Tabere în Străinătate New York – Ziua 9

Jul 23
Jul 24
Jul 25
Jul 26
Jul 27
Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06

Ziua 9 – Liberty and Wall Street

La ora 11 când ne-am îmbarcat cu întreg grupul din tabăra internațională Qdays în autobuzul școlar pus la dispoziție pentru excursia de astăzi, vremea părea că se va înrăutăți. Am avut noroc totuși și nu ne-a plouat prea tare, iar ziua noastră a fost una superbă în tabăra de engleză, descoperind noi locuri frumoase prin Manhattan!

1 tabere in strainatate

După un mic dejun variat am ajuns la autobuzul de școală echipați cu umbrele și pelerine de ploaie ori haine impermeabile. Prognoza nu arăta grozav, și într-adevăr la scurt timp după ce ne-am pus în mișcare a început o ploaie destul de serioasă. Am ajuns cam într-o oră la Battery Park în partea de sud a Manhattan-ului de unde am luat, după filtre de securitate, un ferryboat care urma să ne ducă pe Liberty Island.

2 tabere internationale

3 tabere america

Liberty Enlightening the World este numele complet al Statuii Libertății, un cadou primit din partea Franței pentru a comemora abolirea sclaviei, dar și pentru a întări relațiile dintre Franța și SUA. Cu timpul însă, a devenit un simbol nu doar al libertății ci și a unui nou început pentru milioanele de imigranți ce treceau cu vapoarele pe lângă această măreață doamnă în drumul lor spre Ellis Island, locul unde se înregistrau și erau primiți în SUA.

6 tabara in strainatate america

4 tabere in strainatate new york

5 tabere internationale america

Biletele noastre pentru piedestal erau cu oră fixă, așadar puțin înainte de ora 13 am intrat în Statuie unde am urcat până în vârful piedestalului. Spațiul disponibil vizitatorilor este destul de îngust, probabil acesta fiind motivul pentru care este nevoie ca biletele să fie rezervate cu multe luni înainte. Chiar și așa, ploaia se oprise și din când în când se arăta câte o rază de soare, așadar ne-am bucurat de vremea plăcută și de imaginile incredibile cu Manhattan, Brooklyn și New Jersey.

7 tabere internationale America

8 tabara in strainatate america

Am petrecut aici minute bune, iar elevilor le-au plăcut peisajele naturale și urbane pe care le puteam admira. Am coborât apoi la baza piedestalului de unde am putut face poze cu statuia și cu greu am reușit să îi mai iau de aici, mai ales după ce s-a arătat soarele!

10  tabere internationale new york

9 tabere internationale new york

tabere internationale in strainatate

În muzeu am aflat mai multe despre construcția Statuii și am fost impresionați de galeria ce prezenta scrisori din partea imigranților către Statuia Libertății ca urmare a unei campanii de strângere de fonduri pornită de o comisie însărcinată cu restaurarea statuii în anii 80. Cei ce au trimis scrisori povesteau despre impresiile lor de când au văzut prima oară statuia, și făceau mici donații pentru a ajuta la restaurarea acesteia. Pe fundal se putea auzi o înregistrare în care actori citeau rândurile scrise de cei ce au participat la această campanie.

10-1 tabere internationale SUA

După o scurtă pauză în parcul de pe Liberty Island, ne-am îmbarcat din nou pe ferryboat și în aproximativ 30 de minute eram înapoi în Manhattan, nu înainte de a ne opri pe Ellis Island, acolo unde doritorii pot să viziteze Muzeul Național al Imigraței. Așadar, Ellis Island era locul unde erau primiți, înregistrați și uneori ținuți în carantină imigranții ce soseau pe zeci de vapoare zilnic în America, în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și familiile lor. Nu degeaba se spune că America a fost clădită de imigranți – pe parcursul a 62 de ani, peste 12 milioane de imigranți au trecut pe aici, ofițerii vamali procesând în perioadele de vârf peste 5,000 de cereri zilnic.

