Apr 09
Apr 10
Apr 11
Apr 12
Apr 13
Apr 14
Apr 15
Apr 16
Apr 17
Apr 18
Apr 19
Apr 20
Apr 21
Apr 22
Apr 23

Tabără Internațională Dubai – Ziua 4

Ziua 4 – Cultură locală, tradiție și modernism

Wow, ce zi plină am avut și astăzi! Nu doar că elevii și-au început cursurile, dar au avut parte și de mai multe activități interesante! Tabăra aceasta devine tot mai captivantă pe zi ce trece și pe măsură ce ne obișnuim mai tare cu orașul.

Dacă aveați impresia că elevii din tabăra internațională de limba engleză nu sunt fani ai mersului pe jos, ei bine, aflați că vă înșelați! I-aș lua oricând cu mine în tabăra din New York, pentru a explora la pas și acea metropolă. De ce oare spun acest lucru? Și astăzi am bifat aproximativ 15 kilometri, chiar fără să încercăm asta în mod deosebit.

02 tabara in strainatate 120421

Dimineața a fost puțin mai greu, dar după ce toți elevii s-au trezit, unii cu ajutor 😊, și după ce și-au găsit sălile de curs, am declarat ziua începută.

Cei mai mulți dintre elevi au avut lecții în prima parte a zilei, așa încât pentru ceilalți, am ales să participăm la una dintre activitățile oferite de către școală. Împreună cu Ruxi, Iarina, Xaria, Melinda, Ioana și Teodor am pornit într-o aventură culturală. Ne-am întâlnit cu Benji, directorul de activități, cu care ne-am urcat în mașini și am mers la Moscheea Albastră.

03 tabara in strainatate 120421

05 tabara in strainatate 120421

Mai întâi am fost invitați de către una dintre îngrijitoare să ne îmbrăcăm în haine tradiționale, băieții am primit o “thobe” – o cămașă lungă, iar fetele au primit ”Abaya”, cămașa lungă, largă și neagră, împreună cu un ”Hijab”. Desigur, nu a fost obligatoriu decât pentru fetele care aveau tricouri prea mulate, însă am ales cu toții să participăm la întreaga experiență.

09 tabara in strainatate 120421

În realitate, este numită Moscheea și Centrul Cultural Al Farooq Omar Bin Al Khattab, dar îî vom spune Moscheea Albastră, fiind o replică mai mică și cu doar 4 minarete, în loc de șase. Înăuntru este relativ mică, însă de fapt poate primi 2,000 de oameni concomitent la rugăciune, și este printre cele mai mari din EAU. Este a treia care și-a deschis porțile publicului pentru vizitatorii care nu sunt musulmani.

22 tabara in strainatate 120421

Benji locuiește aici de 12 ani, și cu toate că a fost crescut catolic, și a fost educat în școli catolice, provenind din Filipine, a fost foarte curios să afle cât mai multe despre Islam și despre obiceiurile culturale asociate religiei. Unul dintre prietenii săi, un Imam, i-a vorbit mult despre simbolistica diferitelor elemente, așa încât am avut un ghid foarte priceput.

Desculți am intrat în moschee. Un loc simplu si modest. Lucrurile care ieșeau în evidență erau candelabrul, locurile special marcate pe covor pentru a te poziționa la rugăciune, câteva vitralii și caligrafie arabă – o modalitate de a suprapune literele pentru a pune într-un singur simbol, o propoziție întreagă. La fel ca și costumele tradiționale, locul simboliza modestie și simplitate.

25 tabara in strainatate 120421

După aproximativ o oră de povești cu Benji, timp în care am învățat despre istoria și cultura islamică, am făcut paralele cu creștinismul și am putut pune câte întrebări am dorit, a fost timpul să revenim la elevii din tabără. Nu înainte să trecem pe lângă unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Dubai, Castelul Jumeirah – Jumeirah Al Qasr.

