Tabără Internațională New York – Ziua 10

Aug 08
Aug 09
Aug 10
Aug 11
Aug 12
Aug 13
Aug 14
Aug 15
Aug 16
Aug 17
Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 26
Aug 27
Aug 28

Ziua 10 – Go Yankees!

Marți a fost ziua dedicată unei noi experiențe tipic americane – un meci de baseball pe stadionul Yankees! Sigur, până la ora meciului, ne-am organizat în campus așa cum facem în fiecare zi. Dimineața am mers la micul dejun – unii dintre noi, apoi cu toții am mers la cursuri, iar după masa de prânz ne-am odihnit în camere până la ora 5 și un sfert când am plecat la meci.

Inițial credeam că vom merge la meci în prima parte a zilei – atunci apărând programat în orarul școlii, însă spre surpriza noastră, biletele erau pentru ora 19. Este curios fiindcă, așa cum aveam să aflăm ulterior, echipa locală de baseball, faimoasa Yankees avea să joace 3 meciuri în decurs de 24 de ore. Primul luni seara cu echipa Angels din Los Angeles, iar următoarele două împotriva lui Boston Red Sox, marți. Elevii s-au arătat foarte entuziasmați de acest meci, chiar dacă nici unul dintre ei nu înțelegea pe deplin regulile. Le-am explicat așa cum am știut mai bine, iar mai apoi, după o cină rapidă am plecat la pas spre gară.

1 tabara america new york 170821

2 tabara america new york 170821

Pe măsură ce ne apropiam de stație nerăbdarea fanilor din tren era tot mai puternic simțită, mai ales că în vagonul nostru erau și fani ai echipei adverse – Boston Red Sox, iar aici, spre deosebire de meciurile cu care suntem noi obișnuiți, fanii nu doar că vin împreună la stadion, dar și stau împreună în sectoarele tribunelor. Trenurile, metrourile și autobuzele își modifică orarele pentru a deservi fanii în ziua meciului, iar noi am fost martori ai motorului financiar care este sportul în America. Totul se învârte în jurul fanilor atunci când vine vorba de comercializarea evenimentelor – de la modalități de transport la disponibilitatea obiectelor comercializate la tot pasul. În orice moment, există pe stadion echipamente și obiecte specifice de vânzare în valoare totală de aproximativ 10 milioane de dolari.

4 tabara america new york 170821

5 tabara america new york 170821

De îndată ce ne-am dat jos la stația stadionului, existând desigur o stație unde trenurile opresc doar în ziua meciului, am fost întâmpinați de o mare de suporteri care parcă veneau de peste tot. Stadionul are o capacitate de peste 50,000 de locuri, iar din luna iunie a primit autorizația de a funcționa la capacitate maximă. Am mers aproximativ câteva sute de metri până la stadion, ne-am orientat și ne-am găsit poarta de intrare, iar apoi a trebuit să trag elevii de la magazinele clubului pentru ne găsi locurile pe scaune :).

3 tabara america new york 170821

6 tabara america new york 170821

7 tabara america new york 170821

Noul stadion Yankees este printre cele mai scumpe din lume după costul de construcție – aproximativ 1,8 miliarde de dolari fiind costul final la inaugurarea din 2009. Locația noului stadion este foarte aproape de casa originală a echipei New York Yankees și a încorporat câteva elemente specifice vechiului stadion. Totuși, este mai mare și mai spațios, oferind și mai multe facilități, dar și scaune mai comode și mai distanțate.8 tabara america new york 170821

 

9 tabara america new york 170821

10 tabara america new york 170821

Doritorii au avut bineînțeles timp pentru a-și cumpăra echipamentul echipei, unii alegând chiar să-l personalizeze cu numele lor. New York Yankees au o tradiție veche din 1903, iar numele îl poartă din 1913. De-a lungul timpului au devenit cea mai de succes echipă din baseballul profesionist, câștigând titlul mondial de 27 de ori. Valoarea echipei se apropie de 5 miliarde de dolari, fiind a doua cea mai valoroasă echipă din lume. Printre legendele care au jucat la New York Yankees se numără Babe Ruth, Joe DiMaggio și Lou Gehrig, nume pe care orice New Yorkez le recunoaște imediat, sportul fiind extrem de apreciat de localnicii care-l păstrează aproape de inimile lor.

11 tabara america new york 170821

Nu voi parcurge și cu voi regulile jocului… voi spune doar că este jocul de oină dezvoltat foarte mult :). Da, originile baseballului se află în oină și se pare că a fost adus pe meleagurile americane de emigranți români. Oina, așa cum poate știți, este menționată încă din secolul 14. Sigur, baseballul de acum este cu totul alt joc, însă principiile sunt aceleași. Regulile le-am dedus pe parcursul celor 3 ore petrecute pe stadion. Tot pe parcursul meciului am admirat pasiunea fanilor și modul în care transformă o ieșire la meci într-un întreg eveniment de divertisment pentru toată familia.

13 tabara america new york 170821

14 tabara america new york 170821

Am avut incluse cu biletele și niște pachete de masă cu hot dog tradițional și o băutură răcoritoare, dar tot ne-am delectat cu popcorn, cartofi prăjiți și sucuri în pahare suvenir. Ne-am luat tricouri și șepci de meci, dar și mingi de baseball ce ne vor aduce aminte de această experiență frumoasă. Meciul s-a terminat după 7 din cele 9 serii de joc, Yankees învingându-și marii rivali cu scorul de 2 la 0. Nu am ratat ocazia să facem muuuulte poze pe stadion pentru a ne aduce aminte de această frumoasă seară în tabăra din New York.

15 tabara america new york 170821

16 tabara america new york 170821

A fost rândul Victoriei să ne împărtășească impresiile zilei:

Mi am inceput ziua cu primul curs care a început la ora 9 (am sărit peste micul de jun deoarece prefer sa iau direct prânzul), după o pauza de 10 min am revenit la al doilea curs care s a încheiat la ora 11:50, mi-am petrecut orele rămase pana la plecarea la meci plimbându-ma prin campus, povestind cu ceilalți colegi și citind. Am așteptat cu nerăbdare ora 17:00 deoarece eram entuziasmata de plecarea la meci. Ajungand in tribuna si uitându-ma la meci am realizat cât de dor mi-a fost sa văd atâția oameni la un loc aplaudând si strigand. Timpul a trecut atât de repede, 2 ore au trecut ca 10 minute. Însă cea mai grea a fost despărțirea de stadion, mulțime si jucatori. Cu toții am fost absorbiți de joc, am privit cu atenție fiecare mișcare si am așteptat cu nerăbdare fiecare aruncare de minge. Înapoi spre campus am călătorit cu trenul si am ajuns in campus aproximativ la ora 23:00. Aceasta a fost probabil una din zilele mele preferate, a fost plină de amintiri frumoase si experiențe unice alături de prieteni minunați.

17 tabara america new york 170821

După o nouă călătorie cu trenul și o plimbare la deal spre campus, ne-am retras cu toții în camere puțin după ora 23. Mâine urmează să explorăm una dintre cele mai frumoase și mari grădini zoologice – Bronx Zoo!

Mai multe imagini din ziua 10 de tabără aici: Album Facebook Tabără New York