
Jul 10

Jul 11

Jul 12

Jul 13

Jul 14

Jul 15

Jul 16

Jul 17

Jul 18

Jul 19

Jul 20

Jul 21

Jul 22

Jul 23

Jul 24

Jul 25

Jul 26

Jul 27

Jul 28

Jul 29

Jul 30
Ziua 7 – În vizită la Pearl Harbour
Astăzi am avut parte de o zi dedicată istoriei, dar și odihnei – dimineața ne-am recuperat puțină energie din cea consumată în ultimele zile. Am explorat istoria locală și istoria globală de ce nu, fiindcă evenimentele din Pearl Harbour probabil au întors rezultatul celui de-al Doilea Război Mondial.
Elevii ne-au rugat să amânăm plecarea din această dimineață pentru a le da timp să se odihnească. Ce-i drept au fost foarte harnici în ultimele două zile, ambele fiind pline și solicitante.
La ora 10:45 ne-am dat întâlnire în fața hotelului și am luat un autobuz public chiar din stația din apropiere. Prețul unui bilet pentru minori este de 1.5 dolari, iar faptul că avem o stație la doi pași distanță este foarte la îndemână. Autobuzul ne-a dus până la intrarea în centrul de vizitatori al memorialului Pearl Harbour, iar călătoria a durat aproximativ o oră.
Aici am avut timp să vizităm cele două muzee de la centrul de vizitatori și memorialul, acestea fiind gratuite. Primul muzeu arăta pregătirile dinainte de război, de ambele părți ale baricadei, de la mașini de codat mesaje până la fotografii de spionaj și instrumentele folosite de radare. Cel de-al doilea muzeu era dedicat atacului asupra Pearl Harbour.
Pe 7 decembrie 1941, fără nici un avertisment în prealabil, Japonia a lansat un atac coordonat asupra mai multor insule din Pacific, deținute de către puterile coloniale. Printre aceste atacuri s-a numărat și cel asupra Pearl Harbour.
Statele Unite ale Americii, care aveau un statut neutru în cel de-al Doilea Război Mondial, s-au găsit nevoite să intre în război după acest atac.
353 de avioane aparținând Flotei Imperiale au atacat de pe 6 portavioane. 8 nave de război Americane au fost lovite, iar 4 au fost scufundate. În plus au fost lovite crucișătoare, distrugătoare și o navă de plantat mine. Peste 180 de avioane americane au fost distruse în atac, iar victimele umane au fost imense: 2403 americani decedați și 1178 de răniți.
A doua zi după atac, SUA a intrat în război, iar dintre cele 8 nave lovite, doar USS Arizona nu a fost ridicată de pe fundul apei, celelalte fiind reparate pentru a lua parte la război. Din fericire pentru americani, submarinele nu au fost afectate iar pe unul dintre ele l-am vizitat chiar noi astăzi. Avea la activ 43 de nave japoneze scufundate, potrivit pentru porecla sa de ”Pearl Harbor Avenger”.
USS Bowfin a fost lansat la apă la un an după atac iar noi am avut ocazia să îl vizităm astăzi, inclusiv să vedem cum arătau dormitoarele, sălile de mese, băile dar și sala armelor, cu paturi direct deasupra torpilelor. Am încercat pentru o clipă să ne imaginăm cum trăiau echipajele de pe submarine, și am realizat repede că această experiență nu este pentru toată lumea.
Cu un autocar, doritorii puteau face drumul până pe Ford Island, o bază militară activă unde se află celelalte muzee: Battleship Missouri și muzeul aviației. La bordul acestei nave, ultima din clasa ei construită de SUA și care a luat parte la multe lupte decisive, s-a semnat actul de capitulare a Japoniei pe 2 septembrie 1945.
La muzeul aviației doritorii puteau să vadă atât avioane de luptă vechi cât și noi, elicoptere, hidroavioane, un turn de control și un simulator de zbor. Existau chiar și voluntari care explicau vizitatorilor despre exponate. Spre exemplu, multe dintre avioanele de aici au fost recuperate de pe fundul lacului Michigan, unde exista un poligon de antrenament. Au fost recondiționate și transformate în piese de muzeu.
În hangarul 37 sunt dispozitive de zbor autentice, aparținând atât Japoniei cât și Americii, ce au luat parte la evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial. Tot aici, participanții au putut urmări un film de 12 minute intitulat East, Wind, Rain care trecea în revistă atacurile devastatoare din decembrie 1941.
Pe măsura ce elevii au terminat vizitele propuse, ne-am întors la hotel folosind tot transportul public. Astăzi ni s-a alăturat și Matei, care a ratat prima săptămână de tabără fiind la o școală de vară în Europa. Aloha Matei!
I-am invitat pe elevi să participe la un spectacol Hula gratuit, organizat chiar în locul în care am făcut noi picnicul pe plajă. Pe drum încolo, surpriză! Întreaga stradă dinspre faleză era plină cu un festival stradal culinar. Fel de fel de mâncăruri erau gătite acolo, pe loc, comercianți de suveniruri ori obiecte lucrate manual umpleau strada și mai tare iar mulțimea părea că se mișcă în sincron parcurgând strada în sus și în jos.
Nu ratați nici jurnalul de mâine, pentru o călătorie în jurul insulei!
Mai multe imagini din a șaptea zi a taberei de engleză din Hawaii aici: Album Facebook Tabăra Hawaii