35 tabara in strainatate 120421

Ne-am luat prânzul la cafeneaua din școală și apoi ne-am continuat cursurile, iar unii dintre elevi s-au odihnit în camere, departe de căldura amiezii. Mâine începe Ramadanul, iar unele lucruri vor fi ușor diferite. Este de așteptat din partea străinilor ce nu postesc, să respecte postul celor ce o fac. Totodată, evenimentele în aer liber și muzica tare se vor opri pentru această lună. Așa încât am decis să prindem spectacolul de lumini și muzică de la Dubai Fountain – fântânile arteziene sunt la piciorul Burj Khalifa, chiar lângă Dubai Mall. Aste le-a dat ocazia perfectă elevilor din tabere să colinde puțin magazinele. Ruxi și Matei spre exemplu, și-au luat misiunea de a explora cele mai scumpe magazine din Mall. Nu pentru cumpărături, doar pentru experiență 😊

42 tabara in strainatate 120421

45 tabara in strainatate 120421

51 tabara in strainatate 120421

Compania care a montat aceste fântâni și care le operează este aceeași care le-a montat și pe cele din Las Vegas, de la Bellagio. Au capacitatea de a arunca simultan în aer 83,000 de litri de apă. Combinația de fântâni arteziene, culori și muzică, fac acest spectacol unul foarte apreciat!

53 tabara in strainatate 120421

63 tabara in strainatate 120421

58 tabara in strainatate 120421

Astăzi a fost ultima seară dinainte de Ramadan în care spectacolul cuprinde și muzică. Numerele sunt diferite la fiecare jumătate de oră, iar noi am reușit să prindem destul de multe pentru a ne bucura de niște poze cu adevărat spectaculoase, dar și de a ne delecta privindu-le. Sistemul de distanțare a fost foarte interesant și unul pe care nu l-am înțeles de la început, însă deja la al doilea spectacol cu toții aveam locuri bune! În onoarea Ramadanului, muzica a fost în mare parte Arabă, iar luminile nu au fost colorate astăzi.

73 tabara in strainatate 120421

I-am rugat pe Ruxi și pe Adi să ne împărtășească experiența lor de azi. Iată ce am primit:

Ruxi: Astăzi în prima parte a zilei am vizitat Moscheea albastra, unde am învățat despre religia islamica și am avut șansa sa ne îmbrăcăm in costumul tradițional numit abaya. In a doua parte a zilei am fost la cursuri, unde am cunoscut elevii din Mexic, Ecuador și multe alte tari. După am luat metroul pana la Dubai Mall pentru a vedea un spectacol acvatic care are loc la fântâna din fata clădiri Burj Khalifa. A fost o zi minunata plină de râsete și experiențe noi.

76 tabara in strainatate 120421

Adi: Ziua de astăzi a început spontan chiar de la 8:15 a.m. , când am fost trezit de sunetul telefonului. Apoi eram pregatit sa ma culc la loc, stiind ca am ore doar de la 11 a.m., dar am vazut un mesaj de la Andrei care m-a anunțat că am oră de la 8:30 a.m., orarul schimbându-se total peste noapte. Astfel, a trebuit să cobor într-un interval de 5 minute la recepție unde m-a așteptat Andrei ca să mă conducă la cladirea unde aveam oră.

91 tabara in strainatate 120421

După cele două ore de engleză m-am dus cu un coleg la Subway ca să mănânc, deoarece eram lihnit, nemâncând micul dejun. Până la a doua tură de ore care a început la 15:00, ziua mea a fost una relaxantă. La ora 17:50 terminasem orele pe ziua de azi; după aceea am plecat la masă, care a fost urmata de plecarea cu metroul care ne-a lăsat la stația “Burj Khalifa/Dubai Mall”.

84 tabara in strainatate 120421

88 tabara in strainatate 120421

90 tabara in strainatate 120421

 

Acolo, până la ora 22:30 am admirat spectacolul fântânii de lângă Burj Khalifa, acompaniat de muzică specifică arabă. De asemenea am cutreierat și mall-ul timp de 2 ore, acesta fiind plasat în aceeași piațetă cu fântâna și cea mai înaltă clădire din lume. Așa s-a desfășurat ziua mea și sunt foarte nerăbdător de zilele rămase.

94 tabara in strainatate 120421

96 tabara in strainatate 120421

Timpul zboară când te distrezi, așa încât parcă imediat s-a făcut 22:30 și ne-am reunit pentru a ne întoarce la hotel. Nu vă ascund faptul că am reușit să ne rătăcim puțin în mall, dar Cătălin a scos harta și a fost navigatorul nostru! Mulțumim!

77 tabara in strainatate 120421

Pentru mâine dimineață avem deja trei activități diferite: unii dintre elevi vor vizita și ei moscheea, alții vor merge la cursuri, iar ceilalți mă vor însoți la plajă! Plecăm foarte devreme, așa încât voi încheia aici pentru azi!

Puteți vedea pozele din a patra zi a taberei aici: Album Facebook Tabără Dubai 2021