Tabere în Străinătate New York – Ziua 11

Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 27
Aug 26
Aug 28
Aug 29
Aug 30
Aug 31
Sep 01
Sep 02
Sep 03
Sep 04
Sep 05
Sep 06
Sep 07
Sep 08

Ziua 11 – Broadway!

Astăzi am avut parte de o nouă zi foarte interesantă în tabără, cu lecții de engleză captivante, timp de odihnă și o seară de neuitat pe Broadway, în ciuda vremii care pare că nu a ținut cu noi azi!

Nu mulți elevi au avut lecții de la 8:30, așa încât cei mai mulți dintre ei s-au putut odihni după ce au petrecut seara de ieri alături de prietenii internaționali. Totuși, cei care s-au trezit pentru micul dejun și-au început ziua în forță la lecțiile de engleză. Ceilalți au început cursurile fie la 10, fie la 14:30. O parte dintre elevi au început deja să își susțină testările finale, despre care vom avea ocazia să vorbim mai multe mâine.

1 tabere internationale in strainatate 280919

La prânz, elevii au primit friptură de pui la cuptor cu sos barbeque, mac and cheese, diverse legume sau orez, variante vegetariene, iar separat – frigărui de fructe proaspete, care au fost la mare căutare. Tot la ora prânzului am cerut și am obținut din partea directorului cantinei cina la pachet pentru elevii noștri, așa încât să putem pleca mai repede spre Manhattan pentru evenimentul de astăzi.

2 tabere internationale in strainatate 280919

3 tabere internationale in strainatate 280919

Am primit si azi impresiile elevilor de la cursuri, iar Dan și Adi, întârziind cu textul pentru ieri, ne-au trimis impresiile lor pentru ziua anterioară:

Over the weekend we had been moved to another class. So, we have a new teacher. Her name is Mrs. Ty and she is teaching upper intermediate(B2) level. We had morning class and after we finished we went to the mall. When we arrived at the mall all of us were impressed by how big it is. We established a meeting point and we were free to go wherever we’d liked to. There were all kinds of shops each with unique items. Finally, after 6 hours we went back to the campus. Our day was great.
Dan and Adi.

6 tabere internationale in strainatate 280919

Ela ne-a transmis și ea impresiile zilei:

Astazi mi-am inceput ziua in forta cu primul curs la ora 8:30. M-am asezat langa o persoana noua, fiind proaspat transferata la C1.3, incercand sa-mi fac prieteni. Asa l-am cunoscut pe Jabi, un elvetian din parinti veniti din Sri Lanka. Cursul a fost ok, nu la fel de engaging ca cele de saptamana trecuta cu vechiul profesor, dar nici plictisitoare. Am verificat tema si am vorbit putin despre ce inseamna “to live a good life” si am comentat pe baza unui documentar despre psihologia fericirii si metodele prin care se poate atinge aceasta, vizionat la cursul trecut. In a doua ora de curs de azi am facut ceva collocations si am trecut in revista cateva adjective. Probabil datorita faptului ca am fost plasata usor sub nivel, nu au fost cuvinte noi pentru mine astazi.
Dupa-masa am mai avut un curs de ILab (laborator, pe calculator) unde am citit articole lungi pe tema sport si am invatat despre tehnici de citire rapida, sau din contra, despre “citirea avansata”, care se bazeaza pe gasirea de detalii in text.
Dupa cursuri am mers la masa cu colegii de clasa si i-am invitat si pe doi colegi romani din grupa cu noi. E incredibil ce poti invata intr-o ora la masa despre o noua cultura, prin intermediul unei persoane de varsta ta.

După ce ne-am primit fiecare pachetele de cină cu sandwichuri cu salată de pui, cu chipsuri, fructe și apă și după ce unii dintre noi le-au și mâncat repede, semn că ora cinei era oricum aproape, ne-am urcat în mașini, de această dată decalat, pentru a permite elevilor ce încheiau cursurile la 17:20 să prindă ultima lecție. Unul dintre liderii de grup a venit desigur cu această a doua tură ce avea să sosească la aproximativ 30 de minute în urma noastră.

4 tabere internationale in strainatate 280919

5 tabere internationale in strainatate 280919

Am ajuns în Manhattan la ora 17:45 așa încât am avut timp suficient să luăm biletele și să verificăm puțin Times Square în căutarea panoului cu Simona Halep care însă s-a dovedit a fi doar temporar amplasat, probabil pentru durata sesiunii foto.

Ne-am întors în fața teatrului la timp pentru deschiderea ușilor, astfel încât am avut suficent timp să ne găsim locurile și să ne acomodăm cu atmosfera plăcută dinaintea piesei. Melinda avea bilete la Hamilton, pe care și le-a cumpărat separat, fiindcă ea a văzut deja Wicked – piesa la care am luat bilete pentru ceilalți elevi ai taberei.

