
Aug 08

Aug 09

Aug 10

Aug 11

Aug 12

Aug 13

Aug 14

Aug 15

Aug 16

Aug 17

Aug 18

Aug 19

Aug 20

Aug 21

Aug 22

Aug 23

Aug 24

Aug 25

Aug 26

Aug 27

Aug 28
Ziua 14 – Wicked Boston
Astăzi a fost rândul excursiei de weekend din Boston, așa încât ne-am început ziua cu un drum cu autocarul, dis-de-dimineață. Am avut parte de o zi minunată și de foarte multe informații noi despre America, Boston, universități de top și nu numai!
Un autocar ne-a așteptat la ora 8 în fața clădirii Spellman și, împreună cu elevi din școală, ne-am îmbarcat în excursia de două zile în capitala statului Massachusets și unul dintre primele orașe din Statele Unite ale Americii. Aproape patru ore a durat drumul nostru până la Boston fiindcă traficul ne-a dat din nou bătăi de cap.
De dimineață primisem cu toții un email de la managerul responsabil de serviciile pentru studenți, Ilona, în care ne anunța despre uraganul Henri, care urma să lovească întreaga coastă de nord est – primul uragan care atinge această zonă după mai bine de 30 de ani. O surpriză neplăcută, însă nu aveam de gând să lăsăm asta să ne strice excursia. Organizând cu școala, reprezentantul care ne-a însoțit și directorul de tururi de la EF Explore America ce ne-a fost și ghid local, am reprogramat itinerariul în așa fel încât să ne asigurăm că elevii nu ratează nimic din obiectivele din Boston, chiar dacă trebuie să ne punem la drum mâine dimineață în loc de ora 14.
Boston a fost fondat de către puritani veniți din Anglia în 1630 și a devenit rapid unul dintre orașele cele mai însemnate de pe coasta de est, fiind avantajat de poziția geografică și portul pe care l-au înființat foarte repede coloniștii. Boston a fost unul dintre primele orașe întemeiate în ceea sunt acum Statele Unite ale Americii, iar întreg orașul este plin de istorie și clădiri superbe, înghesuite lângă zgârie nori.
Orașul a devenit astfel încă de la început o forță economică, iar această tradiție s-a păstrat până în ziua de astăzi, multe dintre cele mai puternice companii din lume având sediul central în Boston. Un centru global al inovației și tehnologiei, alimentat constant de proaspeții absolvenți ai universităților de renume mondial care au campusuri aici, vizitate și de noi, ne-a fost gazda astăzi.
Prima oprire a fost la Faneuil Hall și Quincy Market, o piață publică inaugurată în 1743 ce încă mai funcționază ca atare, chiar dacă acum locul fermierilor a fost luat de restaurante și comercianți de suveniruri. Totuși, hala centrală este plină de oameni și pe străzile ce o înconjoară terasele și artiștii stradali atrag anual aproximativ 20 de milioane de turiști. Într-adevăr este un loc foarte animat. Ne-am dat aproape o oră până la întâlnire, așa încât toată lumea a putut alege cum să-și împartă timpul între magazinele din jur și restaurante pentru prânz.
Moștenirea britanică este vizibilă și astăzi, centrul orașului fiind împărțit în North End, West End, South End și East End, aducându-ne aminte de marile orașe din Anglia. Totodată, casele și arhitectura generală ne dădeau impresia că suntem în Anglia, ori într-un alt oraș european – asta și pentru că numărul de mașini din oraș este foarte mic. Asta nu pentru că lumea de aici nu circulă cu mașina, ci pentru că au mai multe autostrăzi subterane care traversează orașul, lăsând locul străzilor înguste și adesea șerpuite la suprafață, oferind un aer european centrului.
Următoarea oprire a fost la USS Constitution, cea mai veche navă de război a Marinei Americane și cea mai veche navă de război încă operațională. Atât la bordul său, cât și la intrarea în port existau puncte de control ale Marinei Americane și ofițeri îmbrăcați în haine de epocă ce explicau turiștilor tot felul de lucruri interesante despre istoria navei. Ne-am plimbat în jurul portului și ne-am bucurat de oportunitatea de a face poze cu nava, dar și cu priveliștea superbă cu orașul.
Am pornit apoi spre Cambridge, unul dintre cartierele orașului și sediul universităților MIT și Harvard. Prima oprire a fost la MIT (Massachussetts Institute of Technology) – cea mai bună universitate din lume. Campusul lor vast este plin de clădiri de cercetare, aici fiind amplasat chiar și un reactor nuclear, folosit de studenți. Nu am putut vizita tot campusul fiincă aici se filmează acum faimosul serial Dexter – însă am reușit să vedem clădirea principală, care este și cea mai reprezentativă dintre ele. Totodată, din cauza pandemiei, MIT nu acceptă vizitatori.
