Tabăra Engleză California – Ziua 19

Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10
Aug 11
Aug 12
Aug 13
Aug 17
Aug 14
Aug 15
Aug 18
Aug 16
Aug 19

Ziua 19 – Cursuri, vizită la UCLA & EF’s got talent

Chiar dacă ne apropiem de finalul celor 3 săptămâni de tabără în campusul EF Los Angeles, Pasadena, încă avem parte de zile pline, de care cu siguranță ne vom aminti mult timp de acum înainte. Dimineață majoritatea elevilor a fost la cursurile de limba engleză, în timp ce Ana a participat la un joc distractiv de capturare a steagului. După amiază, împreună cu 13 elevi din grupul nostru am mers în vizită la Universitatea California Los Angeles, ceilalți relaxându-se fie la petrecerea de la piscină, fie în alte zone animate din campus. Seara am încheiat-o un scurt spectacol de talente, la care bineînțeles, elevii noștri curajoși și talentați au întreținut atmosfera.

După micul dejun, care astăzi a inclus și o budincă delicioasă de ovăz, elevii au mers la cursuri, în cadrul cărora au finalizat proiectele deja începute și au început deja să își ia la revedere de la profesorii ce le-au fost mentori în timpul acestor 3 săptămâni, precum și de la unii dintre colegii și prietenii internaționali făcuți aici.

Ana s-a distrat jucându-se Capture the Flag – Capturează Steagul – o altă variantă de activitate distractivă, dar în același timp solicitantă. În timpul alocat jocului, fiecare dintre echipele formate din elevi din România, Germania, Taiwan și Japonia a încercat să captureze steagul celeilalte echipe și să-l aducă pe propriul teritoriu, fără a fi atins/prins de ceilalți jucători. Strategiile au funcționat mai bine însă pentru echipa câștigătoare desigur, însă toată lumea s-a distrat, iar acest lucru este cel mai important.:)

La ora 13:30, după ce toată lumea a mâncat masa de prânz și s-a declarat mulțumită de puiul la cuptor, cartofii wedges, dar și de legumele și cartofii mov la cuptor – ne-am reunit cu toții în fața sălii de sport pentru a ne întâlni cu James – liderul de activități din partea școlii EF, dar și ghidul nostru de astăzi, precum și alți elevi din Germania și Italia, alături de care am vizitat UCLA. La ora 13:40, cele două microbuze alocate pentru a conduce grupurile noastre erau deja în drum spre Universitate.

O oră mai târziu am ajuns în acest campus impresionant, ce se întinde în prezent pe o suprafață de 1,7 kmși este constituit din 163 clădiri. Situat în partea de Vest a orașului Los Angeles, campusul se află în zona rezidențială Westwood și este împărțit în partea de Nord și cea de Sud. Campusul de Nord reprezintă partea principală, clădirile sale având o arhitectură tradițională și fiind îmbrăcate în cărămidă italiană. Aici regăsim Facultatea de Arte, Științe Umanistice sau Sociale, Drept, Istorie și programe de business. Campusul de Sud este gazda Facultății de Inginerie, Științe Matematice sau alte subiecte legate de Medicină, precum și Centrul Medical UCLA. Campusul include de asemenea grădini, muzee și un mix de stiluri arhitecturale.

Am pornit astfel alături de James într-un tur al principalelor puncte de interes din campusul UCLA, prima oprire fiind la Centrul J.D. Morgan – Athletic Hall of Fame, unde ne-am bucurat să vedem trofeele obținute la diferite sporturi individuale sau de echipă, am aflat mai multe informații despre jucători sau antrenori de succes și am făcut foarte multe poze, fiind impresionați de istoria acestui loc. Ne-am continuat traseul printre clădirile vechi și pline de semnificații, trecând pe lângă clădirile Facultăților de Matematică și Științe, într-una dintre acestea regăsindu-se inclusiv un planetariu unde studenții au la dispoziție toată tehnologia necesară studiului astronomiei.

Inverted Fountain – Fântâna a cărei apă curge în sens invers este un proiect original și inovativ, însă inversarea acesteia a fost necesară din cauza amplasării sale în mijlocul Franz Plaza: vântul care trece prin curtea deschisă pavată ar fi dus un jet convențional al fântânii în toate direcțiile. Designul rezultat este un bazin circular de mică adâncime, mărginit de un perete de cărămidă maro. Această fântână joacă și un rol foarte important în tradiția Universității, bobocii atingând prima dată apa acesteia și fiind inițiați ca Bruins. Legenda spune că dacă atingi apa înainte de a absolvi, adaugi un sfert în plus la timpul tău aici (ceea ce, în mod discutabil, nu este chiar atât de rău:), însă printre studenți acest gest este considerat ca aducător de ghinion).

