Jul 15
Jul 16
Jul 17
Jul 18
Jul 19
Jul 20
Jul 21
Jul 22
Jul 23
Jul 24
Jul 25
Jul 26
Jul 27
Jul 28
Jul 29
Ziua 7 – Cursuri altfel și un parc altfel: Highline
Astăzi în programul academic al tuturor elevilor, a fost inclus un curs academic sub formă de seminar. Elevii au avut cursuri de la 8:30 și până la ora 16:50, așadar după masa de cină am ieșit la o plimbare de seară în Manhattan!
Seminarul academic de astăzi, care a fost inclus în orarul fiecăruia dintre elevi, desigur – pe categorii de vârstă, a fost despre cursurile academice la universități din SUA dar și despre modalitatea de admitere la facultate în America. Seminarul a durat aproape o oră și jumătate și a fost atât o lecție informativă cât și un exercițiu de ascultare și înțelegere.
Ca de obicei, am cerut opinia a doi elevi cu privire la cursurile lor. Iată ce au avut de spus:
Octavia: Cursul de azi a fost excelent! Am jucat un joc numit “Hot Seat” în care ne-am exersat vocabularul. Am fost în echipă cu un elev din China și cu o colegă din Argentina. Echipa noastră a câștigat și a fost recompensată cu un premiu special, sub formă de bomboane 🙂 Tot azi am mai participat la un seminar despre universități în America iar informația a fost foarte folositoare. Azi, per total a fost o zi foarte bună și îmi place foarte mult faptul că e totul diferit de ceea ce învăț la liceu în România.
Maria A: Astăzi la curs am avut o discuție despre diversele metode de învățare a unei limbi străine. Am comparat și argumentat pro și contra celor două metode, ce a traducerii și cea a înconjurării complete cu limba străină (immersion). Mi-a plăcut foarte mult fiindcă sunt pasionată de vorbitul în public și de analizarea punctelor de vedere a fiecăruia dintre participanții la o discuție. Colegii mei sunt din Turcia, Brazilia, Taiwan, Spania, Argentina, etc..
O bună parte din zi a fost dedicată treburilor “gospodărești”. După ce ieri, cei cazați în clădirea St. John și-au putut schimba așternuturile și prosoapele gratuit cu unele proaspete, astăzi a venit rândul colegilor din Ursula. Am observat că odată cu schimbul de așternuturi, elevii și-au făcut ordine și în camere dar au și fost la spălătorie pentru a-și spăla haine.
Cina a fost delicioasă și foarte variată! Am insistat ca elevii din tabără să își ia cina azi în primul rând pentru că mesele sunt incluse, în al doilea rând pentru că mâncarea e bună și variată și în al treilea rând pentru că nu aveam timp să ne oprim în Manhattan la masă!
La ora 18:30, șoferii ne-au preluat de la școală pentru a ne începe plimbarea prin Manhattan. Temperatura era deja ceva mai ușor de tolerat și aveam destul de multe de văzut. Traficul a fost ceva mai greu astăzi așadar în aproximativ o oră și jumătate am ajuns la Washington Square Park. Pe lateralele acestui parc își are sediul, sălile de clasă și dormitoarele, faimoasa New York Univesity – NYU. Parcul este totodată recunoscut a fi un loc preferat de artiști – probabil și datorită amplasării sale în apropiere de Greenwich Village, următoarea noastră oprire.
The Village este unul dintre locurile foarte importante pentru mișcarea culturală și socială a orașului fiind un motor cultural reprezentativ în SUA și în lume. Atipic pentru New York, străzile din Village poartă nume și nu numere, iar majoritatea clădirilor sunt joase, cu fațade de cărămidă și scări exterioare sau trepte la intrare. Locul boem nu înseamnă însă că este și ieftin. Cele patru coduri poștale din acest cartier au fost incluse în cele mai scumpe 10 zone din SUA, iar la nivel de 2016, un metru pătrat construit într-unul dintre blocurile de aici costă aproximativ 22,000 de dolari americani.
După o scurtă pauză în care ne-am alimentat cu apă, am ajuns la Highline. Highline este un parc extrem de interesant, construit pe o linie de cale ferată industrială, dezafectată. În această parte a Manhattan-ului, se foloseau trenuri la nivelul străzii pentru a transporta marfa către depozite ce mai apoi o distribuiau către magazinele ce serveau diferite zone ale orașului. Problema era însă faptul că odată cu creșterea densității populației, a crescut și numărul accidentelor de tren. Orașul a angajat călăreți care să meargă în fața trenurilor pentru a feri pietonii, lucru ce nu era foarte eficient, așadar o soluție trebuia găsită.
Soluția a fost Highline, o cale ferată elevată, la înălțimea de aproximativ 10 metri, perfectă pentru a se conecta la acoperișurile depozitelor, asigurând astfel alimentarea eficientă a acestora. Linia originală a început să fie dărâmată în 1960 însă doi localnici au înființat o asociație a cărei scop era salvarea și transformarea acestei linii industriale. Au reușit să adune din donații aproximativ 150 de milioane de dolari și astfel s-a născut acest parc extraordinar ce se întinde dinainte de strada 14 și până la strada 34. Am remarcat faptul că de anul trecut și până acum, între străzile 30 și 34 s-au ridicat câțiva zgârie-nori! Modul și viteza cu care crește acest oraș e verticală este impresionant.
Parcul cuprinde totodată multe zone special gândite pentru ca turiștii să poată face fotografii prin care să surprindă orașul, lucru pe care l-am făcut și noi pentru o perioadă foarte lungă de timp :).
Excursia a continuat până la sediul central al Poștei, o clădire impresionantă ce se află chiar vis-a-vis de Madison Square Garden și Penn Station, alte două atracții ale orașului.
Am pregătit desigur și o hartă cu ruta urmată astăzi, pe care o puteți viziona aici: https://goo.gl/maps/fndnYkgDb4k
Mai multe imagini din ziua 7 sunt disponibile aici: Album Facebook Tabără New York