresiile zilei de azi:
Mai pe sera am plecat spre fashion valley, un supermall, si am facut un super shopping spree :). Cu pungile pline, am intrat in campus veseli si somnorosi. Dupa prima saptamana de cursuri am fost transferat intr-o clasa mai avansata unde am jucat niste jocuri interactive pentru a aprofunda cunostintele gramaticale in limba engleza. Teodora e colega mea dar în rest am colegi din Franta, India, Arabia Saudita, Coreea de Sud si Portugalia.
Imediat după cină, am plecat spre sesiunea de cumpărături. În mai puțin de 30 de minute am ajuns la Fashion Valley Shopping Center, folosind autobuzul și apoi un mic autocar care face legătura cu centrul comercial. Elevii din tabără au avut ceva mai mult de două ore la cumpărături în acest mall foarte interesant ale cărui coridoare sunt de fapt descoperite, fiind așadar mai degrabă un centru comercial în aer liber – foarte inspirat pentru vremea excelentă din California, de pe tot parcursul anului.
î î
Complexul comercial are în jur de 160,000 de metri pătrați de magazine, aproximativ 200 de comercianți fiind prezenți aici – de la haine la accesorii, mâncare, cinematografe, magazine de suveniruri ori articole sportive. În general elevii s-au declarat mulțumiți de magazinele găsite, însă de îndată ce ne-am reîntâlnit la ora stabilită pentru plecare, ne-au întrebat dacă nu mai putem reveni aici. Să vedem dacă nu cumva centrele comerciale mai mici din jurul campusului le vor oferi posibilitatea de a-și termina cumpărăturile.
Înapoi în campus elevii s-au organizat pentru o petrecere cu snack-uri cumpărate pe drumul de întoarcere! Reveniți mâine pentru impresii de la lecțiile de surf!
Mai multe imagini din ziua a 9-a de tabără aici: Album Facebook Tabără California
Jurnalul video este disponibil aici: Jurnal Video Tabără Ziua 9