Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 27
Aug 26
Aug 28
Aug 29
Aug 30
Aug 31
Sep 01
Sep 02
Sep 03
Sep 04
Sep 05
Sep 06
Sep 07
Sep 08
Ziua 8 – O zi în parc și la muzee
Duminică a fost o zi pentru cultură, pentru spații verzi, relaxante și puțin shopping pe final. Am avut din nou parte de o zi lungă, dar foarte frumoasă în tabăra din New York!
După micul dejun de la ora 10, toți elevii s-au îmbarcat în taxiuri împreună cu liderii de grup și în aproximativ 50 de minute (după un ocol scurt pentru a vedea o nouă locație de film din oraș), ajungeam în apropierea Muzeului American de Științe ale Naturii! A urmat o scurtă ședință de organizare și o nelipsita poză, apoi am pășit cu toții spre intrarea muzeului – cunoscută elevilor din filmul Noptea la Muzeu.
Am intrat în holul dominat de un schelet imens de dinozaur și de către mesaje ale lui Theodore Roosevelt pentru vizitatorii muzeului, pe teme legate de tinerețe, de natură, de națiune sau de stat – o lectură foarte frumoasă și educativă pentru elevi. După o scurtă coadă am intrat cu toții la muzeu și timp de o oră și jumătate am putut să învățăm despre animale, roci, civilizații antice, dinozauri și multe multe altele – chiar și bucăți adevărate din Lună!
Muzeul a fost cu adevărat impresionant datorită varietății de informații interesante pe care vizitatorii le pot afla trecând prin cele patru etaje de galerii. Modelele folosite pentru civilizațiile amerindiene, africane sau sud-americane erau foarte reale și surprindeau viața de zi cu zi a popoarelor ce ocupau aceste teritorii. Animalele erau și ele reprezentate foarte real, iar fosilele de dinozauri ocupau aproape un etaj întreg.
Alături de muzeu, ne-am întâlnit cu deja bunul nostru prieten, Abraham Lincoln, ce arată la fel de mult entuziasm atunci când se întâlnește cu noi ca în fiecare an de tabără Qdays la New York. Desigur, am marcat reîntâlnirea cu o poză și i-am oferit o pereche de ochelari de soare, fiindcă soarele părea să îl deranjeze!
Am pornit apoi prin Central Park – prima oară când elevii au luat contactul cu această oază de liniște și relaxare din mijlocul junglei de beton – spun asta fiindcă pe alocuri Central Park aduce aminte de o pădure liniștită.. chiar și potecile fiind de pământ, șerpuite printre truchiurile copacilor. Prima oprire: Belvedere Castle – un obiectiv istoric ce s-a aflat în restaurare în ultimii doi ani când am vizitat noi orașul.
Inițial gândit ca un punct strategic pentru supravegherea și protejarea parcului, acum găzduiește o stație meteo și este un punct de atracție pentru turiștii care doresc fotografii cu o imagine panoramică asupra parcului – în acest caz, chiar elevii din tabăra noastră :). Ne-am bucurat de câteva minute pentru poze, de vreme bună și de priveliști superbe asupra teatrului din apropiere, asupra iazului cu broaște țestoase sau asupra peluzei unde localnicii se relaxau ori jucau sotfball. Toate acestea desigur, având în fundal imaginea inconfundabilă a orașului.
Am traversat parcul și în scurt timp am ajuns la Metropolitan Museum, sau mai simplu spus: The Met. O parte dintre elevi au rămas afară pentru a mânca sau pentru a se odihni pe treptele muzeului. Totuși, destul de mulți elevi au intrat la Met și au descoperit un muzeu extrem de interesant cu decorațiuni, opere de artă, arme și armuri, instrumente muzicale și multe alte obiecte de artă sau piese istorice din diferite culturi ale lumii.
Ne-am continuat plimbarea prin parc și am găsit lacuri unde oamenii închiriau bărci, pasaje unde lumea cânta ori dansa, tot felul de reprezentații stradale și mici standuri de hot-dog, înghețată ori apă și răcoritoare. Am mai găsit poteci înguste umbrite de copaci, bănci de diferite forme și culori ori sculpturi interesante cu personaje istorice ori fantastice.
Pe malul lacului principal o statuie cu fântână trona asupra întregii zone – o galerie cu acustică deosebită invita artiștii stradali să ne arate ceea ce pot, fără să aibă nevoie de microfoane! Aleea principală a parcului – The Mall – era plină de turiști și comercianți, parte a culturii locului, fiindcă zona aceasta, spre deosebire de cea dinspre observator, este mult mai accesibilă turiștilor.
Aproape de ieșirea din parc, ne-am mai oprit la două obiective – caruselul istoric, construit în 1908 și sculptat de mână, a fost amplasat aici după ce anteriorul a fost distrus de către foc. În zona aceasta au mai fost trei alte modele de carusele, încă din 1871, primul model folosindu-se de un cal și de un măgar pentru a-l învârti. Aproximativ 250,000 de oameni se dau pe acest carusel, fiind cel mai mare încă în funcțiune din SUA.
Apoi pe stâncile din parc am avut din nou parte de o sesiune foto – de această dată doar una scurtă fiindcă elevilor le promisesem că ne vom putea opri la câteva din magazinele din zona Times Square. Așadar am ieșit din parc pe la Columbus Circle unde am găsit o nouă clădire Trump, de această dată lângă sediul Time Warner. Apoi ne-am continuat drumul pe Broadway, printre teatrele faimoase unde au loc spectacole muzicale.
În Times Square am concluzionat că locul este cel puțin la fel de impresionant ziua cum este seara, iar din punct de vedere al aglomerației, se prea poate ca pe timp de zi să fie chiar mai multă lume. Panourile publicitare ce au făcut această piață faimoasă erau la fel de vizibile chiar și când soarele încă mai era pe cer. Două – trei magazine mai târziu am făcut o pauză pentru cină, iar mai apoi ne-am întâlnit cu șoferii care în 40-45 de minute ne-au adus comfortabil până în campus.
Mâine începe o nouă săptămână de tabără, cu prieteni noi, activități frumoase și multă distracție!
Mai multe imagini din ziua 8 de tabără aici: Album Facebook Tabără New York
Harta itinerariului nostru de azi: https://goo.gl/maps/jbo7ZkTDy5VeK7ML8
Jurnalul video al zilei 8 din tabăra internațională New York este disponibil aici: Link Youtube Jurnal Video Ziua 8