10-2 tabere in america

Battery Park este locul unde am coborât din ferryboat și la câțiva metri distanță am găsit faimosul simbol al Wall Street-ului, Taurul furios, imprevizibil și foarte dinamic, exact ca bursa de pe Wall Street. De altfel statuia a fost plasată în districtul financiar de către artistul ce a gândit-o și creat-o, fără a avea autorizație din partea orașului, în urma prăbușirii bursei din 1987. Astfel, statuia a fost instalată în 1989 și a rămas de atunci un simbol și o atracție a zonei.

11 tabere in strainatate New York

Ne-am continuat plimbarea prin districtul financiar, prin fața clădirii bursei și a muzeului finanțelor, trecând pe lângă Federal Reserve în apropiere de Gold Street și întorcându-ne până la Memorialul 9/11.

12 tabere limba engleza america

Impresionant – asta pot spune despre Memorialul 9/11. Felul în care orașul a gândit acest loc este foarte potrivit pentru ca oamenii să nu uite ziua aceea în care turnurile s-au prăbușit. Locul poartă o încărcătură puternică pe care atât eu cât și copiii am simțit-o, așadar am citit numele celor ce au pierit în respectiva zi, inscripționate pe marginile cascadelor artificiale. Cele două bazine ocupă exact spațiile fostelor clădiri folosind amprenta acestora pentru a marca locul unde se aflau. Acum, în apropiere se finalizează ultimul din cele două turnuri noi World Trade Center, iar peste întreaga zona tronează One World Trade Center, cea mai înaltă clădire din emisfera vestică și a șasea cea mai înaltă din lume.

13 tabere internationale New York

Pe străduțele înguste ale districtului financiar ne-am continuat plimbarea până la clădirea Woolworths și Primăria New York, o clădire micuță în comparație cu restul clădirilor din zonă, amplasată într-un parc foarte animat, cu foarte multe veverițe pe care copii le-au hrănit din mână cu biscuiți :).

14 tabere in strainatate engleza new york

15 tabara internationala New York

La câțiva pași de Primărie ne-am urcat pe Brooklyn Bridge pe care am mers o bună bucată de timp pentru a putea să vedem cealaltă parte a râului, dar și pentru a observa mai bine podul acesta foarte reprezentativ pentru oraș. Elevii din tabără au făcut propunerea de a vizita și acea parte a orașului într-una din zile și în funcție de timpul pe care-l vom avea, vom face și acest lucru.

18 tabere internationale in new york

Înapoi prin Centrul Civic al Manhattan-ului, am găsit Tribunalul și Curtea Supremă, iar toate imaginile din filmele cu avocați din New York ce coboară treptele acestor clădiri ne-au venit în minte. Într-adevăr, clădirile sunt impresionante, iar Sebastian a subliniat faptul că inscripția de pe frontispiciul Curții Supreme ar trebui cunoscută și de către noi: The true administration of justice is the firmest pillar of good government.

16 tabere in strainatate New York

Autobuzul școlar ne-a luat puțin înainte de ora 18 de la intrarea în Chinatown ce se află la doar două străzi distanță de ultimele obiective vizitate și într-o oră eram la intarea în campus! Prima oprire – cantina, unde ne-am răsplătit după încă o zi excelentă, cu pizza, pui cu mazăre și orez sau macaroane cu brânză! Delicios!

17 tabere internationale New York

În această seară am recomandat elevilor din tabăra internațională să se odihnească deoarece vor începe o nouă săptămână de cursuri, iar planul este să vadă un film într-unul dintre saloanele destinate petrecerii timpului liber din clădire.

Ca de obicei, itinerariul zilei de astăzi este disponibil aici: https://goo.gl/maps/usKt9Z1JFYt

Găsiți toate pozele celei de-a noua zi a acestei tabere internaționale aici: Facebook Album Tabără New York – partea a doua.