Tabere în Străinătate | Cipru | Ziua 8

Feb 06
Feb 07
Feb 08
Feb 09
Feb 10
Feb 11
Feb 12
Feb 13
Feb 14

Ziua 8 – Prin Nicosia la pas & dansuri tradiționale

În ultima zi plină a taberei de limba engleză elevii au descoperit capitala Ciprului și s-au bucurat de o seară tradițională!

Am avut parte de o nouă zi cu de experiențe și de obiective interesante! Micul dejun a început astăzi la 8:30 și toată lumea s-a putut bucura de o oră în plus de somn. La 9:30 Spyros și Antonia au venit la hotel pentru a ne întâmpina și pentru a începe incursiunea spre Nicosia.

Cam la 30 de minute distanță ne-am oprit la Lefkara, un sătuc pitoresc construit la 800 de metri altitudine. Aici, străduțele șerpuiesc printre casele albe din piatră de var. Satul este faimos pentru dantela produsă aici: la fiecare două trei case o doamnă ședea în fața unui magazin și lucra la produse din dantelă. Se spune că pe aici a trecut și Leonardo daVinci iar unele modele de dantelă sunt inspirate din desenele și schițele sale.

1 - tabara in strainatate

2 - tabere in strainatate

3 - tabere pentru elevi

4 - tabara pentru elevi

După ce ne-am luat suveniruri, am mai parcurs încă jumătate de oră până la Nicosia. Ca de obicei Antonia ne-a povestit despre istoria insulei și despre multele încercări prin care a trecut acest popor.

Prima oprire din capitală a fost la linia de delimitare a orașului – Nicosia este singura capitală din Uniunea Europeană ce este împărțită în două, între două entități naționale, Cipru la sud și Republică Turcă a Ciprului de Nord. În total, 37% din insulă este controlată de Turcia, iar încă 3% este zona tampon ce desparte de la est la vest insula.

Am trecut în zona tampon pentru a vedea frontiera din această zonă controlată de turci, iar din centrul orașului se puteau auzi chemările la rugăciune ale moscheilor de pe partea celaltă a zidului.

5 - tabara elevi in strainatate

Ne-am oprit apoi la muzeul principal din Nicosia iar elevii au primit o nouă lecție de istorie din partea Antoniei. Am trecut prin mai multe camere cu vestigii și am aflat că, de-a lungul timpului, mai multe echipe de arheologi din diferite țări au avut voie să caute bogății de insulă – iar legea spunea că jumătate din tot ceea ce găseau puteau să păstreze, așadar o mare parte a frumuseților descoperite sunt acum departe de Cipru.

7 - tabara limba engleza

18 - tabara liceeni

6 - tabere elevi in strainatate

8 - tabere limba engleza

 

După ce am luat pauza de prânz pentru o gustare pregătită de bucătăria hotelului, ne-am îndreptat către Statuia Libertății – o operă de artă ce reprezintă eliberarea poporului cipriot de sub diferitele puteri ce au condus insula de-a lungul timpului. Mai departe am trecut pe lângă sediul Bisericii Ortodoxe din Cipru, o clădire impunătoare în partea veche a orașului.

19 - tabere liceeni

În vechiul oraș am mai găsit un punct de trecere către partea de nord a insulei, aici linia ce delimitează orașul traversează strada principală pietonală de cumpărături a Nicosiei. În fața acestui punct de trecere autoritățile din Cipru au instalat o sculptură foarte reprezentativă, cu sulițele războiului înfipte într-o spirală de text – textul fiind de fapt Drepturile Omului.

10 - tabere limba engleza pentru elevi

Elevii acestei tabere au avut apoi parte de două ore de timp liber pentru a se bucura de oraș – timp în care și-au făcut cumpărăturile, s-au relaxat la un suc pe una dintre terase sau și-au petrecut timpul într-una dintre sălile cu jocuri distractive din oraș. Au jucat biliard și s-au dat în simulatoarele pe care le-au găsit aici.

Drumul înapoi la hotel a durat aproximativ o oră și odată ajunși aici l-am găsit pe Andreas care pregătea frigăruile pentru seara tradițională. Ne-am bucurat de bucatele pregătite de restaurantul hotelului, iar apoi doi dansatori tradiționali ne-au învățat mișcările potrivite melodiilor tradiționale. Ne-am distrat și am dansat, iar mai apoi am continuat dansul la hotel într-o mini-discotecă improvizată de Laurence și Adam.

14 - tabere limba engleza

11 - tabara limba engleza in strainatate

13 - tabara limba engleza

12 - tabere limba engleza in strainatate

Tot în această seară Angela ne-a anunțat faptul că echipa roșie a câștigat competiția – cu urale și chiote și-au primit premiile, iar după multe poze și îmbrățișări ne-am luat la revedere de la unele dintre gazdele noastre și ne-am întors în camere pentru a ne începe bagajele!

15 - tabere cu studiul limbii engleze

16 - cursuri de engleza in strainatate

17 - tabere educationale

Puteți vedea mai multe poze din a șaptea zi a taberei în album: Facebook Album Tabără.

Pe curând!