UCLA oferă studenților peste 300 de feluri de diplome, pe domeniu variat de specialități, iar anual circa 100000 de studenți din SUA și întreaga lume se înscriu la această universitate, iar dintre aceștia doar circa 8000 sunt acceptați. Anual, 50000 de studenți urmează cursurile acestei Universități publice – una dintre cele mai populare din SUA.

James ne-a condus mai departe până la două dintre cele mai vechi clădiri din campus – Royce Hall și Powell Library. Turnurile clădirii Royce Hall sunt construite asimetric în mod deliberat pentru a sublinia faptul că oamenii nu sunt perfecți și pot greși. Această clădire a fost gazda multor discursuri, printre personalitățile ce au abordat aici diferite teme ale vremii fiind Albert Einstein și aproape toți președinții americani. Biblioteca este și aceasta o clădire asemănătoare stilului italian ca și arhitectură, deschisă 24/7 în timpul examenelor și folosind tot felul de metode inovative pentru a-i ajuta pe studenți să se relaxeze și să găsească dispoziția potrivită pentru studiu, ca spre exemplu meditația sau câinii de terapie.

Am continuat pe scările Janss, care geografic reprezintă cel mai înalt punct din campus și despre care aflasem deja de la Ana de legenda care spune că unul dintre cei doi frați arhitecți ai scărilor a fost atât de încântat de munca sa, într-un mod obsesiv chiar, ajungând să fie îngropat sub a șasea treaptă din capătul scărilor – și cine calcă pe această treaptă este urmărit de ghinion. Am evitat și noi să călcăm pe această treaptă și nu mică ne-a fost mirarea de cât de norocoși am fost 30 minute mai târziu.:)

Turul s-a încheiat în Piața Westwood, unde este amplasat magazinul cu produse personalizate marca UCLA, unde elevii au petrecut mai bine de jumătate de oră, cumpărându-și suvenirurile favorite. Tot aici am admirat și o statuie reprezentativă a unui urs foarte popular în campus – mascota UCLA, Joe Bruin. Potrivit unei alte legende locale, atingerea uneia dintre labele din spate a Ursului Bruin înainte de o finală aduce noroc!:)

Întorcându-ne spre microbuzele ce ne așteptau în locul stabilit, l-am auzit pe James spunându-le elevilor noștrii pasionați de baschet că jucătorii echipei Toronto Raptors se antrenează pe terenurile de la UCLA. Probabil că vă imaginați deja entuziasmul tuturor, însă programul nostru fiind unul prestabilit nu ne puteam permite să mai petrecem foarte mult timp acolo. 3 pași mai târziu, i-am văzut pe elevi că se abat de la traseul nostru, îndreptându-se spre o clădire unde erau și studenți. Și nu numai studenți, dar și Russell Westbrook – jucător american de baschet profesionist în cadrul echipei Los Angeles Clippers, deținător al Premiului MVP – Most Valuable Player (pentru sezonul 2016-2017) și de 9 ori jucător în echipa NBA All-Star.

Puțin dezamăgiți că nu au putut face o poză împreună, elevii s-au resemnat ulterior, bucurându-se pur și simplu de momentul și șansa pe care au avut-o.

Am continuat vizita de astăzi la Lake Hollywood Park – un parc popular datorită amplasării sale perfecte pentru pozele instagramabile cu semnul Hollywood, pe care cu toții ne doream să-l admirăm mai îndeaproape.

După o sesiune prelungită de poze, ne-am reîntors la microbuzele ce ne așteptau, pentru ca 45 de minute mai târziu să ne lase înapoi în campus.

Pentru activitatea de seară, școala a organizat un concurs de talente la care elevii au fost invitați să participe, însă foarte puțini au fost îndeajuns de curajoși. Desigur că grupul nostru de cântăreți a dat startul acestui scurt spectacol de seară, interpretând și dansând pe celebra melodia cunoscută la nivel internațional – Dragostea din tei – Ozone. 🙂

Maria D. și Andreas ne-au împărtășit astăzi impresiile lor de tabără:

Today’s classes were very productive and interesting. We played kahoot and did projects with my classmates. My favorite activity was when I went to Universal Studio because I saw where the movies are filmed. – Maria

Today I was the happiest kid ever because I have met my favourite player Russel Westbrook. I really enjoined spending time in the UCLA. In classes we spoke about health and after that we played a kahoot. I really enjoyed the moment. – Andreas

Seara am încheiat-o la check-in, când ne-am spus noapte bună, urmând să ne revedem dimineață pentru ultimele lecții de interes special, ceremonia de absolvire și petrecerea de bun-rămas. Se anunță din nou o zi plină, așadar nu ratați jurnalul de mâine!

Pe curând!

Mai multe imagini din a nouăsprezecea zi a taberei de engleză din Los Angeles aici: Album Facebook Tabăra Los Angeles