Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 27
Aug 26
Aug 28
Aug 29
Aug 30
Aug 31
Sep 01
Sep 02
Sep 03
Sep 04
Sep 05
Sep 06
Sep 07
Sep 08
Ziua 16 – Carnaval în Brooklyn
Astăzi a fost o zi de sărbătoare națională în SUA, ceea ce înseamnă că cele mai multe companii, dar și instituțiile statului, au oferit o zi liberă angajaților pentru a sărbători Ziua Muncii (Labour Day)! Nici școala nu a ținut azi cursuri, iar noi ne-am bucurat de o dimineață lungă și de câteva ore printre localnici.
La ora 10 ne-am reunit pentru bruch – bagels cu cremă de brânză, salam, cașcaval, 3 feluri de iaurt cu cereale sau granola și desigur, vafele care au fost iar la mare căutare. După 30 de minute trebuia să plecăm, însă a pornit o ploaie serioasă care ne-a mai ținut în loc ceva timp. Până la urmă elevii din tabără s-au echipat de ploaie cu geci impermeabile și am pornit spre gară pentru drumul nostru de azi către Manhattan.
Planificarea bună economisește mult timp așa încât am așteptat la gară doar câteva minute până am cumpărat biletele… Vremea părea că nu va ține cu noi astăzi însă trăgeam speranța câtorva raze de soare pentru a ne bucura de carnaval.. însă ajungem și acolo imediat. Am sosit în Grand Central Terminal, iar Erik s-a întâlnit cu un prieten de familie. Aveau să ajungă și ei, tot în Brooklyn într-un loc pe care noi nu am mai apucat să-l vizităm.. Brooklyn Bridge Park.
Am luat metroul din gară, iar elevii și-au putut da seama cât de mari sunt de fapt distanțele aici, drumul de la gară până în Brooklyn fiind destul de lung, chiar dacă trenul nu oprea azi în toate stațiile. Când am ieșit din metrou la Grand Army Plaza, ploaia se oprise. Știați că metroul din New York este extrem de amplu? 34 de linii de metrou cuprinde sistemul inaugurat în 1904, cu 469 de stații și aproape 6,000,000 de călători zilnici. O călătorie cu metroul, cumpărată independent de un card de transport, costă 3 dolari.
Labour Day în America este sărbătorită în prima zi de luni din septembrie. Așadar nu este o sărbătoare cu dată calendaristică fixă, oferind în fiecare an un weekend lung și prilejul ideal pentru diverse evenimente, de regulă în aer liber, ce sărbătoresc finalul verii. Carnavalul din Brooklyn este tradițional pentru Labour Day, fiind organizat încă din 1930, însă pe atunci, în Harlem. Mai apoi carnavalul s-a mutat în Brooklyn și este stabilit aici încă de atunci.
Brooklyn este cel mai mare dintre cartierele New Yorkului cu o populație de 2,6 milioane de locuitori. Varietatea culturală și etnică este foarte mare aici, cartierul fiind preferat atât de către imigranți, cât și de către americanii ce se mută în New York din alte orașe, datorită proximității sale față de Manhattan și datorită prețurilor considerabil mai mici pentru chirii. Această varietate culturală se reflectă în artă, muzică, afacerile locale și este ușor de observat în diferitele zone ale cartierului, fiind considerate a fi zone culturale distincte.
Există o mică Rusie, o mică Odessa, Chinatown din Brooklyn și multe altele. Cert este că astăzi, moștenirea culturală a Indiilor Occidentale s-a sărbătorit printr-un carnaval stradal imens. Peste 2 milioane de oameni anual urmăresc festivitățile acestea din Brooklyn și diverse localuri ori cluburi de dans se organizează similar Carnavalului de la Rio. Care alegorice, costume colorate, muzică ritmată, oameni bine dispuși și mult mult dans – asta am văzut astăzi.
Tot azi am avut șansa de a gusta mâncare specifică din Caraibe, însă elevii din tabără nu s-au arătat interesați de asta, chiar dacă vânzătorii aveau cozi lungi în fața tarabelor, așadar mâncarea era foarte proaspătă. Am stat la carnaval aproximativ două ore, timp în care ne-am bucurat de atmosferă și ne-am distrat urmărind diversele costume și felul în care participanții se dădeau în spectacol.
Apoi am avut ocazia să petrecem 30 de minute foarte aproape de localnici, fiindcă ne-a prins o furtună cu o ploaie foarte puternică, așa încât ne-am adăpostit sub o schelă împreună cu foarte mulți alți spectatori ai carnavalului. Carnavalul nu s-a oprit decât pentru ca organizatorii să acopere boxele, protejându-le astfel de ploaie, așadar ne-am mai bucurat puțin de ritmul muzicii.
Înapoi la metrou ne-am cumpărat din nou bilete și la ora 16 am ajuns la gara centrala din Manhattan. Elevii au avut o oră pentru a explora zona din jurul Grand Central, iar unii dintre ei au ales să mănânce în acest timp. Cu Erik ne-am reunit la ora 17 și puțin după ora 18 eram deja în campus. La cină am avut de ales dintre o delicioasă friptură de curcan cu piure, paste cu sos și ciuperci și legume trase la tigaie, pizza cu pui ori brânză, multe salate și desert.
Seara am petrecut-o cu toții în spațiile comune din Rita fiindcă astăzi a fost ”Late Night Rita”, iar spațiul comun a rămas deschis tuturor elevilor până la ora 2, angajații școlii ducându-i înapoi la clădirile în care locuiesc, pe rând, la cerere așa încât curfew sa nu fie încălcat. Elevii s-au jucat ping-pong, șah, fussball și biliard ori diverse alte jocuri alături de colegii internaționali, iar școala le-a oferit elevilor snacksuri, înghețată și mai multe metode creative și inedite de petrecere a timpului liber.
Pe curând!
Mai multe imagini din tabăra de la New York aici: Album Facebook Tabără New York
Jurnalul video al acestei zile de tabără se află aici: Jurnal Video Tabără New York