Tabăra Engleză Hawaii – Ziua 16

Jul 10
Jul 11
Jul 12
Jul 13
Jul 14
Jul 15
Jul 16
Jul 17
Jul 18
Jul 19
Jul 20
Jul 21
Jul 22
Jul 23
Jul 24
Jul 25
Jul 26
Jul 27
Jul 28
Jul 29
Jul 30

Ziua 16 – Cursuri, delfini și spectacol de seară

Ziua de luni în tabăra de engleză din Hawaii a fost despre cursuri, snorkeling cu delfini și pești tropicali, spectacol luau de seară și cină la un restaurant japonez.

Unii dintre elevi au început săptămâna în forță, având cursuri dis-de-dimineață, de la ora 08:20. Elena a fost una dintre aceștia și iată ce mi-a povestit despre ziua ei de la școală:

Azi a fost o zi aglomerata cu multe activități alături de colegi. De dimineață am plecat la SPIN, Hawaiian Culture and surf. Prima ora am avut Hawaiian Culture unde am învățat noi fraze în limba hawaiiană, MALAMA KA AINA (take care of the land) și KE KAHI I KE KAHI (love one another). In cea de a 2a ora am mers pe plaja unde am îmbunătățit ceea ce învățasem in prima lecție de surf. După lecțiile de surf am revenit la scoala unde am avut cursul de C1.1 la care am avut ca subiect de discuțiile aspecte legate de societatea tarilor din care fac partea fiecare elev prezent la curs.

11 - curs engleza hawaii 250722

Ruxi, Daria și Istvan au fost reprogramați astăzi pentru excursia în căutarea delfinilor și snorkeling pe coral. Astfel, la ora 09:30 eram la punctul de întâlnire, pentru a ne asigura că astăzi nu vor mai rata microbuzul. De această dată, organizatorii au sosit cu întârziere, iar la ora 10 porneau la drum spre Portul Waianae. După o călătorie de o oră, s-au îmbarcat pe vasul ce urma să îi ducă în larg. Toată lumea a primit echipament de snorkel (mască și labe de înot) și vestă de salvare. De fiecare dată când barca ajungea într-o locație de unde se puteau observa delfinii, se echipau și săreau rapid în apă. Daria mi-a mărturisit că a reușit să vadă câțiva, însă înotau foarte repede la adâncime mare. La snorkeling pe coral au putut observa o sumedenie de pești tropicali și chiar câteva broaște țestoase. După ce li s-a oferit prânzul pe barcă, au pornit înapoi spre port, iar la ora 5 ajungeau la hotel. A fost o experiență interesantă, de unde toți s-au întors încântați.

1 - tabara hawaii 250722

Iată ziua de azi văzută prin ochii lui Ruxi:

Mi-am început ziua dis de dimineața având snorkeling delfini de la ora 9:45. Am petrecut o ora pe autocar ca sa ajungem pe partea de vest a insulei unde ne aștepta barca care urma sa ne ducă sa vedem delfini. Barca era operata de un echipaj hawaiian, care ținea cont de tradițiile și superstițiile hawaiiene. Asta însemna ca orice lucru care conținea banane era interzis pe barca, deoarece aduce ghinion conform culturi hawaiiene. Un alt lucru a fost faptul ca înainte sa plecam am rostit toți o rugăciune tradiționala pentru a avea un voiaj lin și am aruncat flori hawaiiene in apa ca ofranda. Când am zărit delfinii in apa echipajul ne-a înstruțat sa sărim din barca din mers. Eu nu am văzut prea multe Daria și Istvan au reușit sa văd delfini mai de aproape.  Apoi am fost intr-o alta zona mai aproape de plaja unde am făcut snorkeling cu broaștele țestoase și am sărit de pe barca.

2 - tabara honolulu 250722

După ce ne-am întors am fost la un spectacol tradițional de hula, unde am învățat un pic despre istoria insulei. Am încheiat seara cu o ieșire de grup la un restaurant japonez. O experiența unica unde bucătarul prepara mâncarea in fata ta.

12 - tabere in strainatate pentru elevi 250722

Ca în fiecare zi de luni, școala era plină de elevi care îți încep experiența hawaiiană și urmau să participe la sesunile introductive. M-am bucurat să văd că elevii noștri s-au împrietenit cu câțiva colegi internaționali, pe care i-au cunoscut la cursuri sau la cazare.

3 - tabara engleza hawaii 250722

Pentru ceilalți elevi din grup cursurile au început de la ora 13:10. I-am invitat la plajă pentru câteva ore înainte de cursuri, însă nu au fost doritori de această dată, mulți dintre ei preferând să doarmă până mai târziu.

După cursuri, la ora 19 ne-am reîntâlnit pentru spectacolul O Nā Lani Sunset Stories Hula Show de la International Market Place. Un spectacol gratuit, de 30 de minute, în care am admirat dansuri tradiționale polineziene și am fost introduși în cultura monarhiei hawaiiene. Regina Emma a fost soția lui Kamehameha IV și una dintre cele mai influente figuri din istoria Hawaii-ului. A candidat la tronul regal, dar a devenit cunoscută și iubită pentru eforturile ei umanitare pe toate insule din arhipelag. Regina a ajutat la extinderea bibliotecii academice și a ajutat la înființarea unui spital public. Ca urmare, Queen’s Hospital a fost deschis în 1860, iar regina a promovat serviciile spitalului către hawaienii nativi. Spectacolul a inclus dans hula tradițional, interpretări moderne din trecutul Hollywood-ului, dans din cultura tahitiană și cântece locale.

5 - tabara america 250722

6 - tabara sua 250722

7 - tabara engleza america 250722

Elevii care nu au dorit să participe la spectacol au mai făcut o incursiune la mall, iar Istvan și Ors și-au cumpărat de la un magazin tradițional ukulele și un manual pentru a învăța cum se folosește acest instrument.

4 - tabara engleza honolulu 250722

În această seară, elevii din grup au dorit să ieșim împreună la un restaurant japonez, pe care au pus ochii încă din primele zile când am ajuns în Honolulu. A fost o ieșire în grup încântătoare și într-adevăr deosebită deoarece am putut admira bucătarul în timp ce pregătea mâncarea în fața noastră. Meniul era unul variat, de la pește la vită sau pui, și nu au lipsit opțiunile pentru vegetarieni. La finalul cinei, am primit drept suvenir o fotografie de grup printată.

8 - tabara engleza sua 250722

9 - tabara in strainatate pentru elevi 250722

10 - tabara de vara in strainatate 250722

În jurul orei 23 ne-am retras în camere – mâine toată lumea începe cursurile la ora 08:20.

Mai multe imagini din această zi a taberei de engleză din Hawaii aici: Album Facebook Tabăra Hawaii