Tabără în New York – Ziua 8

Aug 11
Aug 12
Aug 13
Aug 14
Aug 15
Aug 16
Aug 17
Aug 18
Aug 20
Aug 19
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25

Ziua 8 – Statuia Libertății și Lower Manhattan

Wow, ce zi impresionantă! Obiective faimoase, locuri mai puțin cunoscute, ploaie și soare, și multe multe râsete!

După micul dejun, care astăzi a început la ora 10, ne-am reunit cu toții la 11 pentru a ne urca în autobuzul potrivit excursiei noastre de azi. Un autobuz mare și galben – clasicul autobuz de școală – ne-a luat pe toți și ne-a dus până în partea cea mai îndepărtată din Manhattan, tocmai la Battery Park. Am întâlnit destul de mult trafic, așa încât drumul a durat ceva mai mult de o oră!

1 tabere america 180818

2 tabere america 180818

Battery Park este parcul în care se află porturile pentru ferry-boat-uri, iar de pe malul apei se poate admira statul New Jersey. Totodată este un parc dedicat războaielor în care au fost implicate Statele Unite ale Americii de-a lungul timpului.

3 tabere america 180818

4 tabere america 180818

Călătoria cu ferry-boat-ul a durat aproximativ 20 de minute, timp în care ni s-a vorbit pe sistemul audio despre Statuia Libertății – sau mai bine spus: The Statue of Liberty Enlightening the World – un cadou în semn de prietenie oferit de către Franța către SUA în 1886, la zece ani după ce s-a început lucrul la această statuie. Comanda pentru statuie a fost dată la centenarul Declarației de Independență. Statuia este cu adevărat impresionantă. Pentru transportarea ei din Franța, aceasta a trebuit să fie despărțită în 350 de părți individuale ambalate în 214 cutii. Asamblarea finală a durat 4 luni. Știați că în coroană statuii există 7 raze, câte una pentru fiecare continent? Sau că la picioarele statuii stau cătușe rupte, simbol al libertății?

5 tabere america 180818

6 tabere america 180818

7 tabere america 180818

8 tabere america 180818

După o scurtă pauză în parcul de pe Liberty Island, ne-am îmbarcat din nou pe ferryboat și în aproximativ 10 minute eram pe Ellis Island, acolo unde doritorii pot să viziteze Muzeul Național al Imigraței. Așadar, Ellis Island era locul unde erau primiți, înregistrați și uneori ținuți în carantină imigranții ce soseau pe zeci de vapoare zilnic în America, în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și familiile lor. Nu degeaba se spune că America a fost clădită de imigranți – pe parcursul a 62 de ani, peste 12 milioane de imigranți au trecut pe aici, ofițerii vamali procesând în perioadele de vârf peste 5,000 de cereri zilnic.

9 tabere america 180818

10 tabere america 180818

11 tabere america 180818

Nu toți elevii s-au arătat interesați de muzeu, unii petrecând ora dedicată acestui loc, la cafenea pentru a-și lua prânzul. Totuși, cei interesați au putut găsi diverse galerii ce prezentau viața imigranților pe această insulă și procedurile prin care ei treceau pentru a fi admiși în Statele Unite ale Americii. Spre exemplu, un medic avea în zilele aglomerate, aproximativ 6 secunde la dispoziție pentru a permite unui imigrant intrarea sau pentru a-l trimite la un control amănunțit. Persoanelor care nu puteau să lucreze, spre exemplu, le era refuzată intrarea și erau întorși din drum.

13 tabere america 180818

15 tabere america 180818

17 tabere america 180818

Battery Park este locul unde am coborât din ferryboat și la câțiva metri distanță am găsit faimosul simbol al Wall Street-ului, Taurul Furios, imprevizibil și foarte dinamic, exact ca bursa de pe Wall Street. De altfel, statuia a fost plasată în districtul financiar de către artistul ce a gândit-o și creat-o, fără a avea autorizație din partea orașului, în urma prăbușirii bursei din 1987. Astfel, statuia a fost instalată în 1989 și a rămas de atunci un simbol și o atracție a zonei.

