Tabăra Engleză California – Ziua 1

Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10
Aug 11
Aug 12
Aug 13
Aug 17
Aug 14
Aug 15
Aug 18
Aug 16
Aug 19

Ziua 1 – Greetings from California and welcome to EF Los Angeles!

O nouă săptămână, o nouă tabără internațională de limba engleză 🙂 – o aventură incitantă pentru elevii din numerosul grup de tabără Qdays și English4All, într-o destinație foarte populară și faimoasă – Los Angeles.

Și pentru că cine se trezește de dimineață departe ajunge, exact acest lucru l-am făcut și noi – 45 de adolescenți din diferite colțuri ale țării și 3 însoțitori de grup – reunindu-ne la ora 3:00 dimineața la aeroportul Henri Coandă.

După verificarea documentelor necesare călătoriei, dar și obișnuitele discuții legate de regulamentul de tabără și modul în care se va desfășura aceasta, elevii și-au îmbrăcat tricourile de tabără, de această dată fiind 2 culori diferite pentru a se putea face diferența între grupul ce va avea o ședere de 2 săptămâni și cel de 3 săptămâni. Mai apoi și-au luat la revedere de la părinții care i-au condus până aici, poza de grup dând startul oficial pentru tabăra Qdays de la școala EF Los Angeles, Pasadena. 🙂

Ne-am început așadar călătoria spre America. Aeroportul Henri Coandă s-a dovedit a fi mai aglomerat decât de obicei, însă lucrurile s-au mișcat destul de rapid, cele două grupuri fiind punctuale la poarta de îmbarcare pentru zborurile programate, bineînțeles, după ce toate formalitățile necesare călătoriei au fost efectuate. La orele 6:05, respectiv 6:20, eram cu toții îmbarcați în avion, fiecare pe zborul potrivit grupului său.

Grupul de 2 săptămâni a avut o scurtă escală în Frankfurt, iar cel de 3 săptămâni – o escală puțin mai lungă în Munchen. Cursa de 2 ore până în cele 2 destinații a fost ocazia ideală pentru a ne odihni și pentru a ne relaxa, zborurile fiind line și confortabile. Pe durata escalei, elevii au avut timp și pentru a explora puțin aeroportul, a mânca ceva sau a face câteva mici cumpărături, sau a se dezmorți puțin înainte de un nou zbor.

Odată urcați în avionul ce urma să ne ducă în Los Angeles și după ce ne-am rotit puțin locurile pentru aranjarea perfectă, după ce ne-am instalat și am decolat, ne-am văzut în fața a aproximativ 12 ore de călătorie.

Două mese, câteva drumuri în spatele avionului pentru a ne întinde picioarele, mai multe filme din selecția sistemului de divertisment pus la dispoziție, și ceva somn – timpul zboară când entuziasmul predomină:). Nu vă ascund faptul că a fost o cursă într-adevăr lungă, însă fără turbulențe notabile.

Orașul ne-a întâmpinat pe toți cu o priveliște spectaculoasă, iar după aterizare ne-am îndreptat spre zona de control pașapoarte, unde totul s-a desfășurat foarte rapid și fără probleme. Vestea bună e că bagajele ne așteptau deja pe bandă și nici unul nu se pierduse.

Zborul din Frankfurt a ajuns în jurul orei 13 –  ora locală, în timp ce din Munchen am ajuns la ora 15:20. Fiecare dintre grupuri a fost întâmpinat de reprezentanții serviciului de transfer EF din aeroport.

Aeroportul din Los Angeles primește elevi atât pentru programul din Los Angeles, cât și pentru cele din Santa Barbara și San Diego! Așa încât e nevoie în zilele de duminică de o echipă completă care să coordoneze transferul de la aeroport la școala potrivită.


Elevii din grupul de 3 săptămâni și-au făcut câteva cunoștințe noi internaționale încă din aeroport, când la poliția de frontieră ne-am întâlnit cu un grup din Spania care avea ca destinație finală Santa Barbara.

După preluarea bagajelor, ne-am întâlnit cu Stephanie, reprezentanta EF ce ne aștepta pentru a ne conduce la autocarele de transfer în campus. Am fost desigur întâmpinați cu snack-uri tipic americane și apă pentru a mai căpăta energie și pentru ultima parte a călătoriei noastre. Din cauza traficului intens, am fost preluați inițial de 2 sau 3 dubițe ce se strecurau cu ușurință în zona aeroportului și conduși la o locație aflată la circa 10 minute distanță de mers cu mașina, unde ne aștepta un autocar ce avea să ne conducă pe toți la destinația finală – campusul EF Los Angeles, Pasadena. Aici, elevii au fost așteptați cu pizza și apă. Grupul de 2 săptămâni a fost mai rapid decât cel de 3, însă în jurul orei 19:30 eram cu toții în campus, după o călătorie de aproximativ 45 minute.

La sosire, eram așteptați de angajații școlii, care ne-au condus prin procedura de înregistrare și atribuire de camere. Pentru grupul ajuns mai târziu, acest lucru s-a desfășurat rapid, astfel încât elevii să poată ajunge la o cină târzie prelungită special pentru noi, unde au putut savura o porție de paste cu pui, sau tocăniță de tofu cu legume.

Între timp, o pană de curent în orașul Pasadena a afectat și câteva dintre clădirile campusului de cazare, astfel că pentru circa 15-20 minute, până când s-a pus în funcțiune generatorul campusului, elevii nu au putut intra în camere. Au profitat astfel de moment, iar colegii ajunși mai devreme le-au făcut un tur al principalelor locații. Între timp, au mai sosit și alte grupuri din Germania și Japonia, în campus fiind o forfotă specifică zilelor pline.

Regretabil, pana de curent a avut un impact negativ și asupra sistemului de încălzire, ceea ce a dus la furnizarea de apă rece în loc de apă caldă.

După ce camerele au fost atribuite fiecărui elev, ne-am asigurat că aceștia s-au instalat și nu le lipsește nimic. Desigur că unii dintre ei și-au cunoscut și colegii internaționali, școala din Los Angeles încurajând și facilitând imersiunea lingvistică și prin alocarea elevilor în camere ținând cont de un criteriu principal – acela ca elevii să fie de cel puțin 2 naționalități diferite. Acest lucru nu poate decât să ne bucure și cu siguranță îi va bucura și pe elevi după ce se vor odihni și se vor acomoda puțin cu noile condiții din acest campus minunat ce ne va fi gazdă pentru următoarele 2, respectiv 3 săptămâni.

Am avut parte de o zi foarte lungă și obositoare, diferența de fus orar dintre România și Los Angeles, fiind de 10 ore. La ora 22:00 ne-am întâlnit cu toții în fața clădirii Alder – clădirea unde suntem cazați, pentru primul check-in. I-am anunțat pe elevi despre programul zilei de mâine când ne vom revedea cu forțe proaspete la 8:45 pentru micul dejun, iar apoi ne vom reuni în clădirea Robinson pentru sesiunea de introducere și orientare! Așadar, pe mâine!

Mai multe imagini din ziua 1 a călătoriei găsiți aici: Album Facebook Tabără Los Angeles 2023