Jul 10
Jul 11
Jul 12
Jul 13
Jul 14
Jul 15
Jul 16
Jul 17
Jul 18
Jul 19
Jul 20
Jul 21
Jul 22
Jul 23
Jul 24
Jul 25
Jul 26
Jul 27
Jul 28
Jul 29
Jul 30
Ziua 14 – Excursie pe Big Island
Ziua de sâmbătă a fost caracterizată de călătorii: grupul care stă trei săptămâni în tabără a călătorit spre Big Island pentru un tur al insulei, iar grupul de două săptămâni și-a încheiat astăzi șederea în Hawaii și a pornit spre casă.
Cu elevii care urmau să călătorească spre Big Island m-am întâlnit la ora 4 dimineața în recepția hotelului pentru a ne îndrepta spre aeroport. Călătoria nu a durat mai mult de 30 de minute și am fost surprinși să observăm cât de repede am trecut prin controlul de securitate și cât de gol este acest terminal pentru călătorii între insule. La ora 6:00 eram îmbarcați și pregătiți pentru zborul nostru de o oră, pe care cei mai mulți dintre elevi l-au petrecut dormind.
Microbuzele noastre pentru tur au sosit la scurt timp după ce am ieșit din aeroportul Kona – un aeroport mic, construit pe lava vulcanului Hualālai, care este încă activ. Pe acest aeroport călătoresc aproximativ 9000 de pasageri în fiecare zi. Am fost împărțiți în două grupe și am pornit în turul nostru de aproape 11 ore. Încă de la început am observat peisajul vulcanic, pe această insula fiind 5 vulcani, dintre care 1 stins. În zona aeroportului ne aflam pe partea uscată a insulei, nefiind multă vegetație acolo.
Denumită inițial Hawaii, insula Big Island a fost redenumită pentru a nu se confunda cu numele statului omonim. Big Island este cea mai tânără și cea mai mare insulă din lanțul hawaiian. Aproape de două ori mai mare decât toate celelalte insule hawaiiene la un loc (de aici, porecla sa, „Insula Mare”), dimensiunea sa extraordinară este uluitoare, lucru pe care l-am observat cu ocazia turului nostru.
Pe masură ce ne îndepărtam de vulcan și ne apropiam de plantația de cafea – ce urma să fie prima noastră oprire, vegetația devenea tot mai bogată. Totuși, este un copac ce crește pe lavă – ‘Ohi’a și este cel mai des întâlnit arbore nativ.
Ajunși la ferma de cafea Kona, în inima țării cafelei, am putut degusta mai multe tipuri de cafea și ne-am bucurat de un mic dejun în stil insular în aer liber: iaurt cu granola și croissant cu unt și gem.
Am făcut și un scurt tur printre copacii de cafea de aici, ocazie cu care am aflat că au fost aduși din America de Sud și aici au găsit condiții perfecte: sol bogat în fier și alte minerale, soare, nori de pe la ora 10 în fiecare zi (perfect pentru a nu se arde boabele) și ploi dese. Un culegător de boabe de cafea trebuie să culeagă aproximativ 150 de kilograme de boabe pe zi, iar boabele alese trebuie să fie roșii. Al treilea cel mai exportat produs din Big Island este cafeaua, al doilea export nucile de macademia (introduse din Australia), iar pe primul loc se află apa.
Următoarea oprire: cea mai sudică brutărie din SUA, de unde șoferul și ghidul nosru JB ne-a cumpărat diferite tipuri de gogoși hawaiiene (malasadas). Era într-adevăr un local foarte căutat, timpul de așteptare la coadă fiind destul de mare.
De acolo am pornit spre plaja cu nisip negru Punalu’u, unde nisipul are culoarea lavei răcite. Această plajă uimitoare găzduiește multe țestoase marine, pe care din păcate nu am avut ocazia să le vedem. Dar am admirat nisipul negru și am profitat de timpul liber pentru câteva sesiuni de fotografii.
Pentru prânz ne-am oprit la Crama Vulcanului și ferma de ceai, pentru friptură de porc cu quinoa și prăjitură negresă. La această cramă se produc vinuri unice în lume, printre care vin cu nuci macadamia si miere, vin cu infuzie de ceai, vin din struguri și fruct guava, toate având o poveste unică de spus, care prin gustul deosebit promovează spiritul Aloha. Ceaiul negru și alb se cultivă pe sol vulcanic și este un ceai premiat, cu arome deosebite, recomandat pentru orice gust. 🙂
Pe măsură ce ne apropiam de Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii am observat cum vremea se schimbă, ploaia nu ne-a ocolit, iar când am ieșit pe craterul vulcanului am fost surprinși de temperaturile scăzute – conform spuselor ghidului nostru, nu depășeau 17 grade Celsius.
În acest parc se află doi dintre cei mai activi vulcani din lume – Kilauea și Mauna Loa, precum și multe situri istorice și culturale importante. De la nivelul mării până la vârful Mauna Loa, la 4000 de metri, acest parc este o Rezervație Internațională a Biosferei și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Am văzut craterul activ Kilauea Iki și am simțit căldura gurilor de abur.
Thurston Lava Tube este unul dintre multele astfel de tuneluri de pe insulă, fiind creat de un râu de lavă topită. Când un tub de lavă este activ, lava se deplasează prin aceasta la temperaturi care depășesc 1000 de grade Celsius. Când lava se oprește la sfârșitul unei erupții sau dacă este deviată în altă parte, ea lasă în urmă o peșteră goală.
Rainbow Falls din Hilo – această cascadă de 25 de metri se cufundă peste o peșteră naturală de lavă și în râul Wailuku de mai jos. Se spune că zeița hawaiană Hina, mama legendarului semizeu Maui, locuiește în peștera de lavă din spatele cascadei Rainbow Falls. Într-o zi însorită, curcubeele apar în ceața cascadelor, creând o priveliște magică.
Turul nostru a continuat de-a lungul coastei Hamakua, ce oferă unele dintre cele mai frumoase peisaje de pe insulă.
Din când în când, șoferul nostru făcea mici joculețe pentru a întreține atmosfera, Ruxi fiind nu o dată declarată câștigătoare și răsplătită cu tot felul de dulciuri locale.
Viața pe Big Island este mult mai liniștită decât pe O‘ahu, populația totală este de doar 200.000 de locuitori, comparat cu O‘ahu care are aproape 1 milion de locuitori. Aici nu am văzut zgârie nori precum în Honolulu și nu există autostrăzi – toate drumurile având o bandă pe sens. Chiar și la localuri ultima comandă se ia la ora 21, serile fiind petrecute în familie. Primul resort de pe Big Island a fost construit în anul 1964 de familia Rockefeller – Mauna Kea Beach Hotel, iar aici tariful pe cameră începe de la $1,000 pe noapte.
La ora 18:30 se încheia turul nostru și după ce am efectuat toate formalitățile de securitate, a venit momentul să ne îmbarcăm pe cursa noastră spre Honolulu. Odată ajunși la hotel, ne-am retras în camerele noastre, toată lumea simțind oboseala acestei zile lungi.
Grupul de două săptămâni și-a încheiat astăzi șederea în Hawaii și se află în drum spre România. În acest moment, au ajuns cu bine în Los Angeles, unde vor avea o escală peste noapte, urmând ca mâine să călătorească spre Istanbul și mai apoi spre București. Drum bun în continuare le dorim, iar noi revenim mâine cu noi detalii despre activitățile grupului rămas în Hawaii pentru încă o săptămână!
Pe curând!
Mai multe imagini din această zi a taberei de engleză din Hawaii aici: Album Facebook Tabăra Hawaii