Tabără în Străinătate New York – Ziua 14

Jul 15
Jul 16
Jul 17
Jul 18
Jul 19
Jul 20
Jul 21
Jul 22
Jul 23
Jul 24
Jul 25
Jul 26
Jul 27
Jul 28
Jul 29

Ziua 14: Ultima zi la EF New York

Vineri a fost ultima zi de școală și totodată ultima zi petrecută de elevii acestei tabere internaționale în Manhattan. De dimineață ne-am luat micul dejun, iar apoi elevii au avut cursuri dar și seminarul cultural ce are loc în fiecare vineri. După masa de prânz a urmat ceremonia de absolvire și o ultimă plimbare prin New York.

La cursul din amfiteatru, sala era din nou plină de elevi. Profesorul și-a concentrat prezentarea de astăzi pe animale periculoase ce trăiesc în zona New York-ului. Motivul pentru care elevii au aceste cursuri în amfiteatre este pentru a exersa ascultarea extinsă (lucru care se întâmplă de exemplu și la filme fără subtitrare) – atât prin urmărirea profesorului, cât și prin ascultarea diferitelor video-uri ce au fost prezentate pe parcursul orei. Profesorul a utilizat în mod repetat sinonime pentru a se asigura că elevii înțeleg ceea ce li se prezintă, nivelul de cunoștințe fiind diferit de la elev la elev, dar și jocuri de cuvinte pentru a-i obișnui cu expresiile uzuale din limba engleză.

1 tabara internationala in strainatate new york 290717

Paul ne-a mărturisit că găsește aceste cursuri pe care le-a urmat timp de două săptămâni ca fiind interactive și axate de socializare. Îi este mai ușor să înțeleagă lecțiile prin jocuri și prin exprimarea opiniei în fața clasei știind că nici colegii și nici profesorul nu te vor judeca – toată lumea este aici pentru a învăța.

După cursuri, a urmat masa de prânz: pui la cuptor cu orez ori legume și diverse alte bunătățuri inclusiv supă cremă de ciuperci! La desert ne-am delectat cu chec de vanilie. Plini de energie, ne-am prezentat la ceremonia de absolvire, unde toată lumea a primit câte o tocă EF cu ciucurele tradițional – un mic suvenir pentru a marca absolvirea cursurilor. Aproximativ 500 de elevi au încheiat astăzi cursurile, așadar sala pentru ceremonia de absolvire a fost una foarte plină! După un scurt discurs și după momentul tradițional al aruncării tocilor, ne-am ridicat portofoliile academice.

2 tabere internationale in america 290717

3 tabere limba engleza in america 290717

Portofoliul academic include trei diplome: una cu rezultatul de la testul final, una cu activitatea la curs și grupa de studiu, și altă diplomă ce atestă faptul ca a fost urmat un curs de două săptămâni la școala de limba engleză EF New York, acreditată de către cele mai importante corpuri de acreditare din SUA. Câțiva elevi m-au întrebat ce pot face acum cu aceste diplome și dacă echivalează cu un examen Cambridge sau poate fi echivalat la examenul de Bacalaureat.

4 tabara in strainatate new york 290717

5 tabara in strainatate new york 290717

6 tabara internationala america 290717

Bineînțeles că un curs de două săptămâni care se încheie cu o testare de 50 de minute nu poate fi echivalat cu un examen Cambridge sau IELTS, însă rezultatul obținut este un indicativ foarte bun în ceea ce privește nivelul actual de cunoștințe și le poate sugera elevilor spre ce nivel de testare să se îndrepte.

Totodată, pentru elevii care doresc să studieze la un liceu sau o facultate în străinătate, această activitate extrașcolară pe parcursul verii este un supliment valoros la dosarul de admitere, demonstrând dorință de cunoaștere, de dezvoltare a abilităților lingvistice și personale, deschidere spre nou, abilitate de lucru într-un mediu internațional.

Aproape de ora 5 eram gata de plecarea în Manhattan. Fiecare elev a primit un pachețel de picnic, pentru a fi păstrat pentru seară, însă copiii nu au mai avut răbdare și s-au bucurat de măr, sandviș și chipsuri de îndată ce le-au primit. Prima noastră oprire din Manhattan: MoMA! Muzeul de artă modernă este cel mai mare muzeu de acest gen din SUA și este gazda operelor de artă modernă și contemporană din întreaga lume. Desigur, aici se regăsesc și opere ale artiștilor americani, însă tot aici sunt și artiști din Asia sau din Europa cu fotografii, desene sau sculpturi. Tot aici am întâlnit și lucrări ale lui Brâncuși alături de Andy Warhol sau alți artiști importanți ai epocii moderne precum Salvador Dali!
7 tabara internationala new york 290717

8 tabara in strainatate new york 290717

Ca fapt divers, știați că în 1927 Brâncuși a câștigat un proces cu SUA, prin care Curtea a fost obligată să rescrie definiția de atunci a artei, totul fiindcă nu au văzut ”Pasăre în Zbor” ca pe o lucrare de artă, urmând astfel să ceară taxe vamale pe ea atunci când a fost trimisă la New York pentru a fi expusă?

9 tabara internationala america 290717

Astăzi, intrarea la muzeu a fost gratuită, iar pentru a intra nu am așteptat deloc! După câteva sfaturi despre modul în care să-și organizeze vizita mai bine și după stabilirea punctului de întâlnire la expirarea timpului alocat vizitei am intrat în muzeu pentru a începe să descoperim diversele opere de artă de aici.

12 tabara engleza new york 290717

La finalul vizitei am continuat drumul pe 5th Avenue și după o oprire la magazinul de suveniruri și pentru a ne lua mâncare, am ajuns în Bryant Park! Școala ne-a pregătit cină la pachet, însă unii dintre elevi au dorit să își mai ia și altceva de mâncare pentru picnicul nostru nocturn din parc.

10 tabara internationala engleza new york 290717

Bryant Park, amplasat în apropierea Empire State Building, este cel mai populat parc urban din lume, un exemplu perfect de parteneriat public – privat, parcul este domeniu public, însă este administrat privat de către o companie. Aici adesea se desfășoară proiecții de filme sau evenimente culturale. Seara, parcul este luminat de reflectoare amplasate pe una dintre clădirile înalte de lângă parc. De altfel, parcul este înconjurat de zgârie nori, iar pe una dintre laturi se află biblioteca publică.

Parcul era într-adevăr plin de oameni și foarte frumos luminat! Chiar și pe timp de seară – în parc era luminozitate perfectă și oameni peste tot! Unii dintre ei făceau acrobații, alții se jucau cu copiii în parc, iar alții doar se relaxau pe iarbă – lucru pe care l-am făcut și noi! De altfel, la sosirea noastră tocmai se încheia un concert aici. Am râs, ne-am gândit cu drag la tabăra ce stă să se încheie și am simțit pulsul orașul uitându-ne la clădirile înalte ce ne înconjurau!

11 tabara in strainatate new york 290717

Un final frumos pentru o tabără excelentă! Sâmbătă dimineață ne vom întâlni pentru a elibera camerele iar apoi vom porni spre aeroport…

Pe curând!

Mai multe imagini din tabăra internațională New York aici: Album Facebook Tabara New York

« Ziua 13: Alladin pe Broadway