Ne-am întors la autocar și am pornit spre Harvard! Ghidul nostru Dana ne-a condus prin istoria campusului și a universității, prin însemnătatea clădirilor, presărând adesea curiozități și detalii interesante despre cea care este a treia cea mai bună universitate din lume și probabil cea mai bine cunoscută. Harvard a fost înființată în 1636 și a primit numele lui John Harvard, care și-a donat averea pentru dezvoltarea universității înființate de către guvernul local din Massachusetts. Universitatea a cunoscut multe perioade diferite de dezvoltare, în funcție de viziunea fiecăruia dintre președinții universității. Spre exemplu, unul dintre cei mai faimoși, Lawrence Lowell a dezvoltat foarte mult campusul cumpărând mult teren din zonă pentru a construi clădiri noi, dormitoare, laboratoare și săli de curs.
Biblioteca Widener este centrul Bibliotecii Harvard, care depozitează ca instituție peste 20 de milioane de volume, 400 de milioane de manuscrise, 10 milioane de fotografii și un milion de hărți făcând-o astfel una dintre cele mai mari biblioteci din lume, ea fiind totodată și cea mai veche din SUA. Clădirea bibliotecii Widener a fost construită în urma unei donații generoase făcută de către mama lui Harry Elkins Widener, un tânăr ce a absolvit cursurile aici, a iubit foarte mult cărțile și literatura, și a murit la scurt timp după absolvire întorcându-se din Europa dintr-o călătorie făcută pentru a identifica manuscrise și cărți rare. Harry și tatăl său au fost printre cei ce au murit în urma scufundării Titanicului, iar clădirea este construită în memoria lui Harry, donația implicând câteva condiții curioase.
În clădire există o cameră de lectură, mai exact camera lui Harry de la el de acasă, reconstruită. Aici nu are voie nimeni să intre în afară de un curator ce aduce în fiecare zi flori proaspete – fără excepție. Totodată, nici o cărămidă din clădire nu are voie să fie atinsă cu excepția lucrărilor de restaurare, așa încât pentru a crește spațiul bibliotecii, Universitatea a trebuit să se dezvolte în subteran. Această clădire are mai multe etaje subterane decât supraterane și adăpostește mai mult de 3,5 milioane de cărți. Înainte de plecare am luat o pauză la magazinul de suveniruri din campusul Harvardului.
Ne-am cazat la hotelul Wyndham din Beacon Hill, unul dintre cartierele cele mai afluente ale orașului – oraș care are oricum unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din SUA. După ce ne-am cazat și ne-am instalat în camere ne-am reîntâlnit cu liderul de la școală și cu ghidul pentru a porni pe Freedom Trail, o rută turistică ce ne poartă prin importanța Boston-ului în timpul războiului American de independență. O rută lungă de 4 kilometri, pe parcursul căreia am făcut suficiente opriri în care ghidul ne explica semnificația fiecărui obiectiv.
Freedom Trail ne-a învățat câte puține din viața și activitatea lui Paul Revere, despre Masacrul din Boston, despre asediul orașului și desigur, despre rolul crucial pe care l-a avut locul acesta în stadiile incipiente ale independenței Statelor Unite ale Americii.
Centrul Bostonului este foarte compact, iar hotelul foarte bine poziționat, așa încât nu ne-a luat mai mult de 15 minute să ajungem la primărie, trecând pe câteva străzi foarte drăguțe, printre clădiri cu cărămidă, pe lângă biserici vechi și pe lateralul parcului Boston Commons, primul parc public din lume. Ne-am bucurat de câteva priveliști deosebite din oraș și am remarcat cu încântare faptul că Boston este un oraș mult mai curat decât New York-ul, chiar dacă este mult mai compact și considerabil mai mic.
Apoi ne-am despărțit de ghid pentru restul serii și ne-am îndreptat din nou spre Quincy Market, unde elevii din tabără s-au bucurat de două ore libere pentru o cină relaxantă la o terasă din zonă. După cină am pornit spre faleza orașului, unde am admirat bărcile ancorate în așteptarea uraganului, dar și priveliștea superbă a orașului!
În drumul nostru spre casă am găsit o fântână foarte mare ce combina jeturile de apă cu lumini colorate pentru a da naștere unui spectacol atrăgător. O bună parte din elevii din tabără s-au aventurat să traverseze fântâna fără să se ude, dar numai Istvan a reușit să evite jeturile de apă. Restul s-au distrat copios, cu râsete de copii în mijlocul fântânii până când ne-am decis să mergem spre casă pentru a ne pune hainele la uscat 🙂
Plecarea de la hotel spre campus este programată mâine la ora 9:30, pentru a evita traiectoria uraganului. Am reușit să vedem ceea ce ne-am propus din oraș, însă siguranța elevilor este cea mai importantă. Astfel, chiar dacă ziua de azi a fost mai lungă, ne-am asigurat că putem pleca de dimineață fără să ratăm un obiectiv important din oraș.
Toate imaginile de sâmbătă sunt disponibile aici: Album Facebook Tabără New York.