7 tabere internationale in strainatate 280919

8 tabere internationale in strainatate 280919

Wicked se joacă la Gershwin Theatre, cel mai mare dintre teatrele de pe Broadway, cu o capacitate de aproape 2,000 de locuri. Teatrul se află la primele etaje ale clădirii Paramount Plaza și este printre foarte puținele teatre cu intrare din două străzi, atât 50 cât și 51, având în fața teatrului o terasă acoperită numai bună pentru poze :).

9 tabere internationale in strainatate 280919

10 tabere internationale in strainatate 280919

Gershiwin s-a deschis în 1972, dar a primit acest nume doar în 1983, pentru a onora frații Gershwin – amândoi implicați în producția spectacolelor de tip musical.

Piesa la care am mers noi, Wicked, se joacă aici din 2003! În ultima săptămână din 2013, Wicked a stabilit recordul de încasări pentru Broadway cu peste 3 milioane de dolari încasați doar într-o săptămână.

12 tabere internationale in strainatate 280919

11 tabere internationale in strainatate 280919

Spectacolul o are în centru pe Vrăjitoarea din Vest, personajul verde din povestea lui L. Frank Baum – Minunatul Vrăjitor din Oz. Povestea din Wicked are însă la bază o nuvelă scrisă de Gregory Maguire în 1995 – așadar mult după ce Frank Baum a scris cartea sa. Așadar povestea este doar tangentă cu Vrăjitorul din Oz, însă iubitorii cărții au putut identifica multe dintre personajele cunoscute deja.

13 tabere internationale in strainatate 280919

Acțiunea din Wicked are loc chiar înainte de sosirea lui Dorothy în Oz și se concentrează pe relația din Ephaba – vrăjitoarea verde și Galinda – ce are să devină vrăjitoarea cea bună. Este o piesă foarte potrivită pentru adolescenți, cu diverse teme potrivite vârstei lor și totodată cu glume bune și referințe inteligente la diverse situații din viața de zi cu zi.

14 tabere internationale in strainatate 280919

Muzica a fost captivantă, dansul și cântecele au fost excelente, iar atmosfera generală ne-a impresionat. Muzica este live desigur, atât vocea, cât și orchestra de sub scenă, iar elevii s-au declarat foarte impresionați de spectacol, cu toții apreciind atât calitatea piesei, cât și modul de punere în scenă.

15 tabere internationale in strainatate 280919

16 tabere internationale in strainatate 280919

Credem că am reușit să aducem acest gen de artă în atenția elevilor din tabără și cu siguranță își vor dori să mai revadă un musical în viitor. Din păcate genul acesta de teatru este foarte puțin disponibil în România, iar grandoarea teatrelor de aici și dinamica scenei este foarte greu de reprodus în alte teatre.

17 tabere internationale in strainatate 280919

Am cules după spectacol câteva impresii de la elevi, însă ele au venit așa de repede încât nu am reușit să notez și persoana care a spus fiecare lucru, așa cum nu am reușit să notez fiecare impresie primită:

 • A fost top! 
 • Am avut pielea găinii 3 ore.
 • Am avut pielea găinii și pe obraz!
 • Nu credeam ca pot sta treaz atata.
 • Cel mai frumos lucru vazut in viata mea.
 • Superb.
 • A fost genial, eu nu suportam ideea de musical dar acum as merge in fiecare zi.
 • Nu mai am nici un cuvant.
 • Am avut asteptari moderate dar a fost mult mai fain decat ma asteptam.
 • Asta nu-i teatru, e mini film.
 • Eu am trait 17 ani in minciuna.
 • Cel mai fain lucru facut pana acum in New York

18 tabere internationale in strainatate 280919

19 tabere internationale in strainatate 280919

Până când ne-am reunit cu Melinda am petrecut din nou timp în luminile oribitoare și zumzetul fascinant al Times Square – probabil unul dintre cele mai reprezentative locuri ale acestui oraș. Cei mai mulți dintre elevi și-au luat din nou ceva de mâncare și timp de 30 de minute ne-am relaxat în oraș. Știați că orașul New York a inclus în regulamentul său de construcție o clauză ce obligă orice proprietar de clădire din zona Times Square să folosească un minim de panouri publicitare luminoase pentru a păstra specificul zonei?

20 tabere internationale in strainatate 280919

21 tabere internationale in strainatate 280919

Înapoi în campus am ajuns în jurul orei 24:00 și elevii s-au retras în camere după puțin timp pentru a se odihni! Mâine, cei mai mulți dintre ei au cursuri de dimineață, după care ne întoarcem în Manhattan! Pe curând!

Mai multe imagini din tabăra de la New York aici: Album Facebook Tabără Qdays

Jurnalul video al celei de-a 11-a zi este disponibil aici: Jurnal Video Tabără New York