12 tabere america 180818

18 tabere america 180818

Ne-am continuat plimbarea prin districtul financiar, prin fața clădirii bursei și a muzeului finanțelor, trecând pe lângă clădirea federală ce a găzduit sediul administrației Statelor Unite până la mutarea acesteia în Washington DC. Am luat cina într-un parc din această parte a orașului, elevii având 40 de minute la dispoziție pentru a-și alege ceea ce vor să mănânce. A urmat apoi Memorialul 9/11.

19 tabere america 180818

20 tabere america 180818

Am discutat puțin cu elevii și le-am explicat faptul că într-un memorial trebuie să fim respectuoși, luând în considerare că ne aflăm într-un loc în care și-au pierdut viața sute de oameni. Cele două bazine care compun Memorialul 9/11 ocupă exact spațiile fostelor clădiri folosind amprenta acestora pentru a marca locul unde se aflau. Acum, în apropiere sunt două turnuri noi World Trade Center, iar peste întreaga zona tronează One World Trade Center, cea mai înaltă clădire din emisfera vestică și a șasea cea mai înaltă din lume.

21 tabere america 180818

22 tabere america 180818 (2)

Pe străduțele înguste ale districtului financiar ne-am continuat plimbarea până la clădirea Woolworths și Primăria New York, o clădire micuță în comparație cu restul clădirilor din zonă, amplasată într-un parc foarte drăguț, plin de sculpturi moderne. Vremea nu prea ținea cu noi așa încât am aruncat un ochi la Brooklyn Bridge și am continuat spre centrul civic al orașului.

23 tabere america 180818

24 tabere america 180818

Am găsit aici Tribunalul și Curtea Supremă, iar toate imaginile din filmele cu avocați din New York ce coboară treptele acestor clădiri ne-au venit în minte. Într-adevăr, clădirile sunt impresionante. Pe frontispiciul Curții Supreme stă o inscripție ce ar trebui cunoscută și respectată în întreaga lume: The true administration of justice is the firmest pillar of good government.

25 tabere america 180818

La câțiva pași depărtare am intrat în Chinatown, unul dintre multele cartiere chinezești ale Manhattanului, însă de departe cel mai cunoscut. Aici străzile sunt înguste și foarte aglomerate, pline de localnici și turiști, magazine alimentare, de suveniruri și restaurante sau cantine care de care mai variate! Impresiile elevilor au fost împărțite în legătură cu Chinatown, așa cum era de așteptat, însă este un loc reprezentativ pentru New York și am considerat important să vadă și partea aceasta a orașului.

26 tabere america 180818

Lângă Chinatown se află Little Italy, o altă zonă etnică bine cunoscută pentru casele frumoase și îngrijite, dar și pentru restaurantele, cafenelele și cofetăriile excelente. Little Italy a ajuns un cartier de numai câteva străzi după ce o foarte mare parte dintre localnici s-au mutat în celelalte zone ale orașului, aici predominând în cea mai mare parte spațiile comerciale. Contrastul între cele două cartiere este foarte mare, însă se vedea de departe faptul că Little Italy era mai boem și mai romantic.

27 tabere america 180818

28 tabere america 180818

Din păcate ploaia a început iar și nu părea să mai contenească, așa încât am luat metroul până la Grand Central Station și apoi rapid un tren până în Tarrytown așa încât puțin înainte de ora 23, după o oprire la magazinul 7-11, eram cu toții în campus și gata să ne încheiem seara, pentru că mâine urmează o nouă zi plină în oraș!

Iată și o hartă a traseului nostru de astăzi: https://goo.gl/maps/TYyeuLr5zeH2

Mai multe imagini din ziua 8 de tabără puteți găsi aici: Tabără New York – Ziua 8

Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără New York 2018 – ziua 8