Tabere Internaționale Dubai – Ziua 12

Apr 09
Apr 10
Apr 11
Apr 12
Apr 13
Apr 14
Apr 15
Apr 16
Apr 18
Apr 17
Apr 19
Apr 20
Apr 21
Apr 22
Apr 23

Ziua 12 – Istorie în Al Fahidi și distracție la mall

Ziua de marți a fost una plină, din nou! Întotdeauna încercăm în tabere să surprindem și cultura locului în care mergem. Astăzi, elevii din tabără au putut învăța puțin despre felul în care se trăia în Dubai înaintea descoperirii petrolului. Seara în tabără ne-am petrecut-o la mall, pentru mult așteptatele cumpărături.

La ora 9 am dat întâlnirea în recepția hotelului. Urma să mergem astăzi la Al Fahidi, una dintre zonele istorice ale Dubaiului. Lucrurile se potriviseră perfect! Elevii din tabără care aveau cursuri de dimineață, ori care se înscriseseră la alte activități, fuseseră deja în orașul vechi săptămâna trecută.

04 tabere internationale strainatate 200421

Spre surprinderea mea, câțiva dintre elevi au ales să rămână să doarmă, și au pierdut acest tur. Totuși, împreună cu Istvan, Teo, Adi, Alex, Iarina și Cătălin am făcut lungul drum cu metroul până aici. Soarele era deja puternic atunci când am ajuns însă, spre deosebire de restul orașului, Al Fahidi are străduțe foarte înguste și umbrite.

Clădirile de secol 18, surprind modul de trai și reconstruiesc scene din viața de zi cu zi a celor ce locuiau pe malurile pârâului numit Dubai Creek. Dubai Creek este un pârâu de apă sărată, și locul care a oferit de fapt, startul orașului Dubai.

09 tabere internationale strainatate 200421

17 tabere internationale strainatate 200421

12 tabere internationale strainatate 200421

Desigur, toate astea, înainte de descoperirea petrolului. Până atunci, oamenii de aici erau pescari și culegători, iar mai târziu crescători de perle. Motiv pentru care erau și pricepuți constructori de bărci. Una dintre distracțiile lor fiind întrecerile de bărci pe Dubai Creek.

Casele din Al Fahidi au fost reconstruite ori relocate pentru forma un labirint similar cu ceea ce s-ar fi găsit aici începând cu secolul 18. Multe dintre case sunt deschise publicului și unele dintre ele chiar invită vizitatorii înăuntru. Dubai Culture este autoritatea ce se ocupă de implementarea strategiei turistice și de marketing pentru a dezvolta orașul într-un pol de influență culturală la nivel mondial.

21 tabere internationale strainatate 200421

24 tabere internationale strainatate 200421

39 tabere internationale strainatate 200421

În sediul Dubai Culture, unde am intrat întâmplător, am fost invitați la masă. Curmale, cafea arăbească și apă, precum și posibilitatea de urmări filme despre începuturile Dubaiului. Open Doors – Open Minds (Uși deschise – minți deschise) stă scris pe intrarea în cartier și pe bună dreptate. Doar invitând turiștii în intimitatea spațiilor lor culturale aceștia vor înțelege mai multe despre oamenii locului.

Mici muzee și mici magazine, case și ateliere de manufactură, toate cu porțile deschise. Există aici și un centru specializat pentru explorare culturală – unde adesea au loc prelegeri pe diverse teme. Din păcate noi nu am prins nici una, însă am petrecut mult timp într-un atelier de caligrafie.

48 tabere internationale strainatate 200421

51 tabere internationale strainatate 200421

Instructorul și cel care face demonstrațiile lucrează în domeniu de peste 40 de ani, și este totodată un sculptor. Ne-a prezentat chiar și mapa sa – o colecție de lucrări făcute de-a lungul timpului în Dubai. Ne-a povestit despre cele 9 fonturi disponibile în scriere arabă, de la cele mai simple, pe care le învață copii, până la cele mai complexe, folosite în scrierile religioase și pe pereții moscheelor.

58 tabere internationale strainatate 200421

65 tabere internationale strainatate 200421

Elevii din tabără au învățat să-și scrie numele, și au exersat folosind materiale puse la dispoziție de centru. Apoi Istvan și Cătălin și-au comandat câte un mic tablou cu numele lor scris în caractere arabe și stil caligrafic. Înapoi pe stradă ne-am întâlnit cu un ghid local, care ne oferit indicații și ne-a invitat să facem un tur gratuit împreună, însă noi deja terminasem plimbarea prin orașul vechi.

68 tabere internationale strainatate 200421

70 tabere internationale strainatate 200421

 

De aici am plecat pe lângă Palatul Regal la vechiul port de unde am luat o abra, barca tradițională ce ne-a traversat pârâul până la piața de aur. Dacă vă întrebați unde este cel mai mare inel din lume, ei bine aflați că este aici și are 5 kilograme.

84 tabere internationale strainatate 200421

99 tabere internationale strainatate 200421

Am traversat piața și ne-am minunat de felul în care sunt lucrate bijuteriile. De la cele mai mari la cele mai migăloase, toate aveau câte ceva deosebit. Sigur că este un loc foarte turistic, dar este totodată un spațiu pentru comerț – un loc unde negoțul încă se practică și prețul afișat este rareori cel final.

107 tabere internationale strainatate 200421

Înapoi la hotel am ajuns la ora 14, la timp pentru ca elevii din tabără să își ia prânzul și să meargă la cursuri. Cei care au avut lecții de dimineață s-au odihnit după-amiaza iar Greta, care și-a ocupat dimineața cu o vizită la Moscheea Albastră, s-a declarat foarte încântată!

La cină hotelul a pregătit o multitudine de feluri de mâncare: supă de porumb dulce, orez cu coriandru și șofran, aripioare de pui la cuptor cu sos barbeque, un curry, paste cu sos de roșii, legume coapte, păstăi cu sos, cartofi prăjiți și pachețele de primăvară cu legume. Desigur, nu au lipsit salatele și fructele proaspete foarte variate: pitaya, ananas, pepene roșu, galben și salate de fructe însoțite de prăjituri gustoase.

114 tabere internationale strainatate 200421

Iată și impresiile lui Teo despre ziua de astăzi:

Ziua 12 din excursia noastră in Dubai a început încă de la ora 8:20 . Simțeam oboseala acumulată in urma zilelor petrecute aici in Dubai însa activitatea pe care urma să o avem m-a motivat să mă ridic din pat. La ora 8:30 serveam micul dejun. Aflasem între timp ca doi dintre colegii nostri au pierdut lupta cu somnul şi au preferat să leneveasca în pat in loc să viziteze “Al Fahidi”. Ne-am urcat in metrou, am trecut prin soarele arzător care se arăta pe cer dar in cele din urma am ajuns. Am vizitat case tipic arăbeşti de zeci ba chiar sute de ani si am invățat câte puțin din tradiția lor.

116 tabere internationale strainatate 200421

Am invățat să ne scriem numele in arabă, am fost cu barca si am văzut cel mai mare inel din lume, acesta cântarind 5 kilograme. La ora 15.00 am început cursurile. Am discutat in mare despre tehnologie, acest lucuru reuşind să-mi atraga atenția. Am studiat pe engleză mai mulți termeni din acest domeniu şi am făcut exercitii pe baza acestora. In finalul zilei am vizitat Dubai Mall, unde am concurat alături de prietenii mei la o cursă intensa de karting urmată de o plimbare prin mall. Pot susține că am avut o zi activa, plină de activitați, dar in acelasi timp şi foarte obositoare.

128 tabere internationale strainatate 200421

Seara, elevii din tabără aveau pregătită o sesiune de shopping pe care au așteptat-o de mult timp. Însă, pentru că nu toți au prioritizat asta, mi s-a cerut să încercăm și pista de karting de aici, ce se află la Dubai Mall, pe acoperișul unei extensii a complexului comercial.

134 tabere internationale strainatate 200421

141 tabere internationale strainatate 200421

138 tabere internationale strainatate 200421

Karturile sunt electrice și am primit combinezoane, căști și un instructaj despre cum să conducem prudent. Angajații pot controla puterea karturilor de la distanță, așa încât pot limita stilul de condus, dacă este cazul. Nu a fost cazul, și ne-am distrat copios pe pistă.

162 tabere internationale strainatate 200421

156 tabere internationale strainatate 200421

Felicitări lui Istvan, lui Ruxi și lui Șerban care s-au clasat în topul general al zile de astăzi. Nici ceilalți nu ne-am descurcat rău. Iar cel mai important lucru a fost că ne-am făcut alte noi amintiri frumoase. Ne-a rămas timp și de ceva cumpărături, iar la miezul nopții am revenit la hotel.

165 tabere internationale strainatate 200421

E timpul pentru odihnă, căci mâine ne așteaptă o nouă zi plină aici!

Puteți vedea pozele din ziua doisprezece a taberei aici: Album Facebook Tabără Dubai 2021