Feb 06
Feb 07
Feb 08
Feb 09
Feb 10
Feb 11
Feb 12
Feb 13
Feb 14
Ziua 2 – Vestigii arheologice, Apollo, Afrodita și Movie Night
Cea de-a doua zi a acestei tabere în străinătate a fost una în care am avut foarte multe de învățat despre istoria Ciprului, despre mitologia greacă și despre vestigiile arheologice de pe insulă – și toată ziua ne-am bucurat de un soare puternic și de o temperatură excelentă!
La micul dejun Andreas, șeful restaurantului, ne-a întâmpinat cu ouă fierte, șuncă și cașcaval, roșii, castraveți și măsline, o mulțime de cereale și desigur lapte rece sau cald pentru ciocolată caldă. Am mai avut dulceață, unt, nutella și desigur fructe. Astăzi am luat micul dejun de la ora 8 iar la 9 și jumătate, după câteva poze lângă piscina hotelului bucurându-ne de temperatura deja crescută ne-am îmbarcat pentru a ne începe incursiunea către Paphos.
Pe drum, ghidul ne-a explicat puțin despre Cipru, despre istoria insulei și despre cultura locului. Spre exemplu, am aflat că Limassol este un oraș de numai 100 de mii de locuitori iar întrega insulă are sub un milion de locuitori. Zona de la est de Limassol este o zonă foarte fertilă, plină de plantații de citrice. De altfel Cipru exportă anual peste 11 mii de tone de citrice, iar fructele ce nu sunt exportate sunt transformate în suc de fructe. Tot la est de Limassol, pe drumul spre Paphos, este una dintre cele două baze militare britanice. Cipru a fost o colonie britanică până acum puțin peste 50 de ani, iar la retragerea Marii Britanii, coroana și-a păstrat două teritorii suverane pe insulă, în total 99 de mile pătrate, acolo unde au bazele militare. Cam 3,500 de soldați britanici împreună cu familiile lor locuiesc aici în ceea ce par a fi orășele din Anglia – dar cu mai mult soare. Câteva mii de ciprioți lucrează pe teritoriu britanic, și poate marea surpiză la care nici unul dintre elevi nu s-a așteptat… În tabăra internațională din Cipru – am fost și în Marea Britanie!
Primul sit arheologic vizitat a fost cel de la Carion, unde am găsit și vizitat ruinele unei case vechi de aproape 2,000 de ani ce avea la vremea aceea încălzire în pardoseala 🙂 Tot aici am vizitat un amfiteatru și fiind sus pe un deal, am putut să ne bucurăm de o priveliște foarte frumoasă dar și de sunetul extraordinar al valurilor Mării Meditaraneene. Elevii au putut să vadă totodată modul în care sunetul se propagă într-un amfiteatru, și modul în care piesele de teatru s-au putut ține în aer liber în antichitate. De altfel, aici încă se pun în scenă piese de teatru pe perioada verii.
De aici am plecat către templul și sanctuarul lui Apollo. Pe un deal din apropiere, am văzut cum grecii ciprioți venerau zeii de altădată. Spre exemplu, toate animalele ce intrau în perimetru sanctuarului erau considerate sfinte și protejate. După aproximativ 30 de minute am continuat excursia…
Următoarea oprire a fost la Rocile Afroditei! Se spune că din acest loc a ieșit Afrodita din Marea Mediterană. De pe drum am avut o priveliște superbă iar elevii au făcut câteva poze frumoase. Am aflat mai apoi că tradiția spune despre acest loc că o femeie ce înoată în jurul rocii mijlocii, la miez de noapte și pe lună plină, va rămâne tânără și frumoasă întotdeauna!
Ne-am plimbat pe plajă pentru a admira pietrele Afroditei și am aruncat pietre înapoi în apă. Am luat o pauză scurtă înainte de a ne continua plimbarea iar elevii s-au bucurat de sucuri sau apă sau chiar înghețată! Da! A fost foarte cald azi – mai ales la soare!
Pe drumul spre Paphos am oprit la o fabrică de dulciuri naturale și tradiționale unde elevii au putut să încerce mostre și să își cumpere cutii de dulciuri. Pe drum, ghidul ne-a explicat și câteva dintre diferențele dintre sistemele de învățământ din România și din Cipru. Spre exemplu, aici elevii învață 6 ani la școala primară, iar apoi 6 ani la școala secundară. Până la vârsta de 16 ani, învățământul e obligatoriu – așadar primii 10 ani de studiu. După școala secundară toți băieții efectuează un stagiu militar obligatoriu de 2 ani. Stagiul militar este plătit desigur – însă nu grozav.
Școala ne-a pregătit prânzul la pachet, pe care l-am luat înainte de a vizita penultimul sit arheologic. Prânzul a constat în sandwich-uri, chipsuri, fructe, suc natural și apă. După ce am luat masa, am intrat în ansamblul arheologic numit King’s Tombs – mormintele regilor. Aici nu au fost înmormântați regi, însă criptele sunt absolut imense, potrivite chiar și pentru un rege. Am putut să coborâm în câteva cripte iar elevii s-au declarat fascinați de labirinturile subterane.
Tot în Paphos se află stâlpul Sfântului Paul, pe care se spune că ar fi fost biciut pentru răspândirea criștianismului în detrimentul credinței în zeii greci.
În centrul orașului Paphos am văzut câteva mozaicuri extrem de interesante. Mozaicurile nu erau doar decorative, ele spuneau o întreagă poveste – iar ghidul ne-a explicat fiecare dintre aceste lucrări minunate.
După aproximativ o oră în zona turistică, a portului din Paphos, am fost gata să ne întoarcem acasă iar ora petrecută pe drum s-a scurs repede, unii dintre noi moțăind pe drum 🙂 Înapoi la hotel, elevii s-au pregătit pentru cină unde Andreas ne-a oferit pulpe de pui prăjite, paste cu sos de legume, salată proaspătă și măsline negre și verzi. La desert am avut fructe și un delicios tort cu nucă de cocos pregătit special de către Angela.
Seara am încheiat-o cu un film – Ant Man, bineînțeles în limba engleză și cu subtitrări – în limba engleză 🙂 Elevii s-au distrat la film și s-au bucurat de sucuri și pop-corn.
Puteți vedea mai multe poze din a doua zi a taberei în album: Facebook Album Tabără.
Ne-am retras apoi în camere pentru a ne odihni! Mâine dimineață începem școala și trebuie să fim în formă!
